Jump to content

Otvaranje obrta - Sjedište obrta


agentnix

Preporučene objave

Pozdrav svima.

Imam par pitanja vezano za otvaranja obrta.

Bavim se poslovima u IT sektoru i trenutno mi se nudi novi posao koji bi išao preko "paušalnog" obrta.
Već sam se dosta raspitao i googlao po tom pitanju ali nisam uspio naći jasni ogovor na neka pitanja.
Konkretno. Trenutno sam podstanar u Zagrebu i tu imam prijavljeno boravište i uredan ugovor o iznajmljivanju stana. Prebivalište mi je prijavljeno na obiteljsku (vlasnici su moji roditelji) kuću u Petrinji.
Zanima me kad bi otvarao obrt, mogu li prijaviti za sjedište adresu na kojoj sam podstanar i da li mi je potrebna neka dodatna izjava vlasnika ili novi ugovor o najmu u kojem je navedeno da se prostor iznajmljuje za poslovne svrhe.
Također sam našao na netu da neka zanimanja ne zahtijevaju prostor za odrađivanje djelatnosti i da u tom slučaju sjedište ide na adresu boravišta/prebivališta. Zanima me da li to vrijedi za IT sektor i da li to znači da samo trebam potvrdu o prijavljenom boravištu ili nešto drugo.

Također u slučaju da promijenim prebivalište na trenutno boravište ili neku drugu adresu koja je procedura za obrt?

Lp.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod OBRT - a, za razliku od Trgovačkih Društava, Sjedište OBRTA je tamo gdje se određeni posao i 

obavlja , s time da se može širiti , a to se zove - Izdvojeni pogon.

Za OBTR mora te imati Ugovor sa Vlasnikom ili Vlasnički List, za određeni prostor, + MTU.

Seleči se na Drugu Adresu, morate mjenjati i Adresu Obtra, ako je u istom prostoru.

Savjetujem vam J doo. i radi te, bez ugovora - bez vlasničkog lista, radi te u Stanu gdje i živite,

Ako se Selite, Sjedište,možete u dogovoru sa vlasnikom prostora ostavi ti na staroj adresi, a možete i

promjeniti Sjedište Društva, nije to neki trošak, i još uz,to, ne uvlačite svoj O.IB. u posao.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ljudi to mahom sada rade: umjesto ugovora o radu s poslodavcem, odlučuju biti independent contractori za tog poslodavca kroz osnivanje paušalnog obrta, pa ono što bi im poslodavac uplatio kroz doprinose na plaću, zadržavaju za sebe jer se prijavljuju na manju osnovicu kao obrtnik. Veća zarada, poslodavcu manji trošak, bolje i jednom i drugome, jedino što država manje uprihoduje kroz poreze i doprinose. Zasad, osim u slučaju nadzora, nije kažnjivo, ali je pitanje kada će država zagrabiti i početi oporezivati i ovaj vid zarade, i kada će početi vršiti nadzore svih malih obrtnika da vidi da li se kroz to vrši porezna evazija i početi oporezivati adekvatno, i naplaćivati kazne. Minus je i taj što u slučaju bolovanja ne uživate sigurnost, klijent Vam neće platiti račun ako niste isporučili uslugu, već ćete naknadu za bolovanje morati uplaćivati sami sebi, a odakle?

Kriteriji za to što jest, a što nije samostalni rad su ovi: ima li osoba jednog ili više klijenata, radi li kod sebe ili kod klijenta, radi li na klijentovim ili svojim sredstvima rada i materijalom, preuzima li radnik odgovornost za rad i posljedice rada ili je to na klijentu i slično. Vjerojatno će, u slučaju nadzora (a čim nešto uzme maha, država nađe način da u to zagrabi, tako da od iduće godine očekujem nadzor malih obrtnika), sve ovo, a i konkretne okolnosti slučaja, biti od važnosti u ocjeni samostalnog i nesamostalnog rada. 

Nadam se da ovo odgovara na Vaše pitanje. Usput, zarade su višestruko veće, u paušalnom obrtu uz godišnji trošak od cca 30.000,00 kn (za doprinose i porez), moguće je uprihodovati mjesečni prihod do 23.000,00 kn otprilike, no to bi Vam bolje mogao izračunati računovođa nego pravnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija