Jump to content
Hogar888

Operativni leasing

Preporučene objave

Poštovani, prilikom bračne podjele dogovoreno je da leasing za automobil u cijelosti plaća bivši suprug, te nakon otplate u cijelosti automobil propisuje na mene. Problem dolazi kod otkupa. Naime, odbija ga platiti jer u ugovoru nije uglavljena stavka o otplati otkupa, samo leasing u cijelosti. Namjerava otkup platiti i automobil prepisati na neku treću osobu. Tako se izjašnjava. U leasingu mi ne znaju reći je li u cjelokupni leasing spada i otkup. Ne znam što mi je činiti. Imam li kakva prava. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Premješteno u PF Obvezno pravo.

Otkupna vrijednost je, po mom mišljenju, također dio leasinga, jer je ugovorena ugovorom o leasingu, ako se ne varam. Bivši suprug tjera mak na konac tako da ne bi morao izvršiti svoj dio obveze po osnovi ugovora o diobi bračne stečevine. Što se tiče tumačenja ugovora, Zakon o obveznim odnosima to regulira u čl. 319.-321.: ugovorne odredbe treba tumačiti onako kako glase, ne treba se držati doslovnog izričaja, već istražiti pravu volju ugovornih strana. Tko je predložio sadržaj ugovora? (jer se tada odredbe tumače u korist druge ugovorne strane)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Ako sam shvatila pitanje , ja sam predložila odvjetniku da sastavi ugovor. Razgovarala sam i sa svojim odvjetnikom koji smatra da je to mukotrpna borba jer svaki sudac može imati svoje mišljenje oko otkupa i leasinga u cjelosti. Ja bih angažirala drugog odvjetnika , al moram biti sigurna jer imam posla sa teškom osobom.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Po meni, dileme nema: "sve radnje potrebne da bi se motorno vozilo upisalo na ime" - i "sva dužna plaćanja društvu Erste itd." Dakle, i otkupnu vrijednost. Po odredbama o tumačenju ugovora prava volja ugovornih strana je bila da jedna strana preuzme obvezu da poduzme sve radnje koje su potrebne da bi se vozilo upisalo u vlasništvo druge ugovorne strane. Nema stopostotne garancije da bi i sud to tako tumačio, ali nikakva druga logika mi ne pada na pamet: što bi onda značilo "sve potrebne radnje" i "sva dužna plaćanja". Mislim da Vaš odvjetnik nije pogriješio pri sastavu ugovora, nego da Vas druga ugovorna strana nastoji isprovocirati.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ne znam što mi je činiti. On odlučuje tko će biti treća osoba na koju se prepisuje auto. Mislim da ga želi uzeti sebi, platiti i unovčiti. I da se odlučim platiti otkup, on ne bi pristao. Koma. Hvala , puno mi znače vaši odgovori. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


  • Online korisnici

    No members to show×