Jump to content

Dioba bračne stečevine nakon razvoda - KREDIT


ns1312

Preporučene objave

Pozdrav,

Priča ide ovako; s bivšom suprugom bio sam u vezi 4 godine nakon čega smo se vjenčali i bili u braku godinu i pol dana, međutim nakon godinu dana braka, bračna zajednica je prestala jer je bivša supruga otišla od kuće u kojoj smo živjeli. Pokrenula je razvod braka te smo se razveli u siječnju 2018. godine. Nije bilo riječi o podjeli bračne stečevine, nije bilo dogovora jer se dotična nije htjela javljati i uopće komunicirati o tome. Javljala se samo kako bi me obavijestila o svojoj trudnoći za koju se kasnije, uz liječnike, utvrdilo da je izmišljena, te je otprilike mjesec dana prije samog razvoda počela uznemiravati moju novu djevojku pozivima sa skrivenog broja i porukama prijetećih sadržaja. Priča se dalje nastavlja s dolascima na moje radno mjesto i pričama kako će mi ''srediti otkaz'' i to otprilike pola godine nakon samog razvoda braka.
U braku smo uzeli kredit (na moje ime) od 75000kn s otplatom na 15 godina (ukupnan iznos je oko 150000kn) kako bismo pokrili prethodno dignuti kredit (za kupnju zajedničkog automobila) i namirili troškove svadbe.
Dobronamjerno, znajući da nema posao te niti jednog dana radnog staža, nisam htio ništa pokretati glede diobe bračne stečevine, međutim njene gore navedene radnje se nastavljaju i jednostavno više nemam empatije za nju.
Zanima me slijedeće:
1. Može li se pokrenuti ikakav postupak glede diobe bračne stečevine 10 mjeseci nakon samog razvoda braka?
2. Koji je postupak kod diobe kredita?
3. Kome se najbolje obratiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Da, za pokretanje postupka utvrđivanja i podjele bračne stečevine nema zastare...

2. Sve što je stečeno za vrijeme trajanja bračne zajednice ( prava i obveze) se dijeli na jednake djelove..

3. Što se tiče pokretanja postupka utvrđivanja i podjele bračne stečevine, ako se ne možete dogovoriti na miran način, a razvidno je da ne, pred nadležnim sudom, pokrećete postupak za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine.....ustajete Tužbom radi utvrđivanja i podjele bračne stečevine u kojoj navedete što sve smatrate bračnom stečevinom, te zatražite da sud u postupku utvrdi što sve predstavlja bračnu stečevinu i podijeli je sukladno zakonu..

Inače, to je dosta dugotrajan postupak gdje može biti uključeno i vještačenje, a i dosta skup, no sve ovisi o VPS-u (vrijednosti parničnog spora), vrijednost bračne stečevine, jer se svi troškovi obračunavaju prema VPS-u, plus možebitno vještačenje, troškovi odvjetničke usluge ako ga uzimate idr., tako da je to najbolje, ako se ikako može, riješiti dogovorno...

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija