Jump to content
 1. Spitfire

  Spitfire

 2. čudo

  čudo

 • Similar Content

  • objavio Boxxer
   Kuća je bila u vlasništvu 1/3 majke, sestre i mene. Nakon smrti majke, na ostavinskoj raspravi kod j. bilježnika sestra je donjela oporuku i ugovor o doživotnom uzdržavanju, za koje ja nisam do tad ni znala da postoje, u kojem majka svoju 1/3 kuće ostavlja sestri.
   Ugovor niti oporuku nisam ni vidjela jer je bilježnik rekao da to nije predmet rasprave, a ja zbog neznanja nisam ni tražila navedeno. Slijedom navedenog zanima me slijedece:
   gdje mogu dobiti kopiju oporuke i ugovora jer bilježnik tvrdi da to nije kod njega?
   Kakva je procedura oko provedbe tog ugovora jer koliko vidim sestra još nije u z-k izvatku upisala svoj dio koji joj je mama ostavila, niti ima kakve napomene za ugovor (kad je potpisan, za života majke)? Zašto to nije provedeno, a od smrti majke je prošlo i vise od 4. mj.? Je li moguće da je razlog sporost sudova?
   Je li potrebno osobno ugovor odnijeti na sud da bi se gore navedeno sprovelo jer se kuća nalazi izvan njezinog mjesta stanovanja?
   Postoje li neki zakonski rokovi za predaju ugovora o doživotnom uzdržavanju?
   Ukoliko bi išla na varijantu osporavanja ugovora jer me je sestra cijeli život varala, sad ne bi u detalje, na sto se sve moguće pozvati?
   Koliko takvi sporovi oko osporavanja ug o doživotnom uzdrzavanju traju te koliki je okvirni trošak takvih postupaka?
   Postoji li zastara za pokretanje ovog postupka?
   Također sam plaćala troskove u polovini iznosa za njegu majke, dom i sl. pa me zanima, s obzirom na ugovor , je li to uopće bila moja obaveza?
   Unaprijed hvala!
  • objavio dranton
   Lijep pozdrav.
   Molio bih mišljenje o slijedećoj situaciji. Otac kao davatelj uzdržavanja i stric kao primatelj sklopili su ugovor o doživotnom uzdržavanju. Ugovorom stric ostavlja ocu svu pokretnu i nepokretnu imovinu koju posjeduje. Ugovor je sklopljen 2011 g.
   Otac je nedavno preminuo. Moram napomenuti da smo godinama i o ocu i o stricu brigu vodili ja, brat i sestra. 
   Mene sada zanima nasljeđujemo li mi kakva prava po tom ugovoru ili bi morali sklopiti novi ugovor sa stricem. U slučaju da moramo raditi novi ugovor postoji li mogućnost da nam se kao nasljednicima iza oca prizna umanjenje poreza od 5% godišnje za proteklih 7 godina uzdržavanja.
  • objavio anton887
   molim za savjet. Poslan je prijedlog za uknjižbu u dijelu opravdanja predbilježbe na temelju ugovora o doživotnom. Međutim u doživotnom je stavljeno i sve ostale nekretnine koje se nađu na nisu navedene u ugovoru. Taj prijedlog je odbijen jer je suprotno čl. 61. ZZK. nisu opisane nekretnine kao u zemljišnoj knjizi...
   Kako bi i kojim putem trebalo nabaviti tu dokumetnaciju i poslati ponovno sudu da se dozvoli uknjižba?
    
   puno hvala
  • objavio luna.bakrena
   Dobar dan.
   Ima pitanje: Nas smo dvije sestre, i majka je cijeli život govorila kako ćemo naslijediti svaka pola stana kad ona umre. No, pred cca 2 godine je s mojoj sestrom potpisala Ugovor o doživotnom uzdržavanju u zamjenu za stan. 
   Ja sam zadnjih 10,5 godina prijavljena na adresi tog majčinog stana, gdje sam i živjela s majkom sve dok sestra ovo ljeto nije počela preuređivati stan.
   Mama trenutno živi kod nje, a ja sam bila prinuđena otići u podstanare. Službeno i dalje živim prijavljena na adresi maminog stana.
   Rekli su mi da imam pravo na nužni dio, no zanima me koliko on iznosi u postotku od vrijednosti stana i koji je zakonski rok za isplatu nužnog dijela.
   Sestra je rekla da ne želi prodavati stan i da nema novaca da mi isplati nužni dio za koji, napominjem - niti ne znam koliko točno iznosi u odnosu na vrijednost stana.  
   Dakle: KOLIKO IZNOSI NUŽNI DIO (POSTOTAK% OD PROCIJENJENE VRIJEDNOSTI STANA) I KOJI JE ROK ISPLATE I KAKO postići da mi se isplati nužni dio ako ona ne proda stan? 
   Hvala!
 • Online korisnici

  No members to show×