Jump to content

Operativni leasing


Hogar888

Preporučene objave

Poštovani, prilikom bračne podjele dogovoreno je da leasing za automobil u cijelosti plaća bivši suprug, te nakon otplate u cijelosti automobil propisuje na mene. Problem dolazi kod otkupa. Naime, odbija ga platiti jer u ugovoru nije uglavljena stavka o otplati otkupa, samo leasing u cijelosti. Namjerava otkup platiti i automobil prepisati na neku treću osobu. Tako se izjašnjava. U leasingu mi ne znaju reći je li u cjelokupni leasing spada i otkup. Ne znam što mi je činiti. Imam li kakva prava. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Premješteno u PF Obvezno pravo.

Otkupna vrijednost je, po mom mišljenju, također dio leasinga, jer je ugovorena ugovorom o leasingu, ako se ne varam. Bivši suprug tjera mak na konac tako da ne bi morao izvršiti svoj dio obveze po osnovi ugovora o diobi bračne stečevine. Što se tiče tumačenja ugovora, Zakon o obveznim odnosima to regulira u čl. 319.-321.: ugovorne odredbe treba tumačiti onako kako glase, ne treba se držati doslovnog izričaja, već istražiti pravu volju ugovornih strana. Tko je predložio sadržaj ugovora? (jer se tada odredbe tumače u korist druge ugovorne strane)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Ako sam shvatila pitanje , ja sam predložila odvjetniku da sastavi ugovor. Razgovarala sam i sa svojim odvjetnikom koji smatra da je to mukotrpna borba jer svaki sudac može imati svoje mišljenje oko otkupa i leasinga u cjelosti. Ja bih angažirala drugog odvjetnika , al moram biti sigurna jer imam posla sa teškom osobom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po meni, dileme nema: "sve radnje potrebne da bi se motorno vozilo upisalo na ime" - i "sva dužna plaćanja društvu Erste itd." Dakle, i otkupnu vrijednost. Po odredbama o tumačenju ugovora prava volja ugovornih strana je bila da jedna strana preuzme obvezu da poduzme sve radnje koje su potrebne da bi se vozilo upisalo u vlasništvo druge ugovorne strane. Nema stopostotne garancije da bi i sud to tako tumačio, ali nikakva druga logika mi ne pada na pamet: što bi onda značilo "sve potrebne radnje" i "sva dužna plaćanja". Mislim da Vaš odvjetnik nije pogriješio pri sastavu ugovora, nego da Vas druga ugovorna strana nastoji isprovocirati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

@Ruby_Danderfluff, samo da se javim nakon “riješene situacije”. Naime, moj odvjetnik me je krivo savjetovao jer operativni leasing ne može ici pod bračnu stečevinu jer su kod takve vrste leasinga jedini vlasnici automobila leasing. Leasing nama daje auto u najam , koji mi plaćamo kroz mjesečne rate. Nakon otplate rata oni kao vlasnici mogu ponuditi otplatiti auto do kraja , tj. trećoj osobi , ali i ne moraju. To na sudu nema šanse samim tim sto je je takva vrsta leasinga uključena u bračnu stečevinu. Pozdrav 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da je auto u leasingu vlasništvo leasing kuće, ali mi kredit nije bračna stečevina, jer je ono tražbina, a ne imovina, pa ga mnogi uvrštavaju u bračne ugovore, nastojeći razriješiti svoje međusobne odnose time. Samim time što to nije bračna stečevina, ne znači da je ta odredba o otplati leasinga ništetna, nezakonita ili neprovediva. Tek kad bi leasing kuća odbila Vašem suprugu prepustiti vozilo uz plaćanje otkupne vrijednosti, onda bi ta odredba postala neprovediva, odnosno nemoguća. Ako se ne želite gnjaviti s bivšim suprugom, pustite mu to, ali ja bih se inatila.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Hvala na odgovoru, al pustila sam. Nemam snage. Brine me još nešto, a neki dan sam pitala za savjet i na ovim stranicama. Pa da utvrdimo gradivo ako možete pomoći. Nakon razvoda stan prepisuje na mene , ja na djecu. Plaća kredit sam jer ima velika primanja. Sve je uneseno u ugovor. Imam nekakav nemir da nakon otplate kredita opet ne pronađe nekakav put da me zezne. Postoji li način kojim može pobiti ugovor koji je već par godina napisan. Naime, pod velikim je pritiskom nove supruge. Hvala🖐

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija