Jump to content
Sign in to follow this  
Zvrk1

Odgovornost za štetu u prometnoj nesreći

Preporučene objave

Molim vas moze li mi netko objasniti.. Ako se desi prometna na motoru, tko plača popravak motora? Osoba koja je skrivila prometnu ili osiguranje od osobe koja vozi taj motor a onda osiguranje tuži onog tko je prometnu skrivilo? 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Štetu plaća osiguratelj čiji osiguranik prouzroči štetu trećoj osobi.

Prije 34 minuta, Zvrk1 je napisao:

onda osiguranje tuži onog tko je prometnu skrivilo? 

Samo ako osiguratelj po zakonu nije bio dužan izmiriti štetu,što će reći ako je njegov osiguranik skrivio nesreću pod dejstvom alkohola i drugih nedopuštenih supstanci,prije stjecanja prava na upravljanje i sl.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Radi se o tome da oštečena osoba traži popravak motora jer ne želi odlazak na sud. Bio je usmeni dogovor na koji smo pristali. Međutim svako malo mjenja nešto i sad želi i novčanu naknadu. Svaki dan nešto drugo. Možemo li napraviti nagodbu i potvrdit je kod javnog bilježnika. Da li pečat javnog bilježnika znači da nas ne može tužiti kad god joj se prohtije. Šta napraviti. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 4 sati , Zvrk1 je napisao:

Radi se o tome da oštečena osoba traži popravak motora jer ne želi odlazak na sud

Tko je prouzročio nesreću.

 

prije 4 sati , Zvrk1 je napisao:

Možemo li napraviti nagodbu i potvrdit je kod javnog bilježnika

Može,radi se o ugovoru o nagodbi.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 21 minuta, Zvrk1 je napisao:

da li je taj ugovor garancija da nas neče tužit? 

Nagodba znači da ste riješili spor,no jasno da vas može tužiti radi neispunjenja ugovorne obveze ili izravno pokrenuti ovrhu ako je ugovor o nagodbi sklopljen u formi ovršne isprave.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Molim vas savjet i pomoč jer ne znam što napraviti. Za vrijeme školskog odmora malena je krenula na pješaćki ali se upalilo crveno svjetlo kad je zakoračila par koraka na pješački.Naletio je motor. Malena je pala na pješačkom, pao je i motorist. Nije ju taknuo. Došla je hitna po malu. Osim šoka i par modrica njoj hvala Bogu ništa. Motorist navodno od pada sa motora  se udario. Uzimam broj od motorista. Čujemo se i on traži da mu platimo popravak motora. Pristajemo.Dan nakon traži kupovanje odjeće, na kraju i nekoliko tisuča kuna odštete...Popravak motora par tisuča kuna ali stvarna šteta nije tolika. Prijeti nam sudom.Ja sam samohrana majka. U međuvremenu saznajemo da je lani imao nesreču gdje je teško ozlijeđen i kriv. S tim istim motorom. Mala ima 10 godina. Imamo učestale pozive njegove obitelji da to što prije platimo. Šta da radimo? 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Je li izlazila policija?

Što se tiče naknade štete, postoji obaveza da ju nadoknadite, ali ne bezuvjetno i u nesrazmjernom iznosu. Priznajete samo realne troškove nastale prometnom nesrećom - oštećenja na motoru nastala od tog pada, trganje odjeće/opreme nastale od pada i sl. Jeste li sami vidjeli kakvu štetu i jeste li viđeno fotografirali?

Što se tiče poziva, svakom idućem recite da ćete ih prijaviti policiji za nametljivo ponašanje, iznudu, prijetnje i bilo koje drugo kazneno djelo koje se sjetite. Ako se nastavi, to i napravite (postojanje neke vaše obaveze ne znači i dozvolu da vam rade to što rade). Ako vam netko od njih dođe doma, nemojte ih puštati u stan/kuću, a ako budu neugodni, zovite policiju. Ista stvar je ako ih negdje sretnete.

Ako on inzistira na neopravdano visokom iznosu odštete, recite mu neka vas tuži. U tom eventualnom postupku bi morao dokazati da je nastala šteta i da je nastala baš tim događajem.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×