Jump to content

sudska parnica


help11

Preporučene objave

Poštovani!

Pozvan sam na Općinski sud 2011. god, iz razloga jer je dotična osoba tj. vlasnik jedne trgovine, tražio od mene da mu namirim 40.000,00kn štete. Kada sam tražio odgodu parnice zbog nemogućnosti moje kratke pripreme i dolaska odvjetnika, sudkinja je to odbila i rekla kako to mora biti gotovo danas pa sam pristao i uz to odredila i sudske troškove. Tada sam bio nezaposlena osoba i nisam radio devet godina poslije toga pa me zanimaju sljedeće stvari; 

a) da li sam imao pravo biti osobođen sudskih troškova kao nezaposlena osoba bez primanja od strane sutkinje i ako je to znala, zašto mi je pripisala sve troškove suda s kamatama

b) nakon sudske presude sreo sam čovjeka koji je zajedno samnom morao namiriti taj dug i ispostavi se da je vansudskom nagodbom isplatio vlasniku 25.000,00kn i to ima napismeno pa je time sada dug 15.000,00kn, a ne 40.000,00kn. Naime, vlasnik je usprkos tome potraživao puni dug, misleći da nikada neću saznati da je kolega namirio više od pola duga i to prije moga ročišta.

c) da li mogu tražiti obnovu postupka i pozvati svjedoka koji će to potvrditi i donjeti pisani dokaz pa i ja priložiti dokaz tj. potpis od vlasnikove žene koja mi se potpisala na papir da sam joj dao 5.000,00kn što bi značilo da je dug ostao 10.000,00kn i nastaviti ovu agoniju

d) pozvati se na zastaru jer prema novom ovršnom zakonu iz 2011, 2012. i 2013. godine kaže drugačije; npr.

"ukoliko vaš ovrhovoditelj nije podnio prijedlog na temelju kojeg bi se postupak nastavio u roku od tri mjeseca od  dana stupanja na snagu OZ-a  NN/112 iz 2012. godine SUD BI MORAO POSTUPAK OBUSTAVITI obzirom da ovrhovoditelj nije ispunio zakonske pretpostavke za nastavak ovršnog postupka, niti je ispunio uvjete propisane Zakonom za provedbu ovrhe na novčanim sredstvima sukladno odredbama  Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, to sukladno odredbama čl. 337. Ovršnog zakona (NN 139/2010) i ČL. 369 Ovršnog zakona (NN 112/2012)".

Prijedlogu za obustavu ovrhe naslovljavate uvijek na onaj Općinski sud i suca koji je Rješenje o ovrsi i donio –  te u istom svakako zatražite da Naslovni  sud donese Rješenje o obustavi ovrhe temeljem odredbi čl. 337. Ovršnog zakona (NN 139/2010)   ili čl. 369. Ovršnog zakona (NN 112/2012) – ovisno o tome koji je zakon bio na snazi u vrijeme kada je vaše Rješenje o ovrsi donešeno, te svakako naznačite da sud Rješenje o obustavi ovrhe  uputi i FINI radi deblokade vaših računa.

e) ili zadnje nazvati odvjetnika od vlasnika trgovine i upoznati ga sa svim novim dokazima koje posjedujem i pozvati ga da mi se skine ovrha s plaće i da sklopimo kod javnog bilježnika ugovor s kojim se obvezujem namiriti još ono duga što mi je preostalo platiti

ps: nadam se Vašem odgovoru i pomoći jer ni sam ne znam zbog ovih novih ovršnih zakona na šta se pozvati i da li imam pravo

                                    

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao što sam gore napisao na Općinskom sudu je poslodavac potraživao da nadoknadim minus od 44. tisuće kn, ustanovljen prilikom inventure, no nije napomenuo da smo imali i viška 55 tisuća kuna. Godinu dana prije je bila ista stvar, no tada je rekao da zna u čemu je problem i da će to riješiti, no očigledno nije. Kad smo mu rekli da više nećemo raditi, događa se gore već navedeno. 

Kako nisam imao nikakva iskustva sa sudom i šta činiti, pristao sam na sudu na nadoknadu štete i troškove parnice. (mlad,glup,uplašen) Pravomoćnom presudom suda ili putem njegovog odvjetnika imam ovrhu na sredstvima jer drugačije se ne bi mogao naplatiti. Ista čeka u redu da se naplati jer imam duga prema Vipu još dvije rate po 1000kn pa na red dolazi on. 

No... nedavno sam sreo dečka što je radio samnom koji sada živi u Londonu i saznao da je isti poslodavcu vansudskom nagodbom 2011. godine poslodavcu namirio 25.000,00kn što nisam znao i ima to napismeno. Ono što je zanimljivo da poslodavac to nije napomenuo na sudu, što bi značilo da je dug manji tj. iznosi 15.tisuća kuna.

Također imam napismeno od gazdine žene da sam joj dao na ruke 7800kn što je još manje. Ono što me zanima je sljedeće;

a) da li mogu tražiti obustavu ovrhe zbog novog ovršnog zakona iz 2011. 2012. i 2013. (ovrhovoditelji su imali rok da predaju ili predlože drugi način naplate sudu i ako to nisu na vrijeme napravili, slijedi obustava,no navodno moram pisati sudu).

b) da li da tražim obnovu postupka sa novim dokazima 

c) kontaktiram odvjetnika od gazde i kažem šta??

Nadam se da je sad jasnije...

ps: prije suda mi je dotični odvjetnik zaprijetio sa riječima jel sad vidiš koliko ti je gazda jak ovdje i kakve veze ime, potpiši to na sudu da ne bude gore. Prošlo je sedam godina od onda i sad znam šta bi rekao odvjetniku na hodniku, no sad je kasno pa eto neki savjet bi mi pomogao puno. Dug sa kamatama je zasigurno buknio od onda..help i tnx ;)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

prije 3 sati , help11 je napisao:

pozvati ga da mi se skine ovrha s plaće 

 

Prije 6 minuta, help11 je napisao:

imam ovrhu na sredstvima jer drugačije se ne bi mogao naplatiti. 

Ovo su dvije različite vrste ovrhe. Jeste li pod ovim mislili reći, da je poslodavac pravomoćnu presudu dostavio Fini na izravnu naplatu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko je Fina primila od ovrhovoditelja uredan zahtjeva za izravnu naplata, tada je odmah po upisu osnove za plaćanje u Očevidnik, trebala Vama kao ovršniku otpremiti primjerak tog zahtjeva sa svim podacima o ispravi na temelju koje se provodi izravna naplata. Zatim Fina u roku od 60 dana od dana kad joj je dostavljena ta isprava na izravnu naplatu ne postupa po njoj, već čeka u tom roku i ako ne primi rješenje suda o odgodi izdavanja naloga bankama za provedbu prijenosa zaplijenjenih sredstava ili rješenje suda kojim se pljenidba i prijenos proglašava nedopuštenim, izdat će nalog bankama da obave prijenos sredstava s računa ovršenika na račun ovrhovoditelja. U ovom periodu Vi imate prostora za djelovanje i trebate koristiti pravna sredstva koja su u čl. 210. Ovršnog zakona predviđena za ovršenika tj. nakon što ste primili obavijest od Fine ili nakon što ste na bilo koji drugi način saznali da je u odnosu na Vas zatražena izravna naplata putem Fine, možete predložiti sudu da donese rješenje kojim će naložiti Fini da odgodi izdavanje naloga bankama za prijenos zaplijenjenih sredstava odnosno rješenje kojim će pljenidbu i prijenos proglasiti nedopuštenim. Pri tome morate paziti da u ovom svom prijedlog za odgodu prijenosa na odgovarajući način navedete uvjete koji su nužni po Ovršnom zakonu za odgodu ovrhe (vidite čl. 65.), i također obratite pozornost na čl. 50. i 53. Ovršnog zakona, jer se u ovim slučajevima na odgovarajući način primjenjuju odredbe o žalbi protiv rješenja o ovrsi. Svakako o ovakvom Vašem prijedlogu za odgodu prijenosa sud je dužan odlučiti u roku od 8 dana i, ako prihvati taj prijedlog, rješenje kojim će odrediti odgodu odmah će dostaviti Fini.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo hvala lijepo na odgovoru!

Što se tiče članka 210. zanimljivo je da niti jednom od Fine, nisam dobio primjerak bilo kojeg zahtjeva sa svim podacima o ispravi na temelju koje se provodi izravna naplata?!  Do sada sam otplatio već tri ovrhe manjih iznosa, nikada ništa od Fine nisam dobio kući. :) Članak 50. točka 9. opet kaže "ako nisam mogao za vrijeme procesa znati da je dug manji jer je retroaktivno kolega namirio veći dio istoga i zbog toga što sam nedugo poslije suda i ja ženi od poslodavca dao gotovine, imam pravo tražiti odgoditi ovrhe ako sam dobro shvatio, no ne i pozvati se na obustavu. Opet ću Vas pitati pa ako mi možete reći još samo ovo. Po ovim novijim ovršnim zakonima ovrhovoditelj je trebao predložiti u određenom roku drugačiji sistem naplate i ako to nije napravio da li mogu tražiti obustavu ovrhe uz dodatni članak 50.točka 9. Svaki prijedlog je dobro došao..tnx puno ste mi pomogli :)

uređeno: od help11
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, help11 je napisao:

Što se tiče članka 210. zanimljivo je da niti jednom od Fine, nisam dobio primjerak bilo kojeg zahtjeva sa svim podacima o ispravi na temelju koje se provodi izravna naplata?!  Do sada sam otplatio već tri ovrhe manjih iznosa, nikada ništa od Fine nisam dobio kući.

U ovom dijelu je u pitanju čl. 209. Ovršnog zakona. Postoji mogućnost da niste zaprimili ovakav tip obavijesti iz razloga, jer se ovaj članak uistinu često mijenjao, pa je pitanje kad su Vaš ovrhe bile aktivirane i je li u tom vremenu ovaj članak zakona glasio ovako.

, help11 je napisao:

Članak 50. točka 9. opet kaže "ako nisam mogao za vrijeme procesa znati da je dug manji jer je retroaktivno kolega namirio veći dio istoga i zbog toga što sam nedugo poslije suda i ja ženi od poslodavca dao gotovine

Ovaj čl. 50. st. 1. točka 9, je jedan od žalbenih razloga na koje se možete pozvati kada ulažete žalbu nakon protoka roka, a to je slučaj kod Vas. Naime, čl. 53. Ovršnog zakona kaže da ovršenik može zbog razloga iz članka 50. stavka 1. točke 7. i točaka 9. do 11. podnijeti žalbu protiv rješenja o ovrsi i nakon njegove pravomoćnosti, ako taj razlog nije mogao iz opravdanih razloga istaknuti već u roku za žalbu protiv toga rješenja.˝

, help11 je napisao:

imam pravo tražiti odgoditi ovrhe ako sam dobro shvatio, no ne i pozvati se na obustavu.

Prema čl. 210 Ovršnog zakona možete tražiti od suda da donese rješenje kojim će naložiti Fini da odgodi izdavanje naloga bankama za prijenos zaplijenjenih sredstava odnosno rješenje kojim će pljenidbu i prijenos proglasiti nedopuštenim. I to Vam je sasvim dovoljno da bi se zaštitili.

, help11 je napisao:

Po ovim novijim ovršnim zakonima ovrhovoditelj je trebao predložiti u određenom roku drugačiji sistem naplate i ako to nije napravio da li mogu tražiti obustavu ovrhe 

Ne, jer članci koje ste u prethodnim objavama navodili su naknadno ukinuti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači, ovdje bi mogli iskoristiti svoje pravo prema čl. 210 Ovršnog zakona, i tražiti od suda da donese rješenje kojim će naložiti Fini da odgodi izdavanje naloga bankama za prijenos zaplijenjenih sredstava odnosno da donese rješenje kojim će pljenidbu i prijenos proglasiti nedopuštenim. Ovakav zahtjev možete temeljiti na čl. 50. st. 1.  toč. 7. Ovršnog zakona, a koja kaže da ako ovrhovoditelj nije ovlašten tražiti ovrhu na temelju ovršne isprave, odnosno ako nije ovlašten na temelju nje tražiti ovrhu protiv ovršenika i na toč. 9. istog članka koja kaže da ako je tražbina prestala na temelju činjenice koja je nastala u vrijeme kad je ovršenik više nije mogao istaknuti u postupku iz kojeg potječe odluka, odnosno nakon zaključenja sudske ili upravne nagodbe ili sastavljanja, potvrđivanja ili ovjeravanja javnobilježničke isprave. Također bi se trebali pozvati na činjenicu da ispunjavate uvjete za odgodu ovrhe na prijedlog ovršenika odnosno prema čl. 65 Ovršnog zakona i jer bi provedbom ovakve ovrhe trpili nenadoknadivu ili teško nadoknadivu štetu. Naravno, uz sve ovo prilažete dokaze za svoje tvrdnje, jer sud osim Vašeg zahtjeva mora imati i dokumentaciju na temelju koje bi donio odluku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija