Jump to content

Logo2.jpg.df467c50602ed1173e41130f1129f825.jpg   XXXI. REDOVNO SAVJETOVANJE " AKTUALNOSTI KAZNENOG PRAVA U SVJETLU ODLUKA USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE"

Hrvatsko udruženje za kaznene znanosti i praksu od 6. do 8. prosinca 2018. održava svoje 31. redovno savjetovanje pod nazivom "Aktualnosti kaznenog prava u svjetlu odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske". Savjetovanje će se ove godine održati u Remisens Premium Hotelu Kvarner.

Program savjetovanja, prijavnicu, kontakte, kao i druge detalje vezane uz Savjetovanje, možete preuzeti u dokumentu: Program - Opatija 2018.

Marina Hižak

Neispoštovan Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju

Preporučene objave

Otac je umro prije 9 godina nakon kratke i teške bolesti.Majka s ocem nije živjela zadnjih 10 godina njegovog života , ma da se nisu sudski rastali. Saznavši za očevu bolest, vrača se njemu i s njime sklapa Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju , bez mog znanja , kako bi si osigurala cijelu nekretninu (stan) u kojem sam živio s ocem . Dakle sve je pripalo njoj , a mene s obitelji tjera i izbacuje iz stana. Ugovorom se između ostalog obvezala sa će oca pokopati dostojno kako nalažu običaji mada sam ja platio pola pogreba, osjćajući to kao moralnu obvezu. U ugovoru je isto tako ugovoreno da će ocu nakon smrti podići i spomenik što do dana današnjeg nije učinjeno, dakle nakon čak 9 godina. Zanima me da li tu postoje osnove da se poništi Ugovor sudskim putem s obzirom da nije u potpunosti ispoštovan i da li je u tom slučaju moguće da se zapravo nekretnina podijeli prema nasljednom pravu. 

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, Marina Hižak je napisao:

Zanima me da li tu postoje osnove da se poništi Ugovor sudskim putem s obzirom da nije u potpunosti ispoštovan

Vjerujte da su po tom pitanju šanse vrlo male.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ovo kaže jedna praksa: https://www.rrif.hr/nedopustena_pobuda_kod_sklapanja_ugovora_o_dozivot-329-sudska_praksa.html

Što se tiče dosmrtnog uzdržavanja, vrlo će teško biti dokazati, posebno ako je otac umro vrlo brzo, da ga nije uzdržavala, odnosno da je ugovor bio sklopljen iz drugih razloga, a ne zbog uzdržavanja. No zahtjev za utvrđivanje ništetnosti ne zastarijeva i možete ga još uvijek pokrenuti. 

Što se tiče troškova pogreba, Vi biste ih mogli tražiti, jer ste učinili izdatak za drugoga (izdatak koji se drugi obvezao učiniti), ako nije od činjenja tog izdatka protekao rok od 5 godina, odnosno ako nije nastupila zastara. 

Što se tiče spomenika, ako ugovor nije ispunjen samo u neznatnom dijelu, teško se može raskinuti zbog neispunjenja, pogotovo zato što osobe koja ga je sklapala više nema.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×