Jump to content

prigovor ili žalba - preuzimanje ovršnog postupka temeljem nasljeđivanjam nasljedstva


Vidasjv

Preporučene objave

Primila sam Rješenje Općinskog suda kojim se zajedno s dvije sunasljednice pozivam preuzeti ovršni postupak koji je zbog smrti ovršenika (mog pokojnog oca dana 21.10.2012.) prekinut i odlučuje o nastavku postupka.

Postupak je pokrenut temeljem nepravomoćnog rješenja o ovrsi i prijedloga za ovrhu od 21.12.2011.

Javna bilježnica je 2 puta bezuspješno pokušala dostavu Prijedloga za ovrhu mom ocu nakon čega je opunomoćenika ovrhovoditelja obavijestila o istom dana 3.2.2014. uz naznaku da ukoliko u roku od 15 dana od dana dostave obavijesti ne zahtijeva poduzimanje daljnje radnje dostave Rješenja o ovrsi ovršeniku, smatrat će se da je postupak obustavljen istekom toga roka. U spisu suda nisu priložene koverte o pokušaju dostave mom pokojnom ocu niti o primitku obavijesti od strane ovrhovoditelja, ali je priložen odgovor opunomoćenika ovrhovoditelja od 6.2.2014. da su u postupku pribave uvjerenja o prebivalištu.

Umjesto u roku od 15 dana zahtijeva poduzimanje daljnje radnje dostave, opunomoćenik ovrhovoditelja je tek 30.1.2015. predložio dostavu na adresu prema podacima iz evidencije MUP-a.

Prema članku 252.d OZ, stavku 10, postupak bi se zbog toga trebao smatrati obustavljenim.

Što trebam napraviti nakon što sam dobila Rješenje suda da me se poziva kao nasljednicu preuzeti postupak:  prigovor ili žalbu?

Da li da napišem podnesak da preuzimam postupak i istaknem prigovor na dosadašnje vođenje postupka i predložim da sud donese odluku o obustavi postupka

ili trebam pisati žalbu. 

Srdačan pozdrav,

Suzana

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

da, priložen je Prijedlog za ovrhu na mog pokojnog oca na kojem je sa stražnje strane Rješenje o ovrsi  na temelju vjerodostojne isprave, bez potvrde pravomoćnosti (jer nije pravomoćno) izdano istog dana 21.12.2011. s potpisom i pečatom javne bilježnice. međutim, nisu mi dostavili pripadni izvadak iz ovjerovljenih poslovnih knjiga.

Zato sam napravila uvid u spis.

S poštovanjem,

Suzana

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ovakvim slučajevima imate pravo na žalbu i prigovor. Međutim, pitanje je koliko Vam je to isplativo. Pokušat ću Vam što kraće to pojasniti. Znači, postupak je pokrenut 2011. godine dok je Vaš otac bio živ. Nažalost on je nedugo iza toga preminuo tj. 2012. godine, i već tada je trebalo napravit prekid postupka zbog činjenice smrti i nastavak tog istog postupka na Vas kao nasljednice, a ne uzaludno pokušavati dostavu za preminulu osobu i ustrajati u komunikaciji između javnog bilježnika i ovrhovoditelja. Da je ovako napravljeno, šteta bi bila daleko manja.

Žalbu možete uložiti na rješenje o nastavku postupka i to na temelju činjenice da niste dobili kompletnu dokumentaciju na temelju koje bi mogli uložiti prigovor, znači niste dobili izvadak iz ovjerovljenih poslovnih knjiga, a kojega ste uz rješenje o ovrsi trebali dobiti.

Zatim, prigovor možete uložiti na rješenje o ovrsi s obzirom da tu priliku nije imao Vaš otac, a u njemu se možete pozvati na sve i svašta, naravno pitanje je koliko su ti razlozi za prigovor osnovani. Ukoliko je dug plaćen i slični razlozi su osnovani, a ostalo Vam je uzaludni pokušaj s kojim ćete na kraju samo nagomilati sudske troškove, jer se po prigovoru rješenje o ovrsi stavlja izvan snage i upućuje Vas se u parnicu. 

I ukoliko ne bi uložili žalbu ili prigovor, treća opcija bi bila da dug podijelite na tri dijela i da svatko plati svoj dio duga.

Iz prakse, ukoliko ovo rješenje o nastavku na Vas kao nasljednike postane pravomoćno, ovrhovoditelj najčešće dostavlja ovršni prijedlog za nastavak postupka na Vas i u pravilu je to blokada računa nasljednika, a ukoliko se radi o većem dugu, tada odabiru i druge predmete ovrhe kao npr. nekretnine.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 14 minuta, Vidasjv je napisao:

Molim samo pojašnjenje nije li postupak trebalo smatrati obustavljenim kada opunomoćenik ovršenika nije od javne bilježnice u 15 dana zahtijevao poduzimanje daljnje radnje dostave?

Ne, iz razloga što su sve te radnje poduzimane nakon smrti Vašeg oca tj. javna bilježnica je obavijestila ovrhovoditelja pod prijetnjom obustave postupka 2014. godine, a postupak je trebao biti prekinut još  2012. godine po smrti oca. Naime, ne može se voditi postupak protiv umrle osobe, a samim tim se ne može ni obustaviti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost nije baš tako. Zatezne kamate teku od dana dospijeća pa do isplate. Dug Vašeg oca je dio potraživanja koje je postojalo u trenutku smrti Vašeg oca, tj. u trenutku prelaska ostavine, a samim tim i dugova ostavitelja na Vas kao nasljednike. Dio duga koji je nastao zbog zakašnjenja u ispunjenju nakon očeve smrti je dug Vas kao nasljednika. Tako da ste kao nasljednici dužni platiti i zakonsku zateznu kamatu za razdoblje nakon smrti oca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Poštovani,

zanima me šta se može dogoditi nasljedniku sa neplaćenim rješenjima za vodu i struju ako u trenutku smrti pokojnika nisu ovršeni? 

Znam za sve ovršene račune jer su registrirani na FINI, ali šta je s ostalim dospjelim računima?  Mogu li se pozvati na zastaru ako se slučano pokrene ovrha nakon smrti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 47 minuta, nluketic je napisao:

zanima me šta se može dogoditi nasljedniku sa neplaćenim rješenjima za vodu i struju ako u trenutku smrti pokojnika nisu ovršeni? 

Znam za sve ovršene račune jer su registrirani na FINI, ali šta je s ostalim dospjelim računima?  Mogu li se pozvati na zastaru ako se slučano pokrene ovrha nakon smrti?

To što nije pokušana naplata preko Fine ne znači da za ta dugovanja nisu pokrenuti ovršni postupci. Uvijek imate pravo u prigovoru ili žalbi pozvati se na zastaru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija