Jump to content

Kupnja kuće na čestici sa više suvlasnika


u2boy

Preporučene objave

Molim pomoć za par pitanje.

Kupio sam kuću koja je na čestici na kojoj ima više suvlasnika,svaki suvlasnik ima svoju nekretninu.

Gospodin od kojeg sam kupio kuću je vlasnik 1/5 čestice i to nitko ne osporava. Kuća je lošem stanju, treba kompletnu obnovu. Kuća je legaliziraa na ime gosp. s kojim sam sklopio ugovor.

E sad par pitanja:

Zatražio sam razvrgnuće suvlasničke zajednice tužbom i odvjetnik je to pokrenuo ali sam se istodobno htio upisat kao suvlasnik na temelju kupoprodajnog ugovara i tabularne izjave međutim prošlo je već pola godine i ništa za sad, iz suda mi tvrde da ništa od toga još bar godinu i pol dana. Jeli moguće da uknjižba suvlasništva gdje je sve crno na bijelo traje toliko i dali ima način za to ubrzati?

Može li se netko prije mene uknjižiti kao suvlasnik umjesto toga gospodina u tom roku ili se stavlja plomba dok se prijedlog za uknjižbu ne završi?

Također pokušavam dobiti informaciju od referenta za graditeljstvo kakav krov mogu ugraditi na kuću (trenutno samo prizemlje),dali smjem staviti nadozid,dali smjem krovne kućice i slično ali nitko mi ne zna dati odgovor. Iz informacijske lokacije se također ne mogu dobiti ti odgovori pa me zanima dali postoji neko univerzalno pravo za krov i nadozid ili? Radi s o nekretnini na Braču i htio bih u potkrovlju dobiti što više iskoristivog prostora. 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 6 sati , u2boy je napisao:

Može li se netko prije mene uknjižiti kao suvlasnik umjesto toga gospodina u tom roku ili se stavlja plomba dok se prijedlog za uknjižbu ne završi?

Odredbe Zakona o zemljišnim knjigama kažu da se prvenstveni red upisa u zemljišnu knjigu utvrđuje prema času u kojem je zemljišnoknjižnom sudu stigao prijedlog za upis.

prije 6 sati , u2boy je napisao:

Također pokušavam dobiti informaciju od referenta za graditeljstvo kakav krov mogu ugraditi na kuću (trenutno samo prizemlje),dali smjem staviti nadozid,dali smjem krovne kućice i slično ali nitko mi ne zna dati odgovor. Iz informacijske lokacije se također ne mogu dobiti ti odgovori pa me zanima dali postoji neko univerzalno pravo za krov i nadozid ili?

U biti bi vam to, što se tiće nadozida i krova, trebao pisati u Rješenju o izvedenom stanju.

Univerzalno postoji u odredbama Pravilnika u kojem stoji da ukoliko je ozakonjena nezavršena građevina, a to je protivno prostornom planu, može se završiti uz glavni projekt bez nadozida sa kosim ili zaobljenim krovom. Ukoliko je u skladu sa odredbama prostornog plana može se završiti sa nadozidom do najviše 0.6 m, bez mogučnosti njegovog povečanja ukoliko se ne ishodi građevinska dozvola

Što se tiče krovnih kućica, Zakonom o gradnji postojećom građevinom smatra se ona koja je izgrađena na temelju građevinske dozvole ili drugog odgovarajućeg akta i svaka druga građevina koja je prema tome ili posebnom zakonu s njom izjednačena. Rješenje o izvedenom stanju doneseno u postupku ozakonjenja za zgradu ili završeni dio zgrade smatra se u smislu posebnog zakona (dakle Zakona o gradnji) zgradom za koju je izdana građevinska dozvola i uporabna dozvola. Pa kako navedeni pravilnik određuje da se u skladu s glavnim projektom na postojećoj građevini mogu izvoditi iste (naravno ako je u skladu sa odredbama prostornog plana), u projektu za završetak građevine trebale bi se moći izvesti i krovne kućice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U riješenju o izvedenom stanju ne stoji ništa o nadozidu ni krovu, kao što i ne piše dali je kuća zavšena ili nezavršena.

Sa druge stane u prostornom planu  http://selca.hr/pdf/sluzbeni-glasnik/02-2017.pdf se spominje da visina nadozida ne smije biti veća od 1,2m. Može li netko iz ovoga prostornog plana protumačiti dali je to stvarno tako i kako onda zapravo ja mogu završiti kuću?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija