Jump to content

Podjela imovine stečene braniteljskom darovnicom


greenriver

Preporučene objave

Dobar dan!

Roditelji su mi se rastali prije par mjeseci te je nakon razvoda pokrenut sudski proces podjele imovine. Da ne duljim, država je darovala ocu kuću  kao branitelju bez nekretnine jer smo živjeli na području posebne državne skrbi. S obzirom da u darovnici stoji kako se kuća darovana idključivo na osnovu obitelji (otac, majka i 3 djece), zanima me ima li stoga svaki član obitelji pravo na 1/5 s obzirom da ni majka ni mi ne posjedujemo druge nekretnine, a kuća je obnovljena i održavana majčinim novcem (otac je plaćao samo režije, majka je također plaćala sve ostale troškove, hranu, odjeću, školovanje itd.)

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, sudska praksa kaže da je ovo vlastita imovina, a ne bračna stečevina:

„S tim u vezi ukazuje se da je i Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji ("Narodne novine", broj: 174/04) koji je bio na snazi u vrijeme zaključenja Ugovora o kupoprodaji stana s pridržanim pravom vlasništva, izričito propisao u čl. 38. st. 5. da je stan, odnosno kuća stečena na temelju ostvarenog prava na stambeno zbrinjavanje, u osobnom je vlasništvu nositelja prava, osim u slučaju ako su pravo stekli članovi obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i u tom slučaju su stečene nekretnine suvlasništvo članova obitelji i ne mogu se otuđiti dok su članovi obitelji malodobni. Kako se u konkretnom slučaju ne radi o propisanom izuzetku, pravilnim se ukazuje zaključak suda prvog stupnja da se radi o ostvarenom strogo osobnom pravu tuženika na stambeno zbrinjavanje, ne ulazeći pri tome u pravo tužiteljice da ostvaruje možebitno postojeći obveznopravni zahtjev prema tuženiku, za dio obroka kredita za kupnju stana otplaćenih tijekom trajanja bračne zajednice stranaka. (ŽSZ Gž Ob-800/17 od 22. kolovoza 2017.)

„Kako predmetni stan ne potječe iz imovine stečene radom budući da je tuženiku stan dodijeljen najprije u najam, a potom i prodan za 0 kuna temeljem Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, a tuženik je, koristeći svoje pravo, kao invalid od 80% invaliditeta, iskoristio popust od 100% prilikom kupnje stana sukladno odredbi čl. 6. st. 1. toč. 2. Zakona o izmjenama i dopunama zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, to se ne radi o imovini stečenoj radom bračnih drugova.“ (ŽSZ, -20/13 od 5. ožujka 2013.)

No sve i da se radi o bračnoj stečevini, što nije slučaj, djeca ne bi došla u obzir kod podjele, jer bračna stečevina je pravo koje pripada bračnim drugovima.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija