Jump to content

RASKID UGOVORA O RADU


Yack

Preporučene objave

Poštovanje svim prisutnima. Potreban mi je jedan savjet vezan za ugovor o radu:

Situacija je ovakva , radim 7 godina kod poslodavca s ugovorom  na neodređeno ( za stalno), zadnja tri mjeseca sam bio na bolovanju i terapijama zbog ozljede leđa.

Nako što sam se vratio s bolovanja poslan sam na lječnički (sistematski) pregled,  dobio sam  zaključak da sam sposoban privremeno (10 mj.) i da mi je ograničen tež. fizički rad .

Posao kojki obavljam je iz grane drvodjelstva i više manje sve je težak fizički rad . Zanima me ako poslodavac nema lakši posao ili ga iz nekog razloga ne želi dati, a također mi ne želi dati otkaz da imam  barem neka primanja sa zavoda, već mi govori da ga dam sam ako želim otići ( i tako izgubim sva prava sa zavoda) , koje su mi opcije i dali ih uopće imam pošto se bojim da ako nastavim obavljati isti posao mogu dodatno ili  još gore ozljediti leđa.

Zahvaljujem na odgovorima!!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam da poslodavac uređuje radne odnose sukladno Zakonu o radu (privatni poslodavac). Relevantni propisi kažu ovo:

Pravo povratka na prethodne ili odgovarajuće poslove radnika koji je privremeno bio nesposoban za rad

Članak 40.

(1) Radnik koji je privremeno bio nesposoban za rad zbog ozljede ili ozljede na radu, bolesti ili profesionalne bolesti, a za kojega nakon liječenja, odnosno oporavka, ovlašteni liječnik, odnosno ovlašteno tijelo u skladu s posebnim propisom utvrdi da je sposoban za rad, ima pravo vratiti se na poslove na kojima je prethodno radio.

(2) Ako je prestala potreba za obavljanjem poslova na kojima je radnik prethodno radio, poslodavac mu je dužan ponuditi sklapanje ugovora o radu za obavljanje drugih odgovarajućih poslova, koji moraju, što je više moguće odgovarati poslovima na kojima je radnik prethodno radio.

(3) Ako poslodavac nije u mogućnosti radniku ponuditi sklapanje ugovora o radu za obavljanje drugih odgovarajućih poslova ili ako radnik odbije ponuđenu izmjenu ugovora o radu, poslodavac mu može otkazati na način i pod uvjetima propisanim ovim Zakonom.

(4) U sporu između poslodavca i radnika, samo je doktor specijalist medicine rada nadležan ocijeniti jesu li ponuđeni poslovi iz stavka 2. ovoga članka odgovarajući.

(5) Radnik iz stavka 1. ovoga članka ima pravo na dodatno stručno osposobljavanje, ako je došlo do promjene u tehnologiji ili načinu rada, kao i na sve druge pogodnosti koje proizlaze iz poboljšanih uvjeta rada na koje bi imao pravo.

Pravo zaposlenja na drugim poslovima

Članak 41. (NN 127/17)

(1) Ako kod radnika postoji smanjenje radne sposobnosti uz preostalu radnu sposobnost, smanjenje radne sposobnosti uz djelomični gubitak radne sposobnosti ili neposredna opasnost od nastanka smanjenja radne sposobnosti koju je utvrdilo ovlašteno tijelo u skladu s posebnim propisom, poslodavac je dužan, uzimajući u obzir nalaz i mišljenje toga tijela, ponuditi radniku sklapanje ugovora o radu za obavljanje poslova za koje je radno sposoban, koji moraju, što je više moguće odgovarati poslovima na kojima je radnik prethodno radio.

(2) Radi osiguranja poslova iz stavka 1. ovoga članka, poslodavac je dužan prilagoditi poslove sposobnostima radnika, izmijeniti raspored radnog vremena, odnosno poduzeti druge mjere da radniku osigura odgovarajuće poslove.

(3) Ako je poslodavac poduzeo sve mjere iz stavka 2. ovoga članka, a ne može radniku osigurati odgovarajuće poslove, odnosno ako je radnik odbio ponudu za sklapanje ugovora o radu za obavljanje poslova koji odgovaraju njegovim sposobnostima u skladu s nalazom i mišljenjem ovlaštenog tijela, poslodavac radniku može otkazati ugovor o radu uz suglasnost radničkog vijeća.

(4) U sporu između poslodavca i radnika, samo je doktor specijalist medicine rada nadležan ocijeniti jesu li ponuđeni poslovi iz stavka 1. ovoga članka odgovarajući.

(5) Ako radničko vijeće uskrati suglasnost na otkaz radniku iz stavka 1. ovoga članka, na nadomještanje suglasnosti će se primijeniti odredba članka 151. ovoga Zakona.

Ako poslodavac postupi suprotno tim odredbama, možete ga prijaviti inspekciji rada jer se radi o težem prekršaju poslodavca koji je kažnjiv novčanom kaznom do 60.000,00 kn, voljela bih Vam reći da možete prekinuti rad do osiguranja uvjeta za obavljanje rada na siguran način, ali to Zakon o radu ne dopušta. 

Je li ozljeda leđa nastala u vezi s radom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovanje,  zahvaljujem vam na brzom i opsežnom odgovoru, ispričavam što nisam ranije stigao odgovoriti na vaš upit vezan za ozljedu. Je li je ozljeda nastala u vezi s radom ne može se sa sigurnošću tvrditi (radi se o kompresivnoj frakturi kralješka th11), ali posao koji obavljam kao radnik na pilani je posao gdje konstantno obavljam teške fizičke poslove. Nisam prijavio to kao ozljedu na radu, jer znate i sami kakva je situacija kod privatnika.Po preporuci lječnika poslodavac bi mi trebao ponuditi lakši posao, što on ne čini , jel stalno mjenja priču. Jedan dan tvrdi da nema lakših poslova , a drugi dan opet tvrdi suprotno i prijeti mi komisijiom što sam na bolovanju. Zanima me koje su moje opcije ako mi šef ne želi ili nemože dati lakše poslove, a neželi mi ni dati otkaz , već se ponaša kao da me provocira da sam dam otkaz.

 

S poštovanjem zahvaljujem na prijašnjem odgovoru i svim budućim odgovorima!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija