Jump to content
Sashenka_31

Vraćanje pologa od najma stana nakon kupnje stana

Preporučene objave

Pozdrav, 

kod mene je specificna situacija kakvu nisam uspjela nigdje pronaći na webu.

Ukratko: ušli u najam stana u 2.mjesecu. Imamo OVJERENI ugovor o najmu. Prilikom ulaska u stan platili: rezervaciju stana (jer je stan bio prazan zbog nas 1. mjesec jer smo bili u inozemstvu), polog u iznosu 2000kn, i prvu stanarinu za taj drugi mjesec. Podmirivali smo sve režije i stanarine u roku. U samom ugovoru o najmu na popisu režija smo ubacili i pričuvu - no sam javni biljeznik je to prekrizio i rekao da to mi ne smijemo plaćati. iako smo plaćali. :) Također smo na ruke plaćali i pola poreza jer smo pristali na to (htjeli smo udovoljiti vlasnicima stana da ne odustanu od najma jer su inače iznajmljivali na crno do nas). Također, imali smo pravo koristi i drvarnicu (po ugovoru o najmu) - a ista nam je tek ustupljena u 9. mjesecu. To su samo info koje nisu toliko bitne - ali mogu možda utjecati na naš problem. :) 

Mi smo usli u taj stan u najam s namjerom kupnje do kraja 2018. godine. Htjeli smo isprobati stan i pričekati poticaje za stambeno zbrinjavanje (ovo od APN-a). I to se sve tako i dogodilo. :) 

 

Stan je kupljen prije tjedan dana. Potpisan ugovor i isplaćen. Jedino je još ostalo preuzimanje svog namještaja od vlasnika stana. To je dogovoreno (prema ugovoru o kupoprodaji nekretnine)  u roku od 30 dana nakon isplate stana. Vlasnici su najavili sutra da dolaze po sav namještaj. Inače smo u nekoliko navrata verbalno napadnuti sa njihove strane zbog par situacija koje nisu utemeljene. A to sad nije bitno - ako je - recite pa cu opisati. 

Vlasnici stana su nas upozorili da nam ne planiraju vratiti polog od najma za 2000 kn. Mi smatramo da imamo pravo na polog jer - vracamo sav namještaj nakon kupoprodaje stana, nemaju zaostale režije ili oštećen stan jer smo mi isti kupili. Da li smo u pravu? Sto bi sve trebali napraviti sutra kad dodu po sve stvari? Da damo zapisnik koji će ona potpisati da je preuzela sav namjestaj i sl? 

Mi smo spremni iz principa ici na sud za 2000 kn pologa. Vlasnici su jednom prilikom izjavili da oni ne znaju jesmo li mi sto otuđili - pa da nam zato neće vratiti polog. :) Oni nikad nisu živjeli u tom stanu nego su ga nedavno naslijedili. Mi ništa nismo otuđili (jedino smo doslovno razbili slucajno jedan tanjur), a smatram da je problem sto nismo napravili primopredajni zapisnik na samom početku kad smo ušli u stan, ali tad smo bili u dobrim odnosima i nismo htjeli dodatno inzisitirati na pravilima jer su skoro odustali od najma kad smo zamolili da ovjerimo UGOVOR o NAJMU.  

Da li oni mogu ne vratiti taj polog? Ja smatram da oni moraju dokazati da smo nešto ukrali ili oštetili od namještaja. Ispravite me ako sam u krivu. :) 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na brzom odgovoru. Sto da radim u slučaju da ne žele potpisati da su sve preuzeli - a sve utovare? :) Imam videonadzor u vlastitom stanu i mogu staviti naljepnicu da je prostor pod videonadzorom i pred tom kamerom im dati da potpisu, pa ako odbiju - imam to snimljeno. Naravno, ovakvi rigorozni prijedlozi su nastali zbog trenutne situacije i negiranja usmenih dogovora. Da li je to ok s moje strane ili mi je tipa dovoljan moj svjedok koji će biti skupa samnom? (svjedok mi je u krvnom srodstvu pa ne znam da li je vjerodostojan). 

Uređeno od Sashenka_31

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

UPDATE: Vlasnici danas preuzeli sve stvari. :) Kad smo potegnuli pitanje pologa rekli su da oni ne žele to vratiti jer nismo u redu postupali s njihovim stvarima. Pitali smo je li sto oštećeno ili? Ako je  - da nam pokažu. Naravno da nisu mislili da je oštećeno nego smo ju razočarali kako smo se odnosili s njihovim stvarima. To joj je razlog. Kako smo se "emocionalno" odnosili. :D Da smo bili "bezobrazni". :D Naravno, rekli smo da je njezino pravo da odluči ne vratiti polog, ali je naše pravo da ju tužimo. Ona je na to rekla da joj ne prijetimo sa sudom, na što smo mi rekli da mi ne prijetimo nego joj govorimo činjenično stanje - ona ima pravo ne vratiti, mi imamo pravo potraživati sudski, zar ne? :) Mislimo joj dati par dana da se posavjetuje s frendovima pa možda odluči vratiti. Ako ne, ide tužba. Moje glavno pitanje (ako smijem) - neka preporuka odvjetnika za RI? Može u PP. :) 

-------

 

 

DUGI OPIS za one koji žele znati više. 

-------

A sad samo da ukratko objasnim tu njezinu odluku da smo mi loše postupali sa stvarima. 

Kronološki: useljavamo se u 2. mjesecu, mi smo dvoje odraslih ljudi koji radi od kuće, imamo jaaaako puno opreme i materijala te nam je potrebno puno prostora. Ona nama iznajmljuje naslijeđeni stan u kojem su još privatne stvari (od suđa, do posteljine, slika, ukrasa itd.) Mi ju tad molimo da se isprazne ormari i ako treba da ćemo mi to napraviti. Ona se složi. Mi smo sve lijepo upakirali u kutije (koje smo mi nabavili), sve lomljivo umotali u papir itd. itd. Naime, imam svoje suđe i svoju posteljinu i ne pada mi na pamet koristiti tuđu. :) A i plan se zna otpočetka - imamo namjeru kupiti stan za 6-7 mjeseci a do tad joj plaćamo skupi najam.   

Kad smo sve spakirali i napokon oslobodili ormare za svoje stvari - zovemo ju i pitamo sto da radimo s tim stvarima. Ona nama na to kaže da nema gdje bas s time. Ja joj predložim da mogu pitati svoje roditelje da ubacimo kod njih u vikendicu koja je suha i cista i da se tamo skladišti. Ona pristaje na to, ali naravno - ponudili smo joj da možemo dovesti i kod nje. Čak je i sretna što smo našli rješenje da joj ne vozimo stare stvari od bake. :) 

Ona cijelo vrijeme ne pita za te stvari narednih mjeseci. Ja puno puta neobavezno napomenem da sam bila u vikendici i da je sve ok sa stvarima. To nisam s nekom mišlju govorila da se ogradim, nego ono - small talk dok joj nosimo 20km udaljeno njezinu poštu, pola iznosa za porez na ruke itd.. :)  Ona nikad nije prigovorila.  

Sve do prije tjedan dana.  Kad smo mi kupili stan. I kad smo dogovorili da dođe po svoje stvari. Ona je htjela da joj mi to dostavimo u stan. Mi smo joj prvo pokušali objasniti da smo te stvari odnijeli u vikendicu (koja je udaljena cca 15 km od stana) jer ona nije njih htjela kod sebe, i da je slobodno da ona sama ode po njih, ali da trenutno nemamo kombi s kojim bi to vratili. Ona na to njurga. Mi pristajemo vratiti te sve stvari u naš stan pa će ona to pokupiti zajedno s namještajem. Mi unajmljujemo kombi i vraćamo sve stvari. :) Ona je već tad upoznata da mi nismo zaboravili, ali ni oprostili polog. Ovu srijedu mi do noći dostavljamo sve te kutije iz vikendice i stavljamo na hodnik ispred stana. Zajedno i s našim stvarima (poput hladnjaka i sl.) koje čekaju da se isprazni stan. Ja joj šaljem sliku u četvrtak da smo uspjeli sve vratiti i da je spremno za nju. Ona se naljuti. Da kako mi stvari od njezinog pokojnog oca tako bacamo van iz stana. Da smo ko cigani. :) Ali čim je to rekla - iste sekunde smo unijeli sve njezine kutije u stan, a svoje ostavili vani. Nije se moglo hodati po stanu od silnih kutija. A vrijednost svih stvari unutar tih kutija ne bi prošla iznad 500 kn. Vjerujte, tu je bilo svega - od starih vrećica, smazanih krpa, kalendara, čaša, zagorenih tava itd. itd. Ali sve lijepo spakirano. Naravno, njezin namještaj je bio u stanu i čekao. :) 

I sad sam se sjetila još nečega - prvi put kad smo spomenuli Polog - ona se naljutila i razlog joj je tad bio da smo mi otuđili, tj. ukrali njezine stvari i da nam zato neće vratiti. Tad smo joj rekli da mi to nismo otuđili nego smo s njom dogovorili, onda je zašutila na par dana. A nakon toga se dogodilo ovaj incident "hodnik" koji joj je stvorio novi argument - emocionalnno ponasanje sa stvarima. :) 


 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


 • Similar Content

  • objavio damodar108
   Poštovani,
   osoba je bila vlasnik manjeg dijela nekretnine. Bez punomoći drugih vlasnika s agencijom za nekretnine sklopila je ugovor za posredovanje u prodaji. Agenciji je bilo jasno da je osoba vlasnik samo jednog dijela. Kuća je konačno  direktno prodana kupcu za kojeg agencija tvrdi da ga je ona pronašla. Kupac je tek jednom, dok je već direktno bez posredstva agencije razgovarao o kući s osobom koja je s agencijom sklopila ugovor, s agencijom putem telefona razgovarao o nekim drugim kućama, te je bila spomenuta i kuća koju je kupio.
   Kupac agenciju nikad nije fizičko posjetio niti je agencija s njim sklopila ikakav ugovor, niti ga je naravno dovela osobi. Agencija konačno traži od osobe koja je s njom potpisala ugovor da joj isplati cijeli iznos provizije, tj. proviziju na cijeli iznos koji je kupac platio.
   Može li agencija, zato što je tek telefonom jednom razgovarala o kupljenoj kući, tražiti isplatu provizije od osobe koja je s njom, iako je vlasnik samo malog dijela, sklopila ugovor. Ako ima, može li tražiti isplatu cijele provizije. Odnosno, može li agencija tražiti od osobe isplatu provizije za dio kuće za koji osoba nije primila nikakav novac niti ga je smjela prodavati, niti ga je zapravo prodala. Ostali vlasnici, samostalno su, bez ikakvih potpisanih ugovora, svoje udjele prodali kupcu.
    
   Hvala.
  • objavio domyy
   Postovani,
   Zanima me postoje li informacije, imate li iskustva sa poreznim nadzorima tekucih racuna?
   Imam podstanare u stanu koji mi redovito uplacuju stanarinu na tekuci racun. Nismo radili ugovor, pa taj prihod nisam prijavljivao u poreznoj. Buduci da porezna od 1.1.2017. ima uvid u tekuce racune brine me sto se najgore moze dogoditi?
   Buduci da je svaki put isti iznos mozda bi porezna mogla proaktivno traziti neko moje ocitovanje i sama dorezati porez. 
  • objavio Pitanje123
   Molim vas infomraciju može li se i na koji način raskinuti ugovor s agencijom za posredovanje nekretnina? Konkretno, nismo zadovoljni s agencijom koju smo uzeli i ne želimo više da nas zastupaju u pordaji nekretnina. Unaprijed hvala!
  • objavio Nicola123
   Pozdrav svima, molio bih Vas za savjet. Naime, oba roditelja su jučer dobili poziv potrošaču da dostavi očitovanje za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača. Otac ima dug na fini 27.500 kn, a majka 13.000 kn. Imaju u posjedu novoizgradenu nekretninu na čijoj čestici gdje se nalazila stara kuća postoji hipoteka koju treba plaćati još 3 godine u mjesecnom iznosu od 2.500 kn. Placanje hipotekarnog kredita se vrsi redovito. U navedenom pozivu koji su poslali iz Fine stoje ukupni iznosi i broj dana koliko dug stoji na fini. Preko 3 godine stoji dug. Oba roditelja su u penziji te su im primanja zajedno oko 5000 kn te im od toga mjesecno uzimaju 2000 kn.  Otac takoder osim ovrha koje su na fini ima jos ovrha koje nisu dospjele na finu u jos tolikom iznosu. Radi se o hrt pretplati i ostalim rezijskim troskovima. Evo molim vas ovim putem da mi date savjet da li popuniti pitanja o nekretnini i pokrenuti postupak stecaja ili ne? I ako netko ima kakav savjet sto napraviti u takvoj situaciji? Hvala. Lp
  • objavio Onus Abit
   Poštovani,
   dvije osobe su naslijedile više nekretnina koje skupa čine posjed. posjed se sastoji od zgrade s pripadajućim vrtom. 
   Dok je zgrada u cjelini vlasništvo (oporučno nasljedstvo) jedne osobe, pripadajući vrt se vodi na tog i još jednog suvlasnika (nasljedstvo po zakonu).
   Obe osobe žele prodati nekretninu, samo nije jasno kako procijeniti pripadajuće dijelove budući su različiti suvlasnički udjeli.
    
 • Online korisnici

  No members to show×