Jump to content

Logo2.jpg.df467c50602ed1173e41130f1129f825.jpg   XXXI. REDOVNO SAVJETOVANJE " AKTUALNOSTI KAZNENOG PRAVA U SVJETLU ODLUKA USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE"

Hrvatsko udruženje za kaznene znanosti i praksu od 6. do 8. prosinca 2018. održava svoje 31. redovno savjetovanje pod nazivom "Aktualnosti kaznenog prava u svjetlu odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske". Savjetovanje će se ove godine održati u Remisens Premium Hotelu Kvarner.

Program savjetovanja, prijavnicu, kontakte, kao i druge detalje vezane uz Savjetovanje, možete preuzeti u dokumentu: Program - Opatija 2018.

seaman33

Kaznena odgovornost

Preporučene objave

Za sve osobe se pretpostavlja da su ubrojive i tek se u postupku utvrđuje eventualna neubrojivost.

Ako se utvrdi neubrojivost, osoba nije automatski oslobođena svega, nego joj može odrediti liječenje (koje po vrsti i trajanju može biti i gore od kazne).

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Koliko je meni poznato, Downov sindrom ima svoje gradacije (odnosno nije svaka osoba s navedenim poremećajem identična po pitanju percepcije svijeta i mogućnosti shvaćanja značenja svojeg postupanja te vladanja vlastitom voljom), stoga, kako i Drot piše, svaki slučaj je svijet za sebe i ukoliko postoji sumnja, biti će potrebno provesti vještačenje da se utvrdi je li dotična osoba u vrijeme ostvarenja protupravnog djela bila neubrojiva ili bitno smanjeno ubrojiva.

O ishodu vještačenja zavisi daljnji postupak, pa i posljedice u slučaju osuđujuće (utvrđujuće) presude.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pazite, svakome se može suditi, jedino, ovisno o ishodu psihijatrijskog vještačenja glede pitanja (ne)ubrojivosti, ostaje pitanje na koji način će postupak biti proveden, kakva će biti presuda, moguće sankcije i posljedice.

Neubrojiva osoba nije kriva i samim time ne može biti osuđena niti kažnjena, ali može se utvrditi da je počinila djelo u neubrojivim stanju, a onda ovisno o nalazu i mišljenju vještaka o njezinoj opasnosti na slobodi pro futuro, odrediti prisilni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi radi provođenja liječenja ili psihijatrijsko liječenje na slobodi.

Ova dijagnoza koju ste naveli može biti jedan od biopsiholoških indikatora neubrojivosti, ali i smanjene ubrojivosti, sve ovisno o nalazu i mišljenju vještaka. O pitanjima ovakve naravi ne možemo pričati paušalno i a priori decidirano, jer su sve samo ne to.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Mislio sam da ako se ne može npr. suditi djetetu do 14g. starosti da se ne može suditi ni nekome tko je mentalno na razini 7. godišnjaka.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

OK, djeca su druga priča, jer kod njih se ne postavlja pitanje (ne)ubrojivosti, već kazneno-pravne odgovornosti, a ona se stječe sa 14. rođendanom.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poanta u najkraćoj crti. Na to se pitanje ne može odgovoriti u općenitom smislu jer je svaki slučaj suviše specifičan. U svakom postupku, glede neubrojivosti, koja nije samoskrivljena ili drugih pitanja vezano uz ubrojivost, svakako zadnju riječ daje vještak stručnjak. Bolesna osoba nije kriva, šalje se na liječenje. Dijete do 14 može bit krivo, ali neće biti odgovorno. Bolesna osoba nije kriva. Ali će svakako imati "posljedicu" u vidu obaveznog liječenja.

Uređeno od atomic95

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, atomic95 je napisao:

Dijete do 14 može bit krivo, ali neće biti odgovorno.

Samo da pojasnim - dijete ispod 14 godina ne može biti krivo, jer nije kazneno-pravno odgovorno, stoga se kod njega ni ne ulazi u utvrđivanje krivnje.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×