Jump to content

Pojedinačni ispravni postupak (čl.200. ZZK)-dostava rješenja


đejđejlo

Preporučene objave

Ostaviteljica (moja tetka) je umrla u srpnju 2018. godine. Ostavinska rasprava je provedena u rujnu iste godine i doneseno rješenje o nasljeđivanju, kojim se utvrđuje da njenu ostavinsku imovinu čini sporna k.č., upisana u z.k.ul. s još nekoliko drugih k.č. i još nekoliko drugih suvlasnika. U nastavku ću objasniti što je sporno kod te nekretnine.

U međuvremenu, dakle, nakon smrti, a prije završetka ostavinske rasprave, također u rujnu 2018. godine, jedna od tih prethodno navedenih suvlasnika sporne k.č. pokreće pojedinačni ispravni postupak temeljem kojeg se čestica otpisuje iz z.k.uloška i upisuje u novi, iz razloga što je, kako to piše u rješenju, "učinila vjerojatnim" svoje isključivo pravo vlasništva. 

Dakle, ono što mene zanima je dostava rješenja donesenog u ovom postupku. Naime, u istom se navodi da se rješenje treba dostaviti i mojoj tetki, koja je, kako sam pokušala objasniti, već bila pokojna u vrijeme kada je taj ispravni postupak pokrenut, a što je predlagateljica znala, budući je bila na njenom sprovodu. Da li je ona trebala ovo napomenuti i da li bi to imalo utjecaj na daljnji postupak, u smislu da bi sud tražio informaciju o tome tko su nasljednici? Nasljednik iza pokojne tetke je moj otac (njen brat), a kako živimo u dosta udaljenom mjestu od njenog nekadašnjeg prebivališta, nismo pravovremeno podigli poštu, već nakon što su vjerojatno istekli svi rokovi je moj otac našao rješenje u poštanskom sandučiću. Da li je poštar možda trebao vratiti pismeno, s obzirom da je malo mjesto pa je i on vjerojatno bio upućen da je tetka umrla? 

Da ne zamaram s obiteljskim odnosima, ne možemo se oteti dojmu da se ovakav previd dogodio namjerno, kako bi se zaobišlo mog oca kao jednog od nasljednika te k.č., iako vjerojatno ne bi imao ništa protiv navedeno otpisa, ali ga smeta način na koji je sve napravljeno. Pa me zanima da li se greška u dostavi smatra razlogom za podnošenje prijave/prigovora? I da li uopće postoji ta mogućnost, budući je već navedeni otpis proveden u zemljišnim knjigama? Primjenjuje li se u ovom slučaju čl. 120. ZZk?

Zahvaljujem se svima koji odvoje vrijeme za odgovor na ovo pitanje. :) 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija