Jump to content
GoMir

Porez,žalba , ovrha...

Preporučene objave

Poštovani, 

molila bih za pomoć. U prosincu 2016 kupila sam svoju prvu nekretninu. Kako je riječ o prvoj nekretnini kupljenoj prije 01.01.2017 smatram kako imam pravo na 50 m2 porezne olakšice.

U javnobilježničkom uredu su mi, kada sam pitala rekli da obavijestim poreznu o stjecanju nekretnine, a da oni šalju ugovor, bez obzira što ih je zakon na to obvezivao od 01.01.2017. Kako nisam imala iskustva s postupcima oko poreza, poslala sam im obavijest o stjecanju nekretnine (na komadu papira natipkala sam kako sam dana tog i tog kupila nekretninu, te da molim oslobađanje od poreza za 50 m2 obzirom da živim sama u stanu). Iskreno, tada nisam imala pojma o obrascu iz NN. U dopisu je također bilo naznačeno kako molim da me kontaktiraju za bilo kakvu dokumentaciju koja nedostaje (broj telefona, adresa, mail adresa). Dopis je, na moju žalost,poslan običnom poštom, jer sam trčala k ocu koji je imao tešku operaciju. U studenom 2017 dobila sam obrazac na adresu uz molbu da se javim u nadležnu Poreznu (u mom slučaju Črnomerec). Tamo me je porezna referentica zadužena za moj predmet obavijestila kako nemam pravo na olakšicu, jer nisam dostavila pripadajuću dokumentaciju. Rekla sam joj kako sam dostavila obavijest, na što mi je odgovorila kako nemam ja što izmišljati način na koji ću dostaviti podatke, kada je sve propisano zakonom.  Tu smo se "zakačile" jer sam ja inzistirala kako sam ih obavijestila, a ona mi je izvukla papir koji sam poslala i rekla da to nije ispravan način. Na tome je ostalo do trenutka dok me nije nazvala i pitala budem li ja platila cijeli iznos ili ne? Odgovorila sam da ga neću platiti i da ću se žaliti ukoliko mi se ne prizna olakšica na koju imam pravo, pa da ćemo nakon rješenja žalbe  vidjeti tko je u pravo. Na kućnu adresu u veljači 2018 dobijam privremeno porezno rješenje u kojem stoji kako sam dužna cca 38.000,00 kn poreza. Također je napisano kako žalba ne odgađa izvršenje rješenja. Dobijam i odvojeno rješenje kojim se zahtjev za oslobađanje od poreza odbacuje kao nepravovremen

Odlazim kod poreznog savjetnika koji piše žalbu kako na privremeno porezno, tako i na rješenje kojim se zahtjev za olakšicu odbacuje kao nepravovremen. On mi je također izračunao koliki iznos sam dužna uplatiti u slučaju da mi je priznata porezna olakšica, te je taj iznos uplaćen. Obje žalbe dostavljene su u veljači drugostupanjskom tijelu, no do danas nema odgovora. 

U travnju 2018 sam dobila opomenu pred ovrhu za preostali iznos duga, a zatim u listopadu i rješenje o ovrsi (ovrha još nije pokrenuta). Odlazim na poreznu i predlažu mi sklapanje upravnog ugovora (plaćanje na 24 rate) s čime se u tom trenutku slažem i dajem im zadužnicu, te potpisujem potvrdu o stanju poreznog duga kako bi pripremili upravni ugovor. No, na nagovor kolegice, prije potpisivanja upravnog ugovora odlazim kod odvjetnice. Ona mi savjetuje da ugovor ni ne potpisujem jer navodno nakon potpisivanja upravnog ugovora nemam prava na žalbu. Upravni nisam potpisala, a odvjetnici sam dala nalog za pokretanje tužbe za šutnju administracije. 

Moja su pitanja slijedeća: 

1. Kolika je naknada po tužbi za šutnju administracije? 

2. Da li potpisivanjem upravnog ugovora gubim pravo na žalbu? 

3. Može li se uopće ovrha pokrenuti temeljem privremenog poreznog rješenja (da li je to zakonito)? 

4. Imam li mogućnost za još kakvu tužbu osim za šutnju administracije? 

5. Postoji li neki rok u kojem se mora donijeti rješenje po tužbi za šutnju administracije i odgovara li zakonski rok praksi (naime, po zakonu drugostupanjsko tijelo treba donijeti odluku u 30/60 dana, a ja čekam odgovor 6 mjeseci i rekli su mi da žalbe nisu ni ušle u rješavanje)? 

 

Oprostite ako sam zakomplicirala, no već sam luda od svega ovoga skupa. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Rekla mi je da ne potpisujem upravni ugovor jer time gubim pravo na žalbu, odnosno privremeno porezno rješenje postaje izvršno. 

Službeno,rok za rješavanje tužbe za šutnju administracije je mjesec dana, no iskreno, nisam baš najbolje razumjela kakva je praksa i da li odmah dobijem novčanu naknadu ili oni samo nalože drugostupanjskom tijelu da riješi predmet. 

Ona planira na temelju moje situacije dići još i tužbu protiv Hrvatske pred Europskim sudom u Strasbourgu. 

Načelno, koliko god surovo zvučalo rekla mi je da odtrpim ovrhu (ako i kada do nje dođe), a ona radi svoje. 

Pitam između ostalog i zato što me zanima iskustvo i mišljenje drugih ljudi i pravnika (više glava je uvijek pametnije od jedne)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Moram priznati da mi ključni problem nije jasan, iz kojeg razloga i na koji način smatrate da biste imali pravo na 50m2 porezne olakšice.

Zatim, u čemu se sastoji šutnja administracije? (u tome što do 02/2018 niste dobili privremeno porezno rješenje?) Nije mi poznata praksa oko naknade štete zbog šutnje administracije. Vjerujem da nije automatizmom, nijedna naknada štete se ne dobiva bez priznanja i utvrđenja druge strane, a nerijetko i u sudskom postupku.

Koji bi sadržaj upravnog ugovora bio: da dogovorite podmirenje poreza na rate? Naravno, to bi značilo priznanje poreznog duga, a Vi dug, koliko sam razumjela, ne priznajete.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


  • Online korisnici×