Jump to content

žalba


šarko

Preporučene objave

Poštovani, premjestila sam temu u PF Prekršajno pravo jer se radi o prekršajnom postupku vođenom pred prekršajnim sudom u vezi Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

O čemu se tu radi: Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji točno određuje krug osoba na koje se Zakon primjenjuje i odnosi, i to: bračni drug, izvanbračni drug, životni partner, neformalni životni partner, njihova zajednička djeca te djeca svakog od njih, srodnici po krvi u ravnoj lozi, srodnici u pobočnoj lozi zaključno do trećeg stupnja, srodnici po tazbini u bračnoj i izvanbračnoj zajednici do zaključno drugog stupnja, posvojitelj i posvojenik. Nadalje, u to se uključuje i: bivšeg bračnog druga, bivšeg izvanbračnog druga, bivšeg životnog partnera, bivšeg neformalnog životnog partnera, osobe koje imaju zajedničko dijete te osobe koje žive u zajedničkom kućanstvu.

Proizlazi da oštećena nije nijedno od toga, jer proizlazi da isti nikad nisu bili u životnoj zajednici, samo su hodali. Je li to sud možda krivo protumačio iz iskaza stranaka, pitanje je. Dakle, nije da sud kaže da se on nije nasilnički ponašao, jer je to nesporno, već se na njegovu osudu ne može primjeniti Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, jer njih dvoje nisu obitelj. Može li on odgovarati zbog remećenja javnog reda i mira, zbog povrede ravnopravnosti spolova ili nečega trećeg, to je pitanje; međutim, ovo je očigledno bila kriva kvalifikacija. Ali, ako nije protekao rok za žalbu, na ovakvo utvrđenje suda uvijek se možete žaliti i tvrditi da je sud to krivo shvatio da nije bilo izvanbračne zajednice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao što kaže Ruby, sud se vodio onim što je prijavila policija, a prijavila je nasilje u obitelji (nema elementa javnosti, pa nije bilo prijave i za narušavanje javnog reda i mira). Ako nije bilo teških tjelesnih ozljeda, drugačije nisu niti mogli (eventualne lake se progone privatnom tužbom).

Ako će se policija žaliti, Visoki prekršajni sud bi mogao presuditi i drugačije, jer su u ovakvim slučajevima imali više osuđujućih presuda (drugačije prosuđuju narav i trajanje veze u okviru smisla ovog zakona, tj. baziraju se na nasilje (dokazano) u vezi (dokazanoj), a ne na okolnostima gdje tko pere veš, jede i sl.).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija