Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sign in to follow this  
maramala

Dioba imovine

Preporučene objave

Molila bih odgovor na pitanje o korištenju nasljeđene imovine,konkretno kuće ukoliko se sunasljednici ne mogu dogovoriti o načinu korištenja. Kuća

se fizički ne može podijeliti u dvije zasebne cjeline a odnos nasljednika je iznimno loš i ne mislim da je zajedničko korištenje prostorija moguće.

Prodaja objekta i isplata nasljednicima ne dolazi ubzir. Dali se objekt može na neki zakonski način zatvoriti i ne koristiti od strane bilo kojeg sunasljednika,

do postizanja nekakvog dogovora u budućnosti?

Bojim se da bi zajedničko korištenje vrlo brzo moglo eskalirati u fizički sukob.

Hvala na odgovoru.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, maramala je napisao:

do postizanja nekakvog dogovora u budućnosti?

Koji bi to eventualni dogovor bio pozitivan?

 

, maramala je napisao:

Prodaja objekta i isplata nasljednicima ne dolazi ubzir.

U konačnici do toga i može doći,neovisno o vašoj volji.

 

, maramala je napisao:

Dali se objekt može na neki zakonski način zatvoriti i ne koristiti od strane bilo kojeg sunasljednika,

Nema zakonske podloge da javna vlast zadire u temeljna prava pojedinca i osporava mu pravo na imovinu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Matrix, hvala na odgovoru. Nekakav dogovor bi bio obostrana suglasnost na diobu,bez zakidanja bilo koje strane. Svjesna sam da u konačnici može doći do prodaje objekta iako mislim da to ne želi niti jedna strana. Javna vlast ne zadire u temeljna prava pojedinaca ali ih također treba i štititi.  Banaliziram primjer problema. Kuća ima 5 soba,kuhinju, 2 wc-a itd......jedna strana želi npr. 3 sobe i sve ostalo, drugoj ostavlja samo dvije sobe i to provodi fizičkim putem u djelo,koristi te prostorije i ne dopušta drugoj strani pristup. Znači,nema dogovora o pravičnoj podjeli i korištenju,dolazi do samovoljne uzurpacije druge strane. Kako postupiti u takvoj situaciji? Pozvati "javnu vlast" koja će konstatirati da je to obiteljski problem,oprati ruke i okrenuti leđa da se "obitelj dogovori"?.......riskirajući eventualni fizički sukob i posljedice. Tko će snositi odgovornost jer je jedna strana uvijek za dogovor, želi zadržati svoj dio objekta,pošteno i pravično podijeljen i moli pomoć od "Javne vlasti" (Policija,sudstvo, socijalne službe itd....) u zaštiti od druge, nasilne i nepoštene strane?! 

Dali kod eventualnog postupka prodaje kuće jedna od strana koja je zakonski nasljednik i vlasnik polovice kuće ima mogućnost prvenstva ponude otkupa druge polovice u odnosu na ostale ponuđače?

Hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×