Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

arkadija

Nasljedstvo i hipotekarni dug

Preporučene objave

Poštovani,

moja maloljetna djeca će na temelju oporuke naslijediti kuću opterećenu hipotekarnim dugom iz 1997. g. koji nikad nije otplaćivan. Uz to, kuća nije dovršena, nije održavana i bila je poplavljena. Dug je još uvijek manji od trenutne vrijednosti kuće. Ne želim djeci takav teret. Mogu li roditelji odbiti nasljedstvo u ime djece ili odlučuje centar za socijalnu skrb? Postoje li ikakvi uvjeti za otpis hipotekarnog duga ili bi banka nakon promjene vlasništva odmah zahtijevala povrat duga?

Unaprijed hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, arkadija je napisao:

Mogu li roditelji odbiti nasljedstvo u ime djece

Vi kao zakonski skrbnik djece i dajete nasljedničku izjavu u njihovo ime.....no u tu priču je uključen i  .....

 

, arkadija je napisao:

centar za socijalnu skrb

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani,

možete li ikako procijeniti hoće li centar za socijalnu skrb uvažiti stav roditelja da je nasljedstvo opisane nekretnine prevelik teret za djecu i njih ili će tražiti da je prihvatimo bez obzira na sve? Postoji li neka uobičajena praksa?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Mogli biste provjeriti je li hipotekarni dug još aktualan, postoji li još uvijek pravna osoba koja bi se namirivala i sl. Što se tiče ograničenja upravljanja, otuđenja i raspolaganja djetetovom imovinom, tu su Vam aktualne odredbe čl. 97., 99. i 101. Obiteljskog zakona. Bilo bi dobro da se prije odluke o davanju nasljedničke izjave u ime djeteta (pa čak i prije smrti ostavitelja) posavjetujete s djelatnicima CZSS jer je moguće i da vrijedi odredba čl. 98. Obiteljskog zakona - da vi kao roditelji uopće ne možete raspolagati imovinom djeteta koju je ono naslijedilo ako je ostavitelj oporukom tako odredio...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na uputama.

Radi se o pravu zaloga kao osiguranju za povrat kredita banci. Banka je nekoliko puta bezuspješno pokušala prodati kuću. Par godina su stizale obavijesti o iznosu duga nešto većem od glavnice, ali već dugo ništa. Pretpostavljam da se banka ne bi pokušavala naplatiti od maloljetnih nasljednika, ali hoće li od roditelja?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Tko je upisan kao vlasnik kuće u vlastovnici (listu B), banka kao fiducijarni vlasnik ili ostavitelj? Pitam to zato što kažete da je banka pokušavala prodati kuću (pa pretpostavljam da nije, ili da nije samo hipoteka u pitanju)

Po mom mišljenju, ne bi se mogla banka naplatiti iz imovine roditelja, pogotovo ako je tražbina zastarjela, jer se tada mogu naplatiti samo iz imovine opterećene hipotekom, ali čak ni u drugom slučaju ne bi mogli, jer roditelji u konkretnom slučaju djeluju samo kao zastupnici djeteta, ne u svoje vlastito ime i za svoj vlastiti račun.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


  • Online korisnici

    No members to show×