Jump to content
arkadija

Nasljedstvo i hipotekarni dug

Preporučene objave

Poštovani,

moja maloljetna djeca će na temelju oporuke naslijediti kuću opterećenu hipotekarnim dugom iz 1997. g. koji nikad nije otplaćivan. Uz to, kuća nije dovršena, nije održavana i bila je poplavljena. Dug je još uvijek manji od trenutne vrijednosti kuće. Ne želim djeci takav teret. Mogu li roditelji odbiti nasljedstvo u ime djece ili odlučuje centar za socijalnu skrb? Postoje li ikakvi uvjeti za otpis hipotekarnog duga ili bi banka nakon promjene vlasništva odmah zahtijevala povrat duga?

Unaprijed hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, arkadija je napisao:

Mogu li roditelji odbiti nasljedstvo u ime djece

Vi kao zakonski skrbnik djece i dajete nasljedničku izjavu u njihovo ime.....no u tu priču je uključen i  .....

 

, arkadija je napisao:

centar za socijalnu skrb

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani,

možete li ikako procijeniti hoće li centar za socijalnu skrb uvažiti stav roditelja da je nasljedstvo opisane nekretnine prevelik teret za djecu i njih ili će tražiti da je prihvatimo bez obzira na sve? Postoji li neka uobičajena praksa?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Mogli biste provjeriti je li hipotekarni dug još aktualan, postoji li još uvijek pravna osoba koja bi se namirivala i sl. Što se tiče ograničenja upravljanja, otuđenja i raspolaganja djetetovom imovinom, tu su Vam aktualne odredbe čl. 97., 99. i 101. Obiteljskog zakona. Bilo bi dobro da se prije odluke o davanju nasljedničke izjave u ime djeteta (pa čak i prije smrti ostavitelja) posavjetujete s djelatnicima CZSS jer je moguće i da vrijedi odredba čl. 98. Obiteljskog zakona - da vi kao roditelji uopće ne možete raspolagati imovinom djeteta koju je ono naslijedilo ako je ostavitelj oporukom tako odredio...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na uputama.

Radi se o pravu zaloga kao osiguranju za povrat kredita banci. Banka je nekoliko puta bezuspješno pokušala prodati kuću. Par godina su stizale obavijesti o iznosu duga nešto većem od glavnice, ali već dugo ništa. Pretpostavljam da se banka ne bi pokušavala naplatiti od maloljetnih nasljednika, ali hoće li od roditelja?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Tko je upisan kao vlasnik kuće u vlastovnici (listu B), banka kao fiducijarni vlasnik ili ostavitelj? Pitam to zato što kažete da je banka pokušavala prodati kuću (pa pretpostavljam da nije, ili da nije samo hipoteka u pitanju)

Po mom mišljenju, ne bi se mogla banka naplatiti iz imovine roditelja, pogotovo ako je tražbina zastarjela, jer se tada mogu naplatiti samo iz imovine opterećene hipotekom, ali čak ni u drugom slučaju ne bi mogli, jer roditelji u konkretnom slučaju djeluju samo kao zastupnici djeteta, ne u svoje vlastito ime i za svoj vlastiti račun.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


 • Similar Content

  • objavio Wonder
   Zanima me iz vidika: Ako oni umru i ako slučajno postoji nekakav njihov dug, dali ja onda nasljeđujem taj dug ili ne? Znam da u slučaju nasljedstva nasljedim jedno i drugo - ali kako je u slučaju, da je prijepis napravljen prije smrti?
    
   A drugi dio pitanja bi bio: Dali je dobro upisati mene i moju ženu u zemljišnu knjigu, da bi izbjegao situaciju, da u slučaju vlastite smrti moji roditelji nasljede "nužni dio". Nemamo djece i želimo da bi u tom slučaju ili jedan ili drugi dobili sve.
    
   Lijepi pozdrav.
  • objavio Dado88
   Poštovanje, 
   Za vrijeme dok je moj otac bio živ pokrenili smo postupak za nadogradnju obiteljske kuce, sva sredstva za taj postupak od projektanta geodeta itd placao sam ja, ali je otac naveden kao investitor jer je vlasnik 1\1. Otac je preminuo nedavno a građevinska dozvola nije izdata u međuvremenu. 
   Na ostavinsku raspravu smo pozvani ja ,sestra i majka. One će se izjasnit da se odriču te kuće u moju korist. Dali automatski i sve investicije i katastar i ti zahtjevi za građevinsku prelaze na mene kao nasljednika, ili se to mora navesti zasebno na ostavinskoj raspravi? 
   Pomoć vas molim jer vise odvjetnika mi nije znalo objasniti što će se desiti. A čak ni referenti ni šef njihov u mjestu gdje sam u ime oca podnio zahtjev za građevinskom dozvolom.
  • objavio ketyzg
   Postovani, nakon smrti oca, ocekujem poziv na ostavinsku raspravu. Izmedju ostalog dijeli se polovica kuce. Moj bratic je naslijedio prije 15 godina drugu polovicu te kuce i godinama uredjivao i okucnicu i kucu radovima za koje vjerujem ima racune. Mene sad zanima, da li se ja mogu odreci svog dijela nasljedstva u njegovu korist s obzirom da nije prvi nasljednik i da li to mogu ovjeriti kod biljeznika te samo predati biljezniku koji vodi raspravi? Unaprijed hvala.
  • objavio Admila
   Dobro jutro, ja imam ovaku situaciju u Bosni. Mozda neko od vas se razumi u tome i odgovori. U zemljisnoknizi, u katasteru i na posjednovom listu ima umrlih suvlasnistva. Djed mi je umro, pa sada i otac. Na sudu je bilo rjesenje za nasljedstvo. Moj djed je imao 1/10 , ima raznih suma, njiva i 2 kuce kao nekretine na tom z.k.izvadaku. Svako od nasljednika od mog djeda je dobio po 1/5. Rjesenje sam predala u grutovnici, da se moj otac upise, pa cu kad se to zavrsi, predati u sud da se pokrene ostavinska rasprava.Sada sam od jednog biljeznika saznala, da se rjesenje za nasledljivanje mora isto izvaditi za te umrle osobe na vlasnickom listu. To su oko 4 osobe. Kako se to izvadi za njiha? Jednostavno u upisarnici u sudu da se podigne? Jel ja moram to i da predam u grutovnici? Hvala na odgovoru Admila
  • objavio liquor
   Poštovani,
   Pokojni otac bio je sudužnik u kreditu od 103.000 švicarskih franaka. Kredit je podignut 2006 godine te je kredit djelomično otplaćivan. U kreditu postoji još jamac koji je ujedino i dužnikov otac. Nakon smrti moga oca banka je prodala taj dug eos matrixu te smo 15.03. (3 mj. nakon smrti) dobili pismo od eos matrixa gdje ga obavještavaju da potražuju dug u iznosu od 870.000 kuna. S obzirom da još nije prošla ostavinska rasprava koje su moje mogućnosti pri nasljeđivanju imovine (kuća u slavoniji i kuća na moru) s obzirom na spomenuto dugovanje prema eos matrixu?
   Unaprijed hvala na pomoći!
   LP
 • Online korisnici×