Jump to content

Dosjelost nakon uzurpacije


Miso

Preporučene objave

Poštovani, molim Vas za pomoć.

Nekoliko čestica nevelike kvadrature u ZK je oduvijek u suvlasništvu moje obitelji, ali se dio njih u Katastru vodi na pok. čovjeka čija se pok. supruga (umrla 1967.), upisala za života temeljem punomoći jednog od suvlasnika koji je živio u SAD-u (i umro 1981. godine), a u kojoj je navedeno da može koristiti njegovu imovinu koja je internom podjelom s bratom pripala njemu, dok je ona živa. Međutim, ona je za života sklapala neke aranžmane sa susjedom, on joj je dovozio drva i sl. i prije 10 godina je ušao u posjed još dviju susjednih čestica (na 3-4 mala komada je godinama brao masline), najprije zasadivši rajčicu. Moja stara majka se usprotivila, ali ju je on bahato potjerao i rekao da ona nema tog novca da ga tuži. I period u mom životu nije bio povoljan, ostalo se bez posla, pa smo 2015. godine poslali dopis tom uzurpatoru s prijedlogom sporazuma o rješenju problema s urudžbenicom (imam oba dokumenta). Jedan od odvjetnika nam je savjetovao da to učinimo kako bi prekinuli nesmetani, nezakoniti i nepošteni posjed (jer čim je žena koja mu je dala punomoć umrla 1967. godine, on više nije mogao raspolagati tom zemljom, a zapravo je raspolagao njenim dobrim djelom), što smo i napravili te o tome imamo dokaze. Uzurpator se nije očitovao o sporazumu, već inzistira da on raspolaže tim česticama, a sada najavljuje da će na te dvije najveće i posljednje čestice koje je uzurpirao 2009. godine na proljeće, napraviti parking za iznajmljivanje. Vjerojatno računa da će se tada navršiti 10 godina, ali ne nesmetanog posjeda kako on misli...

Majka je umrla i kao nasljednica je u knjige među nas 5 suvlasnika, upisana moja sestra, ali stanje u katastru još uvijek stoji na suprugu te prednice punomoćnice koji je davno umro. Na toj činjenici uzurpator temelji svoje pravo. Problem je i što sad sestra mora naći novog odvjetnika (inače živi u SAD-u i nije joj baš jednostavno hodati po hrvatskom konzulatu) da zatraži tu promjenu u katastru jer je naš postojeći također zastupao uzurpatora u vezi nekih spornih čestica, te je, kaže, u sukobu interesa. A proveo je ostavinski postupak iza smrti moje majke i sestrinog supruga...

Što mi je činiti i koliko traje ta procedura upisa u katastar kada se nalaze drugi, odavna mrtvi, posjednici, a u ZK moja obitelj? Koja je procedura? Što da činim je su mi u katastru odgovorili da zahtjev za upis može podnijeti samo sestrin punomoćnik, a postojeći to odbija zbog sukoba interesa? Može li ona meni dati punomoć ili to sama poštom napraviti iz SAD-a? Kako zaustaviti uzurpatora?

Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da napomenem, promjenu u katastru sestra treba napraviti temeljem pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju iza smrti supruga, ali uzurpatora to sigurno neće omesti u planovima da napravi parking jer je inače teškog karaktera i nasilna osoba.

uređeno: od Miso
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 18 sati , Miso je napisao:

Može li ona meni dati punomoć 

Može.

 

prije 17 sati , Miso je napisao:

ali uzurpatora to sigurno neće omesti u planovima da napravi parking jer je inače teškog karaktera i nasilna osoba

Upisani suvlasnici mogu tužbom zahtijevati predaju u posjed konkretnog dijela nekretnine,za koji postupak vam je nužna pomoć odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Promjena u katastru se radi na temelju zemljišnog izvatka. Ako ste upisani kao vlasniku u zemljišnik jednostavno zatražite upis u katastar. To se nešto malo plaća, a ako ste to naslijedili iza majke i upisani ste u zemljišne knjige na osnovu pravomoćnog rješenja  nasljeđivanju, automatski se upisuje i u katastar i ništase ne plaća. Sestra će isto biti automatski upisana i nije joj potreban odvjetnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija