Jump to content
NPanthera

KLEVETA, BLAĆENJE NA INTERNETU

Preporučene objave

Pozz, molim savjet..

već skoro godinu dana trpim klevetanje, blaćenje,vrijeđanje,linč od strane jedne osobe a koja svako malo piše neistinite objave na FB u kojima me proziva sa izmišljenim činjenicama na što se nastavlja linč i zgražanje onih koji sudjeluju u komentiranju a između ostaloga čini mi štetu u poslovnoj djelatnosti.

  Htijela sam tužiti, no saznala sam da je prošao rok od saznanja, pa sam se pomirila sa tim, no nakon nekog vremena stvar se ponavlja i sada sam u pripremi materijala za podizanjem tužbe. Zanima me, mogu li u tužbeni prijedlog sada staviti stara saznanja, koja su zapravo začetak opsesivnog maltretiranja ili samo ono što imam od zadnjeg saznanja?

Priznaju li se poruke iz Inboxa i SMSova na sudu?

Također me zanima, mogu li takvo maltretiranje prijaviti Policiji?

Mogu li tužiti i Admina koji nije ništa poduzeo protiv takovih radnji već se prijateljski slaže sa svime napisanim?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Priznaju. Pogotovo ako je to učinjeno javno, npr. na društvenoj mreži, odnosno na nekom kanalu koji je dostupan većem broju ljudi, iz vašeg slučaja pretpostavljam da je to u pitanju, pošto spominjete administratore, facebook i tako dalje. (KZ 149, ST. 2.)
Konkretno, kleveta je kazneno djelo koje se progoni po privatnoj tužbi, odnosno sami podižete tužbu Općinskom sudu. 
Što se tiče roka kojeg ste spomenuli, ako ste vi sami saznali za to kazneno djelo, da vam nije netko javio ili slično, odnosno ako ne postoji neki dokaz iz kojeg je razvidno da ste saznali za djelo prije više od tri mjeseca, to nitko ne može dokazati i možete se praviti da ste saznali tek sada.
Također, što se tiče obraćanja policiji. Policija ne postupa u slučaju počinjenja kaznenog djela koji se gone privatno. Policija postupa prema kaznenim djelima ex ofo ili po prijedlogu. Možete li opisati na koji ste način maltretirani, jer tu eventualno može postojati kazneno djelo nametljivog ponašanja, ako vam primjerice, netko mimo vaše volje učestalo i bez prestanka šalje uznemirujuće poruke ili vas zove na telefon.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Za prijašnja saznanja postoji dokaz u prepiskama, a sada sam saznala osobno, tj uz dojavu prijateljice i pratila..osoba me u grupi  proziva i iznosi neistine,ismijava, vrijeđa i sramoti..a iz koje sam izbačena zbog toga jer je administrator prijatelj sa dotičnim, podržao napade na mene, u smislu prikazivanje mene i moje djelatnosti kao neistinito i kao muljanje, iako to nije tako. Sa objavama je pokušano nametnuti članovima da se bavim prodajom robe koja nije moja, nije zdrava za njihovu djecu i slično, s obzirom da sam vlasnik OPGa, pokušavam svoje proizvode ponuditi i putem društvenih mreža, pa sam na neki način istome i konkurencija iako isti nema ništa registrirano. Ima još pojedinosti koje ne bih rado iznosila javno. Uglavnom s obzirom da isti nastavlja sa čestim objavama , a koje mi možda i promaknu i čine štetu, želim tome stati na kraj pa me zanima dali u te dokaze mogu priložiti i one od prije 8mj? Također bih tužila i administratora jer me nije zaštitio od linča, već ga je i podržao iako pravila grupe su drugačije navedena i po tome ih krše isti 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Administratora biste trebali prvo zamoliti da objave ukloni, a ako ne ukloni, tek je onda podložan nekakvim tužbama. Ipak bi se orijentirao na ovoga tko iznosi neistine. Njih dokumentirajte, poslikajte, izdvojite i slobodno se pravite da ste za njih saznali danas, osim ako nema nekih dokaza da ste saznali od prije. Ako netko želi vašu robu neutemeljeno prikazati nezdravom i  tako širi neistine i otežava vam prodaju proizvoda i slično, možete ga tužiti pa neka sudu objasni zašto je vaša roba nezdrava.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uz navedeno, mogu dodati -

, NPanthera je napisao:

Zanima me, mogu li u tužbeni prijedlog sada staviti stara saznanja, koja su zapravo začetak opsesivnog maltretiranja ili samo ono što imam od zadnjeg saznanja?

Možete ukoliko idete s tezom da se radi o produljenom kaznenom djelu, gdje se 3-mjesečni rok računa od počinjenja posljednje radnje koja ulazi u koncept produljena kaznenog djela.

Glede odgovornosti urednika, treba vidjeti odredbe Zakona o medijima (čl. 40. pa nadalje).

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×