Jump to content

Logo2.jpg.df467c50602ed1173e41130f1129f825.jpg   XXXI. REDOVNO SAVJETOVANJE " AKTUALNOSTI KAZNENOG PRAVA U SVJETLU ODLUKA USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE"

Hrvatsko udruženje za kaznene znanosti i praksu od 6. do 8. prosinca 2018. održava svoje 31. redovno savjetovanje pod nazivom "Aktualnosti kaznenog prava u svjetlu odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske". Savjetovanje će se ove godine održati u Remisens Premium Hotelu Kvarner.

Program savjetovanja, prijavnicu, kontakte, kao i druge detalje vezane uz Savjetovanje, možete preuzeti u dokumentu: Program - Opatija 2018.

aldosi01

eos matrix

Preporučene objave

Pozdrav, molim vas trebala bih pomoć. Znači 2005.g sam dignula stambeni kredit u CHF no 2007.g ostajem bez posla i ubrzo tečaj počinje divljati. Uplate su bile djelomične i neredovite. Banka otkazuje kredit i pokreće ovrhu mislim da je to bilo 2010.g Probala se prodati nekretnina no zbog neatraktivnosti nije bilo uspješno i ovrha je obustavljena presudom suda. Imali smo pokušaje nekih dogovora, no uglavnom stanje je ostalo nepromijenjeno . Zadnja ponuda RBA banke je bila prije godinu dana gdje su mi nudili dosta veliki otpis ako idem na plaćanje na rate s time što je za tu opciju očevidnik morao biti čist što naravno nije bio tako da je to propalo. Za jednokratnu uplatu toga iznosa nisu htjeli pristati(suprug je bio u mogućnosti dignuti taj iznos kredita da isplatimo, on nema veze sa stambenim kreditom jer je dizan prije braka) . Danas dobivam obavijest da su prodali potraživanje Eos matrixu. Kontaktirala sam ih i zatražila ponudu na koju bi pristali da se to zatvori. Oni ne žele dati ponudu nego traže da ja iznesem svoju, ja sada ne znam koji postotak da im pošaljem da sam spremna platiti niti znam kakvo je stanje sa pravne strane. Znači ovrha koju je provodila RBA banka je obustavljena još 2011. g, u kreditu sam samo ja nema sudužnika niti jamaca, kredit je osiguran hipotekom. Na ZK izvatku još stoji RBA banka. Radi se o jedinoj nekretnini u kojoj živimo. Da li da im ponudim nekih 30% iznosa i vidim što će reči ili čekam njihov potez? I da li oni sada moraju pokretati novu ovrhu ili kako to funkcionira kod prodaje kredita?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ponudite onoliko koliko uistinu možete platiti, znači realan iznos koji ćete biti u mogućnosti podmiriti. U zk izvatku će biti upisan teret na ime duga sve do njegovog podmirenja, a Vama je posve isto piše li teret u ime RBA ili Eosa. To da Vam je to jedina nekretnina, neće Vam biti olakotna ako ovrhovoditelj ponovno pokrene ovrhu na nekretnini iz razloga što je ovaj Vaš postupak pokrenut puno prije izmjena i dopuna Ovršnog zakona, a koje štite jedini nekretninu. U slučaju da oni odluče ponovno pokušati naplatu prisilnim putem u ovršnom postupku, moraju sudu dostaviti pravomoćno i ovršno rješenje o ovrsi, ugovor o cesiji, te uređeni ovršni prijedlog u kojemu navode na kojem predmetu ovrhe predlažu provođenje tog novog ovršnog postupka.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Sada imam još jedno pitanje.Ovrha je obustavljena zbog nemogućnosti prodaje nekretnine rješenjem suda, da li to znači da bi oni morali ponovo pokretati ovrhu ili je ta stara iz nekog razloga još važeća? I ako pokreću ovrhu koliki je rok zastare po ovome tj. kod otkazanih stambenih kredita? Ne pitam jer ne bih vratila nego pokušavam smanjiti iznos za koji me terete koji je sada dupli od podignutog, pa da znam što im mogu navesti kao argumente. I da li oni moraju na sudu pokazati iznos za koji su otkupili dug i da li taj iznos utiče na ono za što me terete.?

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 6 minuta, aldosi01 je napisao:

Ovrha je obustavljena zbog nemogućnosti prodaje nekretnine rješenjem suda, da li to znači da bi oni morali ponovo pokretati ovrhu ili je ta stara iz nekog razloga još važeća? 

Oni mogu radi naplate duga ponovno pokrenuti ovrhu i pri tome biraju predmet na kojemu žele provesti ovrhu, znači osim nekretnina mogu birati račune, pokretnine, plaću itd.

Prije 7 minuta, aldosi01 je napisao:

I ako pokreću ovrhu koliki je rok zastare po ovome tj. kod otkazanih stambenih kredita?

Zastarni rok je 10. godina od pravomoćnosti rješenja o ovrsi, ali pokušajem naplate preko suda oni su prekinuli tijek zastarnog roka, tako da on teče ponovno od početka.

Prije 10 minuta, aldosi01 je napisao:

I da li oni moraju na sudu pokazati iznos za koji su otkupili dug i da li taj iznos utiče na ono za što me terete.?

Ne moraju, to je pravni posao između njih i prijašnjeg vjerovnika, a kao takav nikako ne utječe na Vaš nepodmireni dug. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ne eos nije još ništa ponovo pokrenuuo, Znači kredit je otkazan 2011. g u 2012. g je pokrenuta ovrha i 2013. obustavljena. I od tada nije bilo nikakvih pravnih radnji osim telefonskog kontakta.Da li je ta ovrha pravno valjana ili oni trebaju ići na novu. Na Fini mi nisu blokirali račun( banka)

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 1 minutu, aldosi01 je napisao:

Da li je ta ovrha pravno valjana ili oni trebaju ići na novu. Na Fini mi nisu blokirali račun( banka)

Ukoliko imaju pravomoćno i ovršno rješenje o ovrsi općenito na Vašoj imovini, tada s njim mogu preko Fine pokrenuti postupak prisilne naplate. A za ovršne postupke na drugim predmetima, trebaju putem suda pokrenuti novi ovršni postupak.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
  1. Ukoliko imaju pravomoćno i ovršno rješenje o ovrsi općenito na Vašoj imovini, tada s njim mogu preko Fine pokrenuti postupak prisilne naplate. A za ovršne postupke na drugim predmetima, trebaju putem suda pokrenuti novi ovršni postupak.
  2. Da li to znači da je ta ovrha pravno valjana bez obzira što je rješenjem suda prekinuta odnosno dobila sam rješenje o prekidu ovrhe tada 2013.g
Uređeno od aldosi01
dodatak

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 1 sat, aldosi01 je napisao:

Da li to znači da je ta ovrha pravno valjana bez obzira što je rješenjem suda prekinuta odnosno dobila sam rješenje o prekidu ovrhe tada 2013.g

Pretpostavljam da ste htjeli reći da je ovrha obustavljena 2013., a ne prekinuta, jer je pravni učinak ova dva rješenja različit. Da, naravno da je ta obustavljena ovrha pravno valjanja kad ju je provodio sud i na temelju nje kao ovršnog rješenja, mogu ponovno pokrenuti novi ovršni postupak.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, aldosi01 je napisao:

2005.g sam dignula stambeni kredit u CHF no 2007.g ostajem bez posla

 

Prije 2 minuta, aldosi01 je napisao:

Poštovani na 25 godina

Hvala na odgovoru. Znači platili ste odobreni kredit 2 od 25 godina. Jeli vas je banka prilikom sklapanja ugovora upoznala sa činjenicom da je chf ugovoren s tečajom eura, ali da se taj tečaj može u bilo kom trenutku od strane CH nacionalne banke osloboditi ?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 15 sati , Wanksta je napisao:

 

Hvala na odgovoru. Znači platili ste odobreni kredit 2 od 25 godina. Jeli vas je banka prilikom sklapanja ugovora upoznala sa činjenicom da je chf ugovoren s tečajom eura, ali da se taj tečaj može u bilo kom trenutku od strane CH nacionalne banke osloboditi ?

Platili smo više jer je bilo uplata i poslije i većih i manjih od rate, nisu me upoznali sa tom činjenicom. Tipa kasnili smo s otplatama pa uplatite 7000 kn pa uplatite 5000 kn da ne dođe do otkazivanja, pa rata je otišla goree pa smo uplatili 70% rate, uglavnom bilo je svega. Banka nas je u trenutku kredita informirala samo da je to sada najpovoljniji kredit i jedino sam po njemu bila kreditno sposobna uzeti taj iznos koji mi je trebao

 

Uglavnom ne biježim od duga i ne želim da mi to netko otpiše ali me je strah sada eos matrixa i dogovora s njima da ne ispadne da ću biti vječiti dužnik i naravno da ne želim vratiti dupli iznos koji po njima sada je( dobila sam na ruke 264000 kn, a oni sada šalju dopis sa 512000 kn) znam da sada tu ima i troškova postupka i zateznih kamata i tko zna čega još, i s obzirom da mi je banka nudila iznos od nekih 64000 kn za koji tada nisam imala uvijete( tražili su da očevidnik bude čist) i nisu željeli pristati da suprug tada digne kredit pa da to otplatimo jednokratno nego su samo dali soluciju na rate i to na mene. Mislim da niti eos to nije kupio za puno veći iznos i da oni pristanu na iznos do 10000 eur pristala bih i ja, ali sada ponovo ići na onaj iznos za koji me terete neka si radije uzmu kuću jer niti ona ne vrijedi te novce.

Uređeno od aldosi01
dodatak

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 43 minuta, aldosi01 je napisao:

Uglavnom ne biježim od duga i ne želim da mi to netko otpiše ali me je strah sada eos matrixa i dogovora s njima da ne ispadne da ću biti vječiti dužnik i naravno da ne želim vratiti dupli iznos koji po njima sada je( dobila sam na ruke 264000 kn, a oni sada šalju dopis sa 512000 kn) znam da sada tu ima i troškova postupka i zateznih kamata i tko zna čega još,

Vaš stav je ispravan. Svrha kredita nije da se kasnije bježi od njega, nego da se po pravilnim radnjama koje prethode odobrenju, novac upotrijebi i vrati.

Međutim, stvar je u tome da "hrvatske" banke ne prate standarde vodećih europskih zemalja koje imaju uređene zakone i pravila po kojima odobravaju kredite, a nadalje pravosuđe se isto ne može pohvaliti da provodi pravo.

Pošto vas je banka zakinula za niz objašnjenja prilikom sklapanja ugovora, vi bi recimo u CH bili oslobođeni vraćanja kredita u najmanju ruku, kamata a bankar bi istog dana u vašem slučaju trebao pospremiti svoj stol.

Realnost je da EOS otkupljuje dug u visini gdje banka ima interesa, s obzirom na neke pogodnosti, dug prodati.

EOS je isto tako svjestan, s obzirom da ima pravo uvida u vaše imovno stanje, odlučiti koji iznos će vam ponuditi za vratiti.

Na vašem mjestu, ja bih sa odvjetnikom kontaktirao EOS i ponudio s obzirom na sve okolnosti pod kojim vam je kredit prodan (jer postoje presude u korist dužnika u chf), iznos koji bi vi mogli podmiriti.

Naravno, pričekajte još koji savjet od drugih korisnika.

 

Uređeno od Wanksta
Syntax

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 16 sati , aldosi01 je napisao:

( dobila sam na ruke 264000 kn, a oni sada šalju dopis sa 512000 kn) znam da sada tu ima i troškova postupka i zateznih kamata i tko zna čega još

 Zašto ih ne tražite da Vam detaljno navedu na ime čega traže taj iznos?

Kada Vam je banka otkazala krediti i kada je pokrenula ovršni postupak, na koji iznos je tada glasila nepodmirena glavnica?

U svakom slučaju, Eos ima pravo na nepodmirenu glavnicu, zakonske zatezne kamate i na troškove, ali samo i isključivo samo na troškove postupka koji su nastali od dana kada su otkupili dug. Znači, troškovi izdavanja prvog rješenja o ovrsi, troškovi postupka ovrhe na nekretnini koje je provodio sud i slično, su sve troškovi na koje Eos nema pravo. Tako da prilikom pregovaranja s njima, slobodno možete ukazati i na ovu činjenicu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 2 sati , Borbena7 je napisao:

 Zašto ih ne tražite da Vam detaljno navedu na ime čega traže taj iznos?

Kada Vam je banka otkazala krediti i kada je pokrenula ovršni postupak, na koji iznos je tada glasila nepodmirena glavnica?

U svakom slučaju, Eos ima pravo na nepodmirenu glavnicu, zakonske zatezne kamate i na troškove, ali samo i isključivo samo na troškove postupka koji su nastali od dana kada su otkupili dug. Znači, troškovi izdavanja prvog rješenja o ovrsi, troškovi postupka ovrhe na nekretnini koje je provodio sud i slično, su sve troškovi na koje Eos nema pravo. Tako da prilikom pregovaranja s njima, slobodno možete ukazati i na ovu činjenicu.

Hvala za ovo, da oni računaju i troškove i prve ovrhe i svega, ovo nisam znala. Oni su dug otkupili 02.11.2018. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 6 minuta, aldosi01 je napisao:

Hvala za ovo, da oni računaju i troškove i prve ovrhe i svega, ovo nisam znala. Oni su dug otkupili 02.11.2018. 

Eto Vam razlog da ih tražite da Vam ponovno dostave specificiran dug, te da ga pri tome obavezno umanje za troškove na koje nemaju pravo, jer su to troškovi na koje je imao pravo prvi ovrhovoditelj. Npr. da pokrenu sudski postupak temeljem ovršne isprave i ugovora o cesiji, sud im nikako ne bi odobrio pravo na troškove koje je u prethodnom postupku imao prvi ovrhovoditelj odnosno na sve troškove koji su nastali do sklapanja cesije 2.11.2018. Prema tome, iskoristite ovu informaciju u svoju korist.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, Wanksta je napisao:

Jeli vas je banka prilikom sklapanja ugovora upoznala sa činjenicom da je chf ugovoren s tečajom eura, ali da se taj tečaj može u bilo kom trenutku od strane CH nacionalne banke osloboditi ?

 

, aldosi01 je napisao:

nisu me upoznali sa tom činjenicom.

Vjerojatno su vam informacije u vašem slučaju dobro došle pa navodim jednu presudu u Njemačkoj gdje su banke slijedile visokorizičan posao austrijskih banaka prodajom kredita u chf i kad je SNB oslobodila tečaj 1,20 mnogi Nijemci su došli na rub egzistencije i bubanj. Međutim korisnici kredita u chf su podnijeli tužbu protiv tih banaka i sud je presudio u njihovu korist gdje su banke još dužne platiti štetu dužnicima jer takav kreditni posao je ocijenjen kao visokorizičan s tim da je i upozorenje/objašnjenje od djelatnika banaka prema klijentima izostalo za činjenicu da se tečaj u svakom trenutku može osloboditi.

Br.presude Bundesgericht 20.01.2015 az XI ZR 316/13

Sa sudskom praksom dali se može pozivati na presudu koja je donesena u EU nisam upoznat.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


  • Online korisnici

    No members to show×