Jump to content

eos matrix


aldosi01

Preporučene objave

Pozdrav, molim vas trebala bih pomoć. Znači 2005.g sam dignula stambeni kredit u CHF no 2007.g ostajem bez posla i ubrzo tečaj počinje divljati. Uplate su bile djelomične i neredovite. Banka otkazuje kredit i pokreće ovrhu mislim da je to bilo 2010.g Probala se prodati nekretnina no zbog neatraktivnosti nije bilo uspješno i ovrha je obustavljena presudom suda. Imali smo pokušaje nekih dogovora, no uglavnom stanje je ostalo nepromijenjeno . Zadnja ponuda RBA banke je bila prije godinu dana gdje su mi nudili dosta veliki otpis ako idem na plaćanje na rate s time što je za tu opciju očevidnik morao biti čist što naravno nije bio tako da je to propalo. Za jednokratnu uplatu toga iznosa nisu htjeli pristati(suprug je bio u mogućnosti dignuti taj iznos kredita da isplatimo, on nema veze sa stambenim kreditom jer je dizan prije braka) . Danas dobivam obavijest da su prodali potraživanje Eos matrixu. Kontaktirala sam ih i zatražila ponudu na koju bi pristali da se to zatvori. Oni ne žele dati ponudu nego traže da ja iznesem svoju, ja sada ne znam koji postotak da im pošaljem da sam spremna platiti niti znam kakvo je stanje sa pravne strane. Znači ovrha koju je provodila RBA banka je obustavljena još 2011. g, u kreditu sam samo ja nema sudužnika niti jamaca, kredit je osiguran hipotekom. Na ZK izvatku još stoji RBA banka. Radi se o jedinoj nekretnini u kojoj živimo. Da li da im ponudim nekih 30% iznosa i vidim što će reči ili čekam njihov potez? I da li oni sada moraju pokretati novu ovrhu ili kako to funkcionira kod prodaje kredita?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ponudite onoliko koliko uistinu možete platiti, znači realan iznos koji ćete biti u mogućnosti podmiriti. U zk izvatku će biti upisan teret na ime duga sve do njegovog podmirenja, a Vama je posve isto piše li teret u ime RBA ili Eosa. To da Vam je to jedina nekretnina, neće Vam biti olakotna ako ovrhovoditelj ponovno pokrene ovrhu na nekretnini iz razloga što je ovaj Vaš postupak pokrenut puno prije izmjena i dopuna Ovršnog zakona, a koje štite jedini nekretninu. U slučaju da oni odluče ponovno pokušati naplatu prisilnim putem u ovršnom postupku, moraju sudu dostaviti pravomoćno i ovršno rješenje o ovrsi, ugovor o cesiji, te uređeni ovršni prijedlog u kojemu navode na kojem predmetu ovrhe predlažu provođenje tog novog ovršnog postupka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sada imam još jedno pitanje.Ovrha je obustavljena zbog nemogućnosti prodaje nekretnine rješenjem suda, da li to znači da bi oni morali ponovo pokretati ovrhu ili je ta stara iz nekog razloga još važeća? I ako pokreću ovrhu koliki je rok zastare po ovome tj. kod otkazanih stambenih kredita? Ne pitam jer ne bih vratila nego pokušavam smanjiti iznos za koji me terete koji je sada dupli od podignutog, pa da znam što im mogu navesti kao argumente. I da li oni moraju na sudu pokazati iznos za koji su otkupili dug i da li taj iznos utiče na ono za što me terete.?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 6 minuta, aldosi01 je napisao:

Ovrha je obustavljena zbog nemogućnosti prodaje nekretnine rješenjem suda, da li to znači da bi oni morali ponovo pokretati ovrhu ili je ta stara iz nekog razloga još važeća? 

Oni mogu radi naplate duga ponovno pokrenuti ovrhu i pri tome biraju predmet na kojemu žele provesti ovrhu, znači osim nekretnina mogu birati račune, pokretnine, plaću itd.

Prije 7 minuta, aldosi01 je napisao:

I ako pokreću ovrhu koliki je rok zastare po ovome tj. kod otkazanih stambenih kredita?

Zastarni rok je 10. godina od pravomoćnosti rješenja o ovrsi, ali pokušajem naplate preko suda oni su prekinuli tijek zastarnog roka, tako da on teče ponovno od početka.

Prije 10 minuta, aldosi01 je napisao:

I da li oni moraju na sudu pokazati iznos za koji su otkupili dug i da li taj iznos utiče na ono za što me terete.?

Ne moraju, to je pravni posao između njih i prijašnjeg vjerovnika, a kao takav nikako ne utječe na Vaš nepodmireni dug. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 1 minutu, aldosi01 je napisao:

Da li je ta ovrha pravno valjana ili oni trebaju ići na novu. Na Fini mi nisu blokirali račun( banka)

Ukoliko imaju pravomoćno i ovršno rješenje o ovrsi općenito na Vašoj imovini, tada s njim mogu preko Fine pokrenuti postupak prisilne naplate. A za ovršne postupke na drugim predmetima, trebaju putem suda pokrenuti novi ovršni postupak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  1. Ukoliko imaju pravomoćno i ovršno rješenje o ovrsi općenito na Vašoj imovini, tada s njim mogu preko Fine pokrenuti postupak prisilne naplate. A za ovršne postupke na drugim predmetima, trebaju putem suda pokrenuti novi ovršni postupak.
  2. Da li to znači da je ta ovrha pravno valjana bez obzira što je rješenjem suda prekinuta odnosno dobila sam rješenje o prekidu ovrhe tada 2013.g
uređeno: od aldosi01
dodatak
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, aldosi01 je napisao:

Da li to znači da je ta ovrha pravno valjana bez obzira što je rješenjem suda prekinuta odnosno dobila sam rješenje o prekidu ovrhe tada 2013.g

Pretpostavljam da ste htjeli reći da je ovrha obustavljena 2013., a ne prekinuta, jer je pravni učinak ova dva rješenja različit. Da, naravno da je ta obustavljena ovrha pravno valjanja kad ju je provodio sud i na temelju nje kao ovršnog rješenja, mogu ponovno pokrenuti novi ovršni postupak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, aldosi01 je napisao:

2005.g sam dignula stambeni kredit u CHF no 2007.g ostajem bez posla

 

Prije 2 minuta, aldosi01 je napisao:

Poštovani na 25 godina

Hvala na odgovoru. Znači platili ste odobreni kredit 2 od 25 godina. Jeli vas je banka prilikom sklapanja ugovora upoznala sa činjenicom da je chf ugovoren s tečajom eura, ali da se taj tečaj može u bilo kom trenutku od strane CH nacionalne banke osloboditi ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 sati , Wanksta je napisao:

 

Hvala na odgovoru. Znači platili ste odobreni kredit 2 od 25 godina. Jeli vas je banka prilikom sklapanja ugovora upoznala sa činjenicom da je chf ugovoren s tečajom eura, ali da se taj tečaj može u bilo kom trenutku od strane CH nacionalne banke osloboditi ?

Platili smo više jer je bilo uplata i poslije i većih i manjih od rate, nisu me upoznali sa tom činjenicom. Tipa kasnili smo s otplatama pa uplatite 7000 kn pa uplatite 5000 kn da ne dođe do otkazivanja, pa rata je otišla goree pa smo uplatili 70% rate, uglavnom bilo je svega. Banka nas je u trenutku kredita informirala samo da je to sada najpovoljniji kredit i jedino sam po njemu bila kreditno sposobna uzeti taj iznos koji mi je trebao

 

Uglavnom ne biježim od duga i ne želim da mi to netko otpiše ali me je strah sada eos matrixa i dogovora s njima da ne ispadne da ću biti vječiti dužnik i naravno da ne želim vratiti dupli iznos koji po njima sada je( dobila sam na ruke 264000 kn, a oni sada šalju dopis sa 512000 kn) znam da sada tu ima i troškova postupka i zateznih kamata i tko zna čega još, i s obzirom da mi je banka nudila iznos od nekih 64000 kn za koji tada nisam imala uvijete( tražili su da očevidnik bude čist) i nisu željeli pristati da suprug tada digne kredit pa da to otplatimo jednokratno nego su samo dali soluciju na rate i to na mene. Mislim da niti eos to nije kupio za puno veći iznos i da oni pristanu na iznos do 10000 eur pristala bih i ja, ali sada ponovo ići na onaj iznos za koji me terete neka si radije uzmu kuću jer niti ona ne vrijedi te novce.

uređeno: od aldosi01
dodatak
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 43 minuta, aldosi01 je napisao:

Uglavnom ne biježim od duga i ne želim da mi to netko otpiše ali me je strah sada eos matrixa i dogovora s njima da ne ispadne da ću biti vječiti dužnik i naravno da ne želim vratiti dupli iznos koji po njima sada je( dobila sam na ruke 264000 kn, a oni sada šalju dopis sa 512000 kn) znam da sada tu ima i troškova postupka i zateznih kamata i tko zna čega još,

Vaš stav je ispravan. Svrha kredita nije da se kasnije bježi od njega, nego da se po pravilnim radnjama koje prethode odobrenju, novac upotrijebi i vrati.

Međutim, stvar je u tome da "hrvatske" banke ne prate standarde vodećih europskih zemalja koje imaju uređene zakone i pravila po kojima odobravaju kredite, a nadalje pravosuđe se isto ne može pohvaliti da provodi pravo.

Pošto vas je banka zakinula za niz objašnjenja prilikom sklapanja ugovora, vi bi recimo u CH bili oslobođeni vraćanja kredita u najmanju ruku, kamata a bankar bi istog dana u vašem slučaju trebao pospremiti svoj stol.

Realnost je da EOS otkupljuje dug u visini gdje banka ima interesa, s obzirom na neke pogodnosti, dug prodati.

EOS je isto tako svjestan, s obzirom da ima pravo uvida u vaše imovno stanje, odlučiti koji iznos će vam ponuditi za vratiti.

Na vašem mjestu, ja bih sa odvjetnikom kontaktirao EOS i ponudio s obzirom na sve okolnosti pod kojim vam je kredit prodan (jer postoje presude u korist dužnika u chf), iznos koji bi vi mogli podmiriti.

Naravno, pričekajte još koji savjet od drugih korisnika.

 

uređeno: od Wanksta
Syntax
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 16 sati , aldosi01 je napisao:

( dobila sam na ruke 264000 kn, a oni sada šalju dopis sa 512000 kn) znam da sada tu ima i troškova postupka i zateznih kamata i tko zna čega još

 Zašto ih ne tražite da Vam detaljno navedu na ime čega traže taj iznos?

Kada Vam je banka otkazala krediti i kada je pokrenula ovršni postupak, na koji iznos je tada glasila nepodmirena glavnica?

U svakom slučaju, Eos ima pravo na nepodmirenu glavnicu, zakonske zatezne kamate i na troškove, ali samo i isključivo samo na troškove postupka koji su nastali od dana kada su otkupili dug. Znači, troškovi izdavanja prvog rješenja o ovrsi, troškovi postupka ovrhe na nekretnini koje je provodio sud i slično, su sve troškovi na koje Eos nema pravo. Tako da prilikom pregovaranja s njima, slobodno možete ukazati i na ovu činjenicu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , Borbena7 je napisao:

 Zašto ih ne tražite da Vam detaljno navedu na ime čega traže taj iznos?

Kada Vam je banka otkazala krediti i kada je pokrenula ovršni postupak, na koji iznos je tada glasila nepodmirena glavnica?

U svakom slučaju, Eos ima pravo na nepodmirenu glavnicu, zakonske zatezne kamate i na troškove, ali samo i isključivo samo na troškove postupka koji su nastali od dana kada su otkupili dug. Znači, troškovi izdavanja prvog rješenja o ovrsi, troškovi postupka ovrhe na nekretnini koje je provodio sud i slično, su sve troškovi na koje Eos nema pravo. Tako da prilikom pregovaranja s njima, slobodno možete ukazati i na ovu činjenicu.

Hvala za ovo, da oni računaju i troškove i prve ovrhe i svega, ovo nisam znala. Oni su dug otkupili 02.11.2018. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 6 minuta, aldosi01 je napisao:

Hvala za ovo, da oni računaju i troškove i prve ovrhe i svega, ovo nisam znala. Oni su dug otkupili 02.11.2018. 

Eto Vam razlog da ih tražite da Vam ponovno dostave specificiran dug, te da ga pri tome obavezno umanje za troškove na koje nemaju pravo, jer su to troškovi na koje je imao pravo prvi ovrhovoditelj. Npr. da pokrenu sudski postupak temeljem ovršne isprave i ugovora o cesiji, sud im nikako ne bi odobrio pravo na troškove koje je u prethodnom postupku imao prvi ovrhovoditelj odnosno na sve troškove koji su nastali do sklapanja cesije 2.11.2018. Prema tome, iskoristite ovu informaciju u svoju korist.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Wanksta je napisao:

Jeli vas je banka prilikom sklapanja ugovora upoznala sa činjenicom da je chf ugovoren s tečajom eura, ali da se taj tečaj može u bilo kom trenutku od strane CH nacionalne banke osloboditi ?

 

, aldosi01 je napisao:

nisu me upoznali sa tom činjenicom.

Vjerojatno su vam informacije u vašem slučaju dobro došle pa navodim jednu presudu u Njemačkoj gdje su banke slijedile visokorizičan posao austrijskih banaka prodajom kredita u chf i kad je SNB oslobodila tečaj 1,20 mnogi Nijemci su došli na rub egzistencije i bubanj. Međutim korisnici kredita u chf su podnijeli tužbu protiv tih banaka i sud je presudio u njihovu korist gdje su banke još dužne platiti štetu dužnicima jer takav kreditni posao je ocijenjen kao visokorizičan s tim da je i upozorenje/objašnjenje od djelatnika banaka prema klijentima izostalo za činjenicu da se tečaj u svakom trenutku može osloboditi.

Br.presude Bundesgericht 20.01.2015 az XI ZR 316/13

Sa sudskom praksom dali se može pozivati na presudu koja je donesena u EU nisam upoznat.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...
  • 3 tjedna kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...

Evo ovako, dobila sam i ugovor o cesiji zaključen dana 14.12.2018?! u kojem nije navedeno ništa nego samo otkup kredita toga i toga u iznosu tom i tom kojim oni stalno barataju ali ne i specifikacije navedenog. Samo šalju izvod iz poslovnih knjiga ali ne i stavke.Uglavnom pokrenuli su novi ovršni postupak na koji smo uložili prigovor ne da se poništi dugovanje nego parnica o utvrđivanju duga i od čega se sastoji. S njima kada pričate ne možete rješiti ništa . 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 35 minuta, aldosi01 je napisao:

Uglavnom pokrenuli su novi ovršni postupak na koji smo uložili prigovor ne da se poništi dugovanje nego parnica o utvrđivanju duga i od čega se sastoji.

Ovaj postupak ne odgađa provedbu ovrhe, pa ako ispunjavate uvijete po čl. 65. Ovršnog zakona, možda još uvijek možete predložiti i odgodu ovršnog postupka do okončanja parnice. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Evo me opet, dakle usvojen je postupak o utvrđivanju duga, ovrha nije odgođena do sada zbog nepostojanja uvjeta. Mi smo se pokušali s Eosom dogovoriti, tj. postići nagodbu -to je još u zraku jer traže tri uplate da bi išli na sastavljanje nagodbe ovjerene i potpisane s jedne i druge strane. U vezi toga ne znamo što napraviti da li uplaćivati ili ne bez ikakvog papira. Ono što me zanima tj što sam danas vidjela u sustavu E građani naš predmet je prebačen na Viši sud u Zadru koji nam je udaljen 400 km, zašto i da li ćemo moći stvari rješavati pismeno ili imamo li mogućnost tražiti da se sve prebaci u Zagreb? Pismeno ništa nismo dobili nego samo stoji obavijest u statusu predmeta

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , aldosi01 je napisao:

Ono što me zanima tj što sam danas vidjela u sustavu E građani naš predmet je prebačen na Viši sud u Zadru koji nam je udaljen 400 km, zašto i da li ćemo moći stvari rješavati pismeno ili imamo li mogućnost tražiti da se sve prebaci u Zagreb? Pismeno ništa nismo dobili nego samo stoji obavijest u statusu predmeta

Jeste li možda uložili žalbu po kojoj je spis poslan na Županijski sud radi odlučivanja o njoj?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uložili smo žalbu zbog cijele situacije sa CHF kredita da se sudskim putem odluči koliko smo zapravo dužni( i kamate i tečaj) a poglavito jer se radi o Eos matrixu i baš ne vjerujem u ovome u dogovore s njima rekla-kazala. Isto tako bih pitala da li da uopće njima išta uplačujemo prije rješavanja ovoga?Tj. ove tri rate šeto su oni tražili prije nagodbe

uređeno: od aldosi01
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Pozz, trebala bih sada još jedan savijet u vezi svega ovoga. Dakle odvjetniku sam predala sastavljanje nagodbe i da se pokušamo dogovoriti sa njima i to još uvijek teče u pregovorima. Žalba je na višem sudu odbijena ali mi je ponuđena tužba za proglašenje ovrhe nedopuštenom po čl 50 st 1,7.9  što mi je rok ako ju želim podići 19.12. Zanima me sada s obzirom da Eos izgleda nema ugovor o konverziji a koji je sklopljen sa bankom da li se mogu pozvati na to da zbog toga ovršna isprava nije vjerodostojna jer mijenja iznos kompletnog duga sa prilogom tog ugovora i potvrdom o slanju da je isti zatražen i od banke zbog vjerodostojnosti. Ne želim ništa drugo nego samo dobiti na vremenu zbog sklapanja ove nagodbe jer je utvrđeno ročište za procijenu nekretnine. Oni znači u cijeloj priči kao idu u dogovor ali i dalje provode sve. Odvjetnik će između ostaloga tražiti odgodu ovrhe dok god ja ispunjavam svoje prema njima , ali znači još ništa nije konkretizirano. I nisam sa odvjetnikom razgovarala o tom kupovanju vremena i ne bih ga angažirala za to zato molim savijet. Te ako bi mi se to isplatilo kako bih trebala ta tužba izgledati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija