Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sign in to follow this  
Bitanga i princeza

Nepoštivanje ugovora o doživotnom uzdržavanju

Preporučene objave

Poštovani Legalis

Nakon smrti oca majka, brat i ja smo nasljedili kucu, za koju je moj brat sudskim putem trazio " diobu".S obzirom da on nije imao novca isplatiti mene ja sam isplatila njega i majku jer je on htio kupiti stan a samo sa svojim dijelom nije mogao.Tražio je i dobio od majke njezin dio i sklopili su ugovor o doživotnom izdržavanju.Stjecajem životnih okolnosti moja nepokretna mama je vec 4g na skrbi kod mene a po logici stvari trebala bi biti kod njega.Brat živi sam, nije se ženio i nema djece pa me interesira ako netko moze pomoci i zna imam li ja pravo na dio tog stana ili danas , sutra,  moja dijeca s obzirom na činjenicu da se ona nalazi na skrbi kod mene a on zvaničnih nasljednika nema.Mama ce ostati na skrbi kod mene, samo ne želim da taj stan nasljedi ne znam tko s obzirom da je samac.

Hvala svima na eventualnoj pomoci

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Šta piše u tom Ugovoru o doživotnom uzdržavanju?

Jeste sigurni da se radi upravo o Ugovoru o doživotnom uzdržavanju, a ne o dosmrtnom uzdržavanju, jer samo u slučaju ovog drugog dogovorena imovina (u vašem slučaju financijska sredstva?) prelazi odmah u ruke davatelje uzdržavanja, tj. brata.

Kako je taj ugovor povezan sa sredstvima koja je brat već dobio od mame, i koja su mu omogućila da kupi sebi stan. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani Nebosan

Suštinski znam razliku izmeďu ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, ovdje se radi o Ugovoru o dozivotnom uzdržavanju.Imam ga.

Primatelj uzdržavanja je izvanknjižni suvlasnik 1/3 dijela nekretnine....

Primatelj uzdržavanja je voljan ostaviti, svome sinu ...svoj suvlasnički dio predmetne nekretnine nakon razvrgnuca tj.diobe uz uvjet da je doživotno uzdržava, a poslije smrti i sahrani.

Davatelj se obavezuje za slučaj bolesti njegovati i dvoriti i obavljati sve poslove... Primatelj uzdržavanja dozvoljava davatelju uzdrzavanja da na nekretninama izvrši upis prava vlasništva u zemljišnim knjigama, a nakon smrti primatelja uzdržavanja

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 15 sati , Bitanga i princeza je napisao:

Stjecajem životnih okolnosti moja nepokretna mama je vec 4g na skrbi kod mene a po logici stvari trebala bi biti kod njega.

Majka je živa pa nek odluči hoće li ili neće održati ugovor na snazi.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani Matrix

Mislite da traži raskid ugovora o doživotnom uzdržavanju, ako ga uopce uspije raskinuti za života jer ne zna kako ide  niti koliko traje taj postupak.Što ako ne uspije za života?Jesu li njenim zahtjevom za raskid za života iscrpljene sve pravne mogucnosti?

Matrix, hvala na svakom ev.odgovoru

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 12 sati , Bitanga i princeza je napisao:

Što ako ne uspije za života?

 

prije 12 sati , Bitanga i princeza je napisao:

Jer ne zna kako ide  niti koliko traje taj postupak

Za slučaj smrti tijekom parnice,postupak mogu nastaviti nasljednici.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani Matrix

Veliko hvala na pomoci.Bliski rodak joj je rekao za to, skoro je plakala.Ja ne znam kako jer ona je prvenstveno moja majka.100% je invalid, mogu li ja tu što učiniti eventualno izvan Zakona o obveznim odnosima kojim je reguliran ova ugovor.Apsurd je upravo u tome što sam im ja dala novčana sredstva prilikom razvrgavanja suvlasnickih odnosa na zajedničkoj nekretnini koju smo nas troje nasljedili nakon smrti oca, posjedujem dokumentaciju, majka mu je dala svoj dio ali uz taj ugovor???Mogu li ja što uciniti?

Ugodan dan i hvala na ev.pomoci

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  

  • Online korisnici

    No members to show×