Jump to content

Utvrđivanje očinstva nakon 22 godine


Dejan007

Preporučene objave

Poštovani, 

 Djevojka je rođena 1996., i tek joj je sada majka priznala tko joj je pravi otac. Ona je i do sada znala da joj očuh nije otac, te jw u rodnom listu mjesto oca - prazno. Biološki otac je te 1996.odbio priznati dijete i tada prestaje svaki kontakt njega i njene majke. 

Nas zanima, dali djevojka sada ima pravo sudskim putem tražiti utvrđivanje očinstva, a ukoliko se ispostavi da on i je otac, dali ima pravo tražiti naknadu uzdtžavanja za prethodne godine (do 18.) i kolike su šanse da sve to skupa završi pozitivno po nju. 

Svaki odgovor je dobrodošao, pogotovo ako dolazi iz stvarne prakse.

Hvala unaprijed. 

uređeno: od Dejan007
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, dijete temeljem odredbe čl. 383. Obiteljskog zakona može podnijeti tužbu za utvrđivanje očinstva do svoje 25-te godine.

Veliko je pitanje može li se tražiti i uskraćeno uzdržavanje: odredba o zastari tražbine za razdoblje unatrag pet godina se odnosi na maloljetnu djecu, a i odredba čl. 306. Obiteljskog zakona kaže da se uzdržavanje može tražiti samo za razdoblje unaprijed, od podnošenja zahjeva, ne i unatrag, osim u slučajevima određenima zakonom (time da u konkretnom slučaju, obveza nastaje tek kad se utvrdi tko je otac, prije toga nije niti mogla nastati).

Ja bih pokušala, ne samo zbog uzdržavanja, već i zbog nasljeđivanja iza oca, a trebalo bi pokušati i tražiti uzdržavanje. Nažalost, nije mi poznata praksa po ovom pitanju. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija