Jump to content
arkadija

Nasljedstvo i hipotekarni dug

Preporučene objave

Poštovani,

moja maloljetna djeca će na temelju oporuke naslijediti kuću opterećenu hipotekarnim dugom iz 1997. g. koji nikad nije otplaćivan. Uz to, kuća nije dovršena, nije održavana i bila je poplavljena. Dug je još uvijek manji od trenutne vrijednosti kuće. Ne želim djeci takav teret. Mogu li roditelji odbiti nasljedstvo u ime djece ili odlučuje centar za socijalnu skrb? Postoje li ikakvi uvjeti za otpis hipotekarnog duga ili bi banka nakon promjene vlasništva odmah zahtijevala povrat duga?

Unaprijed hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, arkadija je napisao:

Mogu li roditelji odbiti nasljedstvo u ime djece

Vi kao zakonski skrbnik djece i dajete nasljedničku izjavu u njihovo ime.....no u tu priču je uključen i  .....

 

, arkadija je napisao:

centar za socijalnu skrb

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani,

možete li ikako procijeniti hoće li centar za socijalnu skrb uvažiti stav roditelja da je nasljedstvo opisane nekretnine prevelik teret za djecu i njih ili će tražiti da je prihvatimo bez obzira na sve? Postoji li neka uobičajena praksa?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Mogli biste provjeriti je li hipotekarni dug još aktualan, postoji li još uvijek pravna osoba koja bi se namirivala i sl. Što se tiče ograničenja upravljanja, otuđenja i raspolaganja djetetovom imovinom, tu su Vam aktualne odredbe čl. 97., 99. i 101. Obiteljskog zakona. Bilo bi dobro da se prije odluke o davanju nasljedničke izjave u ime djeteta (pa čak i prije smrti ostavitelja) posavjetujete s djelatnicima CZSS jer je moguće i da vrijedi odredba čl. 98. Obiteljskog zakona - da vi kao roditelji uopće ne možete raspolagati imovinom djeteta koju je ono naslijedilo ako je ostavitelj oporukom tako odredio...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na uputama.

Radi se o pravu zaloga kao osiguranju za povrat kredita banci. Banka je nekoliko puta bezuspješno pokušala prodati kuću. Par godina su stizale obavijesti o iznosu duga nešto većem od glavnice, ali već dugo ništa. Pretpostavljam da se banka ne bi pokušavala naplatiti od maloljetnih nasljednika, ali hoće li od roditelja?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Tko je upisan kao vlasnik kuće u vlastovnici (listu B), banka kao fiducijarni vlasnik ili ostavitelj? Pitam to zato što kažete da je banka pokušavala prodati kuću (pa pretpostavljam da nije, ili da nije samo hipoteka u pitanju)

Po mom mišljenju, ne bi se mogla banka naplatiti iz imovine roditelja, pogotovo ako je tražbina zastarjela, jer se tada mogu naplatiti samo iz imovine opterećene hipotekom, ali čak ni u drugom slučaju ne bi mogli, jer roditelji u konkretnom slučaju djeluju samo kao zastupnici djeteta, ne u svoje vlastito ime i za svoj vlastiti račun.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


 • Similar Content

  • objavio dujka13
   Da li nekretnine stječene nasljedstvom podliježu porezu: nekretnine u kojima sam suvlasnik, u nekima čak 10/24 dijela. Porezna je obračunala u poreznu obvezu čak i naslijeđenu grobnicu, da li je to ispravno? Osnovica za porez je 5% a u novom Zakonu je 3%, šta je ispravno?  Ja sam prijavila poreznoj i predočila ostavinsko rješenje u kojima su te gore opisane nekretnine 13.06.2013. Kada nastupa zastara? 
  • objavio xoor
   Pozdrav,
    
   zanima me što bi me savjetovali da uradim u ovoj situaciji. Otac mi je preminuo prije 10 godina, od njega sam naslijedio samo stari automobil male vrijednosti kojeg sam prodao. Međutim otac je imao dugove u dvije banke pa su se poćeli naplaćivat preko novćanih sredstava. Jednu banku sam rješio tako da sam uplatio vrijednost cijelog dugovanja što je debelo premašilo vrijednost nasljedstva. Druga banka se nastavila prisilno naplaćivati dok nije sud doneso odluku o prestanku naplate.
   Nakraju svega sam platio 4 puta više nego sam naslijedio. Međutim prošle godine nakon godina šta je to sve rješeno sam dobio od suda ovrhu zabilježbu na nekretninu koju je pokrenula druga banka. Sastavio sam žalbu i doneso do odvjetnika da je pregleda, nije mi čovjek ništa ni naplatio nego je reko da je ovrha neutemeljena i da samo pošaljem žalbu. 
   Međutim žalba je odbijena, u e-predmetu vidim da žalba odbijena kao neutemeljena na višem sudu nakon više od mejsec dana nakon što sam ju predao, i što je najgore još do današnjeg dana nisam dobio nikakvo sudsko rješenje niti mogu vidjeti zašto je odbijena. Zovem maloprije sud tamo mi kažu šta već znam da je žalba odbijena i da se ćeka drugostupanjski prijepis međutim sudac je na godišnem odmoru nakon kojeg ide u mirovinu pa mi nemogu ni okvirno reći kada bi mogao vidjeti šta se tu izdešavalo. Od dana kada sam predao žalbu je prošlo 4 i pol mjeseca a ćini me se da sam u zakonu ćitao da odgovor na žalbu moram dobiti u roku mjesec dana.
   Molio bih savjet što dalje ućiniti i koje su mi opcije, jer doslovno sam  u situaciji gdje mi stoji zabilježba ovrhe na nekretnini radi smješnog nasljedstva i bojim se da bi mogo ostat bez krova nad glavom radi čiste gluposti. Predpostavljam da nemogu ništa napraviti dok ne dobijem od suda objašnjene zašto je moja žalba ocijenjena neutemeljenom, ali koje su mi opcije poslije toga jel se mogu ponovno žalit i kome?
  • objavio dubravka2121
   Poštovani,
    
   Moja baka ima 76 godina, invalid je u kolicima, posljedica moždanog udara.
   Iza sebe ima dva nasljednika, sina i unuka po pokojnoj kćeri koji također ima pravo nasljeđivanja.
   Unuk je voljan odreći se nasljedstva pa me zanima zašto javni bilježnik ne može napraviti ugovor ili izjavu kojom se on odriče već traži da i baka sudjeluje u tome, tj. da i ona mora biti prisutna.
   Zašto sama izjava nije dovoljna? Je li stvarno potrebno vuć baku u kolicima kod javnog bilježnika?
    
    
   Lp
  • objavio Wonder
   Zanima me iz vidika: Ako oni umru i ako slučajno postoji nekakav njihov dug, dali ja onda nasljeđujem taj dug ili ne? Znam da u slučaju nasljedstva nasljedim jedno i drugo - ali kako je u slučaju, da je prijepis napravljen prije smrti?
    
   A drugi dio pitanja bi bio: Dali je dobro upisati mene i moju ženu u zemljišnu knjigu, da bi izbjegao situaciju, da u slučaju vlastite smrti moji roditelji nasljede "nužni dio". Nemamo djece i želimo da bi u tom slučaju ili jedan ili drugi dobili sve.
    
   Lijepi pozdrav.
  • objavio Dado88
   Poštovanje, 
   Za vrijeme dok je moj otac bio živ pokrenili smo postupak za nadogradnju obiteljske kuce, sva sredstva za taj postupak od projektanta geodeta itd placao sam ja, ali je otac naveden kao investitor jer je vlasnik 1\1. Otac je preminuo nedavno a građevinska dozvola nije izdata u međuvremenu. 
   Na ostavinsku raspravu smo pozvani ja ,sestra i majka. One će se izjasnit da se odriču te kuće u moju korist. Dali automatski i sve investicije i katastar i ti zahtjevi za građevinsku prelaze na mene kao nasljednika, ili se to mora navesti zasebno na ostavinskoj raspravi? 
   Pomoć vas molim jer vise odvjetnika mi nije znalo objasniti što će se desiti. A čak ni referenti ni šef njihov u mjestu gdje sam u ime oca podnio zahtjev za građevinskom dozvolom.
 • Online korisnici×