Jump to content

Razvrgnuće suvlasničke zajednice


Nives Rudež

Preporučene objave

Vlasnica sam 1/3 stana. S drugim suvlasnikom nisam uspjela postići nikakav dogovor oko rješavanje ove suvlasničke zajednice (niti da ima ja prodam svoju 1/3 niti da ja od njih kupim njihov dio). Nemam ključ od stana pa sam prije 2 godine pokrenula 2 tužbe: 1/ za stupanje u posjed stana i 2/za razvrgnuće suvlasničke zajednice. Prvi postupak je zapeo u sudskim spisima (sutkinja od početka godine očekuje premještaj i ništa ne radi po predmetu). U ovom drugom predmetu nedavno je bila rasprava, gdje je došla moja odvjetnica i drugi suvlasnik i sud je donio rješenje o imenovanju sudskog vještaka radi procjene mogućnosti podjele stana geometrijski ili civilni i da procjeni stan. Taj drugi suvlasnik je rekao da će doći. Ja sam platila 2800 kn za to i na dan procjene druga strana, koja jedina ima ključ, nije došla. Ja sam znala da će biti tako, a moja odvjetnica mi je tvrdila da tada se zove bravar i ulazi se u stan, koji se poslije zapečati. Sutkinja, koja je isto bila na licu mjesta, je rekla da se to ne smije rekla je da se mora osigurati ulaz u stan, što ja ne mogu, a druga strana radi upravo sve (i uspijeva u tome) da nemam pristup stanu niti da mogu bilo što napraviti. Stan je inače prazan i nitko ne živi u njemu.

Koje su moje opcije? Postoji li neka pravna osnova temeljem koje bi mogla dati zahtjev sudu da prisili vlasnika da da pristup stanu radi procjene ili da sud imenuje bravara da uđe u stan. Ljuta sam na odvjetnicu jer mi je cijelo vrijeme tvrdila da se može ući prisilno u stan ukoliko ovi ne dođu, a ja sam znala da neće jer već imam iskustva s njima. Da bi na kraju ispalo da se to ne smije. Smatram da odvjetnik treba znati što se može a što se ne može napraviti a ne da na svojoj koži i džepu dolazim do takvih saznanja. Ovo se je sve desilo jučer, još je svježe. 

Ili mi je jedini put da idem za tom tužbom za posjed stana pa tim putem mogu doći do nekog sudskog rješenja (ovrha?) kojom bi konačno mogla doći do stana.

Osjećam se prilično bespomoćno jer je sutknija rekla "da moramo osigurati pristup stanu" a upravo je to srž cijelog mog problema i zašto sam pokrenula tužbe. 

Molim vas za savjet i pojašnjenje koje su mi opcije na raspolaganju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

S obzirom na opstruiranje od strane drugog suvlasnika, pretpostavljam da prostora za dogovor i međusobnu isplatu nema. U vanparničnom postupku (a razvrgnuće suvlasničke zajednice to jest), postupci se vode prema pravilima iz 1934. godine, tako da tu nećete naći puno odgovora. Možete u istom ili posebnom postupku tražiti da sud donese rješenje kojim se nalaže protustranci da položi ključ u sudski polog, ili možete tražiti da mu izrekne novčanu kaznu zbog zlouporabe procesnih ovlaštenja, no ovdje treba strpljenja, i garancije ustvari nema. 

Ipak, ja bih se napravila blesava, rekla da je posjednik svojom voljom napustio stan, s obzirom da u njemu nitko ne živi (čl. 28. ZV-a) i promijenila brave. Tko plaća režije za stan?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija