Jump to content

Nasljedstvo i hipotekarni dug


arkadija

Preporučene objave

Poštovani,

moja maloljetna djeca će na temelju oporuke naslijediti kuću opterećenu hipotekarnim dugom iz 1997. g. koji nikad nije otplaćivan. Uz to, kuća nije dovršena, nije održavana i bila je poplavljena. Dug je još uvijek manji od trenutne vrijednosti kuće. Ne želim djeci takav teret. Mogu li roditelji odbiti nasljedstvo u ime djece ili odlučuje centar za socijalnu skrb? Postoje li ikakvi uvjeti za otpis hipotekarnog duga ili bi banka nakon promjene vlasništva odmah zahtijevala povrat duga?

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mogli biste provjeriti je li hipotekarni dug još aktualan, postoji li još uvijek pravna osoba koja bi se namirivala i sl. Što se tiče ograničenja upravljanja, otuđenja i raspolaganja djetetovom imovinom, tu su Vam aktualne odredbe čl. 97., 99. i 101. Obiteljskog zakona. Bilo bi dobro da se prije odluke o davanju nasljedničke izjave u ime djeteta (pa čak i prije smrti ostavitelja) posavjetujete s djelatnicima CZSS jer je moguće i da vrijedi odredba čl. 98. Obiteljskog zakona - da vi kao roditelji uopće ne možete raspolagati imovinom djeteta koju je ono naslijedilo ako je ostavitelj oporukom tako odredio...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na uputama.

Radi se o pravu zaloga kao osiguranju za povrat kredita banci. Banka je nekoliko puta bezuspješno pokušala prodati kuću. Par godina su stizale obavijesti o iznosu duga nešto većem od glavnice, ali već dugo ništa. Pretpostavljam da se banka ne bi pokušavala naplatiti od maloljetnih nasljednika, ali hoće li od roditelja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tko je upisan kao vlasnik kuće u vlastovnici (listu B), banka kao fiducijarni vlasnik ili ostavitelj? Pitam to zato što kažete da je banka pokušavala prodati kuću (pa pretpostavljam da nije, ili da nije samo hipoteka u pitanju)

Po mom mišljenju, ne bi se mogla banka naplatiti iz imovine roditelja, pogotovo ako je tražbina zastarjela, jer se tada mogu naplatiti samo iz imovine opterećene hipotekom, ali čak ni u drugom slučaju ne bi mogli, jer roditelji u konkretnom slučaju djeluju samo kao zastupnici djeteta, ne u svoje vlastito ime i za svoj vlastiti račun.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija