Jump to content

Otkaz pa ponovno zaposlenje kod povezanog poduzeća


Mirkec1980

Preporučene objave

Radio sam 16 godina u jednom d.o.o. kada ga je preuzelo veliko d.d., dobio sam poslovno uvjetovani otkaz uz obrazloženje da se ukida moje radno mjesto i neće biti posla za mene, da će se poslovi tog d.o.o.-a preraspodijeliti na službe njihova d.d..  Dali su mi ponudu ili poslovno uvjetovani otkaz uz otpremninu i 4 plaće za otkazni rok ili poslovno uvjetovani otkaz uz premještaj U d.d. NA DRUGE POSLOVE ako se odreknem za 2/3 otpremnine i otkaznog roka, pređem na 25% manju plaću, te da moram imati prekid radnog staža od 15 dana, kako nebih nakon zaposlenja u njihovom d.d. mogao potraživati ništa od d.o.o. Iz egzistencijalnih razloga sam  to drugo prihvatio, potpisao Aneks kojim mi se smanjuje otpremnina(antidatiran na 2 mjeseca prije otkaza) i izjavu da se odričem otkaznog roka i time i 4 plaće. Dobio sam isplaćenu znatno manju otpremninu i prijavio se na burzu zbog zdravstvenog. Prekid je trajao 12 dana tj. 9 radnih dana. Nakon prelaska u d.d. mi je rečeno da trebam samo privremeno pomoći oko bivšeg poslodavca, d.o.o. dok se njihove službe i direktor “ne snađu” iako sam dobio Ugovor o radu za druge poslove unutar d.d. To “privremeno” je postalo trajno tako da sad već 4 godine obavljam poslove za bivšeg poslodavca, dobivam konstantno radne zadatke, potpisujem fakture, zapisnike, sudjelujem u svim procesima jer me direktor d.o.o.-a u kojem sam dobio otkaz uključuje u sve, bez obzira na to što mi je druga osoba prva nadređena. Nisam dobio nikakav Ugovor niti dao suglasnost da me poslodavac može ustupiti njegovom povezanom poduzeću, niti d.d. ima takav ugovor sa d.o.o. za mene.Mislim da poslodavac time krši zakon i ne želi mi dati Ugovor o ustupanju jer mi je tamo dao otkaz kao višku.Nedavno sam saznao i to da je moj premještaj trebao biti u skladu sa kolektivnim ugovorom d.d. jer je bilo 100% vlasnik d.o.o. kada sam dobio otkaz, da se trebao savjetovati sa radničkim vijećem i sindikatom koji postoji i da bih da je to poslodavac napravio imao sada veću otpremninu i kontinuitet radnog staža, socijalnu klauzulu itd. Osjećam se iskorišteno i prevareno jer sam dobio otkaz kao višak i sad radim vrlo slične poslove za bivšeg poslodavca za 25% manju plaću te sam izgubio puno veća prava (otpremnina i otkazni rok) koja sam imao u d.o.o. te su mi vjerovatno svi rokovi za zaštitu prava istekli. Mogu li ga tužiti za razliku plaće i otpremnine ako mi da otkaz? Rok za potraživanja je 5 godina, što sa radim? d.d. kojem radim je veliko i bojim se da nemam šanse protiv njih. D.o.o. U kojem sam dobio otkaz i dalje pozitivno posluje kao i prije samo nema niti jednog zaposlenog jer sve odrađuju služve istog vlasnika tj. d.d. Molim za savjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, ako su Vam rokovi za podnošenje zahtjeva za zaštitu prava iz radnog odnosa istekli u odnosu na ranijeg poslodavca, više ne uživate pravo na sudsku zaštitu, da ne spominjem Vaš pristanak na navedeno (Vi ste mogli potpisati ugovor s novim poslodavcem, a protiv staroga voditi postupak, samo što je sada to pravo, po mom mišljenju, prestalo).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija