Jump to content
Sashenka_31

Vraćanje pologa od najma stana nakon kupnje stana

Preporučene objave

Pozdrav, 

kod mene je specificna situacija kakvu nisam uspjela nigdje pronaći na webu.

Ukratko: ušli u najam stana u 2.mjesecu. Imamo OVJERENI ugovor o najmu. Prilikom ulaska u stan platili: rezervaciju stana (jer je stan bio prazan zbog nas 1. mjesec jer smo bili u inozemstvu), polog u iznosu 2000kn, i prvu stanarinu za taj drugi mjesec. Podmirivali smo sve režije i stanarine u roku. U samom ugovoru o najmu na popisu režija smo ubacili i pričuvu - no sam javni biljeznik je to prekrizio i rekao da to mi ne smijemo plaćati. iako smo plaćali. :) Također smo na ruke plaćali i pola poreza jer smo pristali na to (htjeli smo udovoljiti vlasnicima stana da ne odustanu od najma jer su inače iznajmljivali na crno do nas). Također, imali smo pravo koristi i drvarnicu (po ugovoru o najmu) - a ista nam je tek ustupljena u 9. mjesecu. To su samo info koje nisu toliko bitne - ali mogu možda utjecati na naš problem. :) 

Mi smo usli u taj stan u najam s namjerom kupnje do kraja 2018. godine. Htjeli smo isprobati stan i pričekati poticaje za stambeno zbrinjavanje (ovo od APN-a). I to se sve tako i dogodilo. :) 

 

Stan je kupljen prije tjedan dana. Potpisan ugovor i isplaćen. Jedino je još ostalo preuzimanje svog namještaja od vlasnika stana. To je dogovoreno (prema ugovoru o kupoprodaji nekretnine)  u roku od 30 dana nakon isplate stana. Vlasnici su najavili sutra da dolaze po sav namještaj. Inače smo u nekoliko navrata verbalno napadnuti sa njihove strane zbog par situacija koje nisu utemeljene. A to sad nije bitno - ako je - recite pa cu opisati. 

Vlasnici stana su nas upozorili da nam ne planiraju vratiti polog od najma za 2000 kn. Mi smatramo da imamo pravo na polog jer - vracamo sav namještaj nakon kupoprodaje stana, nemaju zaostale režije ili oštećen stan jer smo mi isti kupili. Da li smo u pravu? Sto bi sve trebali napraviti sutra kad dodu po sve stvari? Da damo zapisnik koji će ona potpisati da je preuzela sav namjestaj i sl? 

Mi smo spremni iz principa ici na sud za 2000 kn pologa. Vlasnici su jednom prilikom izjavili da oni ne znaju jesmo li mi sto otuđili - pa da nam zato neće vratiti polog. :) Oni nikad nisu živjeli u tom stanu nego su ga nedavno naslijedili. Mi ništa nismo otuđili (jedino smo doslovno razbili slucajno jedan tanjur), a smatram da je problem sto nismo napravili primopredajni zapisnik na samom početku kad smo ušli u stan, ali tad smo bili u dobrim odnosima i nismo htjeli dodatno inzisitirati na pravilima jer su skoro odustali od najma kad smo zamolili da ovjerimo UGOVOR o NAJMU.  

Da li oni mogu ne vratiti taj polog? Ja smatram da oni moraju dokazati da smo nešto ukrali ili oštetili od namještaja. Ispravite me ako sam u krivu. :) 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na brzom odgovoru. Sto da radim u slučaju da ne žele potpisati da su sve preuzeli - a sve utovare? :) Imam videonadzor u vlastitom stanu i mogu staviti naljepnicu da je prostor pod videonadzorom i pred tom kamerom im dati da potpisu, pa ako odbiju - imam to snimljeno. Naravno, ovakvi rigorozni prijedlozi su nastali zbog trenutne situacije i negiranja usmenih dogovora. Da li je to ok s moje strane ili mi je tipa dovoljan moj svjedok koji će biti skupa samnom? (svjedok mi je u krvnom srodstvu pa ne znam da li je vjerodostojan). 

Uređeno od Sashenka_31

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

UPDATE: Vlasnici danas preuzeli sve stvari. :) Kad smo potegnuli pitanje pologa rekli su da oni ne žele to vratiti jer nismo u redu postupali s njihovim stvarima. Pitali smo je li sto oštećeno ili? Ako je  - da nam pokažu. Naravno da nisu mislili da je oštećeno nego smo ju razočarali kako smo se odnosili s njihovim stvarima. To joj je razlog. Kako smo se "emocionalno" odnosili. :D Da smo bili "bezobrazni". :D Naravno, rekli smo da je njezino pravo da odluči ne vratiti polog, ali je naše pravo da ju tužimo. Ona je na to rekla da joj ne prijetimo sa sudom, na što smo mi rekli da mi ne prijetimo nego joj govorimo činjenično stanje - ona ima pravo ne vratiti, mi imamo pravo potraživati sudski, zar ne? :) Mislimo joj dati par dana da se posavjetuje s frendovima pa možda odluči vratiti. Ako ne, ide tužba. Moje glavno pitanje (ako smijem) - neka preporuka odvjetnika za RI? Može u PP. :) 

-------

 

 

DUGI OPIS za one koji žele znati više. 

-------

A sad samo da ukratko objasnim tu njezinu odluku da smo mi loše postupali sa stvarima. 

Kronološki: useljavamo se u 2. mjesecu, mi smo dvoje odraslih ljudi koji radi od kuće, imamo jaaaako puno opreme i materijala te nam je potrebno puno prostora. Ona nama iznajmljuje naslijeđeni stan u kojem su još privatne stvari (od suđa, do posteljine, slika, ukrasa itd.) Mi ju tad molimo da se isprazne ormari i ako treba da ćemo mi to napraviti. Ona se složi. Mi smo sve lijepo upakirali u kutije (koje smo mi nabavili), sve lomljivo umotali u papir itd. itd. Naime, imam svoje suđe i svoju posteljinu i ne pada mi na pamet koristiti tuđu. :) A i plan se zna otpočetka - imamo namjeru kupiti stan za 6-7 mjeseci a do tad joj plaćamo skupi najam.   

Kad smo sve spakirali i napokon oslobodili ormare za svoje stvari - zovemo ju i pitamo sto da radimo s tim stvarima. Ona nama na to kaže da nema gdje bas s time. Ja joj predložim da mogu pitati svoje roditelje da ubacimo kod njih u vikendicu koja je suha i cista i da se tamo skladišti. Ona pristaje na to, ali naravno - ponudili smo joj da možemo dovesti i kod nje. Čak je i sretna što smo našli rješenje da joj ne vozimo stare stvari od bake. :) 

Ona cijelo vrijeme ne pita za te stvari narednih mjeseci. Ja puno puta neobavezno napomenem da sam bila u vikendici i da je sve ok sa stvarima. To nisam s nekom mišlju govorila da se ogradim, nego ono - small talk dok joj nosimo 20km udaljeno njezinu poštu, pola iznosa za porez na ruke itd.. :)  Ona nikad nije prigovorila.  

Sve do prije tjedan dana.  Kad smo mi kupili stan. I kad smo dogovorili da dođe po svoje stvari. Ona je htjela da joj mi to dostavimo u stan. Mi smo joj prvo pokušali objasniti da smo te stvari odnijeli u vikendicu (koja je udaljena cca 15 km od stana) jer ona nije njih htjela kod sebe, i da je slobodno da ona sama ode po njih, ali da trenutno nemamo kombi s kojim bi to vratili. Ona na to njurga. Mi pristajemo vratiti te sve stvari u naš stan pa će ona to pokupiti zajedno s namještajem. Mi unajmljujemo kombi i vraćamo sve stvari. :) Ona je već tad upoznata da mi nismo zaboravili, ali ni oprostili polog. Ovu srijedu mi do noći dostavljamo sve te kutije iz vikendice i stavljamo na hodnik ispred stana. Zajedno i s našim stvarima (poput hladnjaka i sl.) koje čekaju da se isprazni stan. Ja joj šaljem sliku u četvrtak da smo uspjeli sve vratiti i da je spremno za nju. Ona se naljuti. Da kako mi stvari od njezinog pokojnog oca tako bacamo van iz stana. Da smo ko cigani. :) Ali čim je to rekla - iste sekunde smo unijeli sve njezine kutije u stan, a svoje ostavili vani. Nije se moglo hodati po stanu od silnih kutija. A vrijednost svih stvari unutar tih kutija ne bi prošla iznad 500 kn. Vjerujte, tu je bilo svega - od starih vrećica, smazanih krpa, kalendara, čaša, zagorenih tava itd. itd. Ali sve lijepo spakirano. Naravno, njezin namještaj je bio u stanu i čekao. :) 

I sad sam se sjetila još nečega - prvi put kad smo spomenuli Polog - ona se naljutila i razlog joj je tad bio da smo mi otuđili, tj. ukrali njezine stvari i da nam zato neće vratiti. Tad smo joj rekli da mi to nismo otuđili nego smo s njom dogovorili, onda je zašutila na par dana. A nakon toga se dogodilo ovaj incident "hodnik" koji joj je stvorio novi argument - emocionalnno ponasanje sa stvarima. :) 


 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


 • Similar Content

  • objavio Onus Abit
   Poštovani,
   dvije osobe su naslijedile više nekretnina koje skupa čine posjed. posjed se sastoji od zgrade s pripadajućim vrtom. 
   Dok je zgrada u cjelini vlasništvo (oporučno nasljedstvo) jedne osobe, pripadajući vrt se vodi na tog i još jednog suvlasnika (nasljedstvo po zakonu).
   Obe osobe žele prodati nekretninu, samo nije jasno kako procijeniti pripadajuće dijelove budući su različiti suvlasnički udjeli.
    
  • objavio aden
   Planiram kupiti nekretninu preko agencije u vlasnistvu četiri vlasnika(nasljednika),te me zanima na da mi objasnite  da li je to problem.,na sto da pripazim.Suvlasnici su u HR.Tereta nema,ali ne znam kako da se ogradim od mogućih prikrivenih dugova na nekretnini.Molim odgovor o postupku.
  • objavio kadabra
   Pozdrav,
   molim vas info može li fizička osoba sama sa sobom sklopiti ugovor o najmu vlastitog stambenog prostora za obavljanje djelatnosti obrta?
   Dakle, htjela bih sama sebi iznajmiti dio svog stana u kojem bih radila i to staviti u trošak. Naravno platiti porez na najam koji bi bio pretpostavljam oko 10%, ako je to legalno. Znam da d.o.o. i j.d.o.o. to može, ali ne znam za obrt
   Obrt je u pdv-u i posluje u plusu, ne znam je li to bitno u ovom slučaju.
    
   Zahvaljujem
  • objavio D.C.
   Pozdrav,
   cisto informativno me zanima ako zivim sa curom u vanbracnjoj zajednici na istoj adresi vec 4 godine, i dodjem u posjed stana zamjenom nekretnine koja je bila u mom vlasnistvu daleko prije zajednickog zivota, da li se to onda smatra bracnom/vanbracnom stecevinom, odnosno da li ima ikakvih prava na tu nekretninu?

   I drugo pitanje, kada zena u vanbracnoj zajednici ima pravo na "bracnu" stecevinu?
   Od pocetka ako je trajala vise od 3 godine, ili nakon 3 godine?

   Hvala
  • objavio Lena01
   Pozdrav,zanima me da li je itko imao slično iskustvo..Naime, zaposlila sam se u jednoj agenciji za nekretnine preko oglasa za poslovnog tajnika (stručno osposobljavanje). Međutim,ispostavilo se da mogu dobiti samo 6 mjeseci stručnog,jer sam prije radila na poslu gdje sam bila prijavljena na pola radnog vremena.sadašnja šefica mi je rekla da ako bude sve u redu,nakon isteka ugovora za stručno, da će mi normalno "produžiti" ugovor o radu. Ali počeli su me više gurat kao agenta za nekretnine, uredski posao je minimalan..radno vrijeme mi je od 8 do 4 fiksno.Uskoro mi ističe ugovor za stručno,pa me strah da će mi ponuditi da ostanem samo kao agent,zato prije nego obavim razgovor sa nadređenima,me zanima da li je netko prošao kroz slično iskustvo
 • Online korisnici×