Jump to content

Nasljeđivanje i savjest.


savjest2

Preporučene objave

Cijenjeni. Nalazim se pred mirovinom, po zanimanju sam med sestra, davno prije 18 g prilikom kućne posjete jednoj gospođi kojoj sam davala injekcije, po uputama, i dok sam pripremala injekcije uočila sam pred sobom na istom stolu par novčanica raštrkanih, jednu novčanicu od sto kn sam uzela i stavila u džep. O tome nakon toga dugo nisam razmišljala, ćini mi se da sam podsvjesno duboko potiskivala dalje od razmišljanja. Ali, prije par godina i kad sam odjednom počela preispitati neke greške iz prošlosti, ta krađa, mada je sitna, počela me je mentalno razdirati do te mjere da ne mogu vjerovati da sam to napravila. Krenula sam istražiti oko dotične gospođe da joj na bilo koji način vratim 200 kuna umjesto 100, kamata radi, pa sam saznala da je gospođa u međuvremenu preminula, i dalje sam se raspitala ko nju je nasljedio pa sam došla do sina koji živi u drugom gradu, njemu sam grešku priznala i zamolila da mu platim 200 kuna rekavši da to sve činim isključivo zbog savjesti jer niko, pa ni pokojna, nikada nije niti primijetila moje sramotno ponašanje, on je pokazivao razumijevanje i rekao da ne treba ništa platiti ali na moje inzistiranje je rekao 'dobro, kad baš želite da se rasteretite, onda evo moj IBAN pa uplatite 100kun' ja sam ipak uplatila 200 kako sam i naumila. Na taj način sam se bar donekle riješila tog tereta. Ali, par dana kasnije, i slučajno preko društvenih mreža, saznala sam da sin - nasljednik ima brata i sina. I, problem koji me sada muči je taj što o tome svemu nisam razgovala i sa svim nasljednicima kako bi 200 kuna podijeljela na 3 dijela, pa sam nazvala sina kome sam poslala 200 kuna i zamolila da svom bratu i sestri priča u moje ime o mojoj greški i podijeli 200 kuna sa njim, on mi je olako rekao 'budite bez brige'. Međutim, bojim se da on njima o tome neće govoriti, jer sam stekla dojam, a možda sam u krivu, da postoji mogućnost da međusobno nemaju komunikaciju. Da bi meni savjest bila mirna, što bi s pravne i moralne strane mogla još poduzeti? 

Puno hvala. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 56 minuta, savjest2 je napisao:

Da bi meni savjest bila mirna, što bi s pravne i moralne strane mogla još poduzeti? 

Moj vam je osobni savjet da više ništa ne poduzimate,ovo iz razloga što bi dotični gospodin mogao biti izritiran vašim daljnjim postupcima i priču koja je več zaboravljena pustiti na sva zvona u javnost.

Vi ste se odužili za grešku iz daleke prošlosti,a kakav će biti obraz dotičnog gospodina,odnosno hoće li ili ne prešutjeti dobiveni novac ostalim sunasljednicima je nešto drugo što nije do vas.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , savjest2 je napisao:

bojim se da on njima o tome neće govoriti,

Vi ste postupili ispravno i vratili novac nasljedniku, a kako će on dalje postupiti, na njemu je. Iz nekog razloga je trebalo tako biti i ja se pridružujem gore navedenom postu da se ne zamarate više time.

Imao sam i ja sličan slučaj. Čekao sam na redu za bankomat na  aerodromu Kloten-Zurich. Ispred mene čovjek ode na bankomat i kako je otišao ja želim tipkat pin kad bankomat još radi i izbaci 100chf. Kako je prošlo par sekundi kad sam ja shvatio da čovjek nije podigao novac, okrenem se da mu vratim novac no pošto je bila gužva on se izgubio u njoj. Odem na policiju na aerodromu i objasnim slučaj, oni su me i čudu gledali i prošao sam ispitivanja koja su trajala dva sata. Na kraju zovem banku čiji je bankomat i pošto sam ja odmah iza njega podigao novac, tražim da provjere tko je dizao novac prije mene jer mu je ostalo 100chf na bankomatu i želim mu to vratiti. Oni su izjavili da nedaju takve podatke kao i sigurnosne kamere ne smiju pokazivati snimke ako se nije desilo nešto u smislu krađe i sl.na zahtjev policije. Izgubio sam cijelo popodne, prošao procedure da vratim novac vlasniku, čekao kod bankomata možda se čovjek vrati,  ali nije. Na kraju sam novac ostavio u uredu za izgubljene stvari s čudnim pogledima djelatnika, sad dali je novac vraćen i dali se netko raspitao o njemu nije na meni, svoju dužnost kao i vi sam ispunio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svaka vama čast. Kod mene je stvar ipak drugačija, jer ukrasti nešto nije u redu. Cijenjenom Matrixu, uz zahvalnost još jednom na odgovoru, samo želim naglasiti da priče nikada nije ni bilo ( rekli ste 'zaboravljena priča') jer se nikada nije ni znalo za to, nego sam priču sama ispričala, nisam mogla držati u sebi više. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija