Jump to content

Logo2.jpg.df467c50602ed1173e41130f1129f825.jpg   XXXI. REDOVNO SAVJETOVANJE " AKTUALNOSTI KAZNENOG PRAVA U SVJETLU ODLUKA USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE"

Hrvatsko udruženje za kaznene znanosti i praksu od 6. do 8. prosinca 2018. održava svoje 31. redovno savjetovanje pod nazivom "Aktualnosti kaznenog prava u svjetlu odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske". Savjetovanje će se ove godine održati u Remisens Premium Hotelu Kvarner.

Program savjetovanja, prijavnicu, kontakte, kao i druge detalje vezane uz Savjetovanje, možete preuzeti u dokumentu: Program - Opatija 2018.

sinka3

Vožnja pod utjecajem alkohola - presuda

Preporučene objave

Pozdrav, vozio sam pod utjecajem alkohola (1,52 g/kg) i dobio sam predloženu kaznu 5000 kn i 6 mjeseci bez vozačke. Nakon poziva na prekršajni sud donesena je presuda te mi je novčani dio umanjen na 3500 kn, a vozačka dozvola na 2 mjeseca. Sud mi je uzeo u obzir da mi je vozačka neophodna za posao. 

U prvom dijelu presude, pod izriče piše sljedeće: "Temeljem članka 58. Prekršajnog zakona okrivljeniku se izriče zaštitna mjera zabrane upravljanja OSOBNIM VOZILOM u trajanju od 2 (dva) mjeseca."

U obrazloženju piše sljedeće: "... Pritom je Sud uvažio obranu okrivljenika te potvrdu poslodavca, da mu je na njegovom radnom mjestu vozačka dozvola "B" kategorije neophodno potrebna te mu nije zabranjeno upravljanje svim vozilima "B" kategorije, već samo sa osobnim vozilom kojim je počinio prekršaj."

Moje pitanje je da li se prema navedenom izriče zaštitna mjera upravljanja svim osobnim vozilima ili samo vozilom kojim sam zaustavljen u prekršaju?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zakon dozvoljava i izricanje zabrane za vrstu vozila, a ne samo kategoriju. Tehnički, zabrane ti upravljanje osobnim, ali dozvoljava kombiniranim, što je vjerojatno bila namjera sutkinje/suca u tvom slučaju.

Iskreno, nikad nisam vidio nešto ovakvo, tako da ne znam kako će to provoditi. Tehnički postupak je isti, normalno voziš sve vrste/kategorije dok ne dobiješ obavijest od policije o početku mjere, a u toj obavijesti će ti točno pisati što i kako. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Moram priznati da ni ja dosad nisam čuo za takvo što. Ukoliko je citat obrazloženja točan, onda uočavam i mogući apsurd, jer ispada da biste promjenom osobnog vozila, mogli postići da zabrana više ne vrijedi.

No, treba pričekati što će biti u obavijesti policije o početku tijeka zaštitne mjere.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×