Jump to content

Raskid vanbračne veze s djetetom


Tudum500

Preporučene objave

Poštovani,

Bez kmekanja o svojoj situaciji (sama se svjesno uvalila) izložit ću svoju situaciju (trudit ću se dati samo činjenice). Naime, imam djete od cca 2.5 god i njen je otac službeno s nama . stan u kojem živimo je moj ali još uvijek otplaćujem kredit. Prije njega sam ga našla i dogovorila sve. On nikada nije sudjelovao u plaćanju niti kredita niti režija. Suma aumarum je da od početka stvari štekaju. Krao je novce, prijetio da će mene ubiti čak i s djetetom u ruci demolirao hodnik. Moje prvo i za sve ostalo ključno pitanje je kako zakonski da ga izbacum iz stana (po rođenju djeteta potpisala suglasnost za njegovo prebivalište). Onda je šta dalje. Da li podiżem tužbu za prekid kao kod službenog prekida braka?  A tu je i pitanje podjele imovine. Na moj stan nema pravo a šta je s ostalim (rate koje sam isključivo ja plaćala). 

Imam još pitanja ali toliko za sada.

Pozdtav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam da je u pitanju izvanbračna zajednica. Nažalost, zakoni ne reguliraju neposredno proceduru - tko će i kamo iseliti kad je bračna ili izvanbračna zajednica gotova? To se obično prepusti drugovima da se dogovore. Ako se ne mogu dogovoriti, onda treba podnijeti tužbu za iseljenje nadležnom sudu (ne morate podnositi tužbu kao kod razvoda, izvanbračna zajednica kako faktično nastaje, tako faktično i prestaje). 

Iz raskida te zajednice mogu proizaći dva pitanja - pitanje s kojim će roditeljem dijete živjeti, pitanje prava na susrete i viđanja s djetetom i obveze na plaćanje uzdržavanja prema ocu (u ovom konkretnom slučaju) koje se neki ne odlučuju "službeno" razriješiti već kažu da će moći postići dogovor, ali to se obično ne dogodi, pa Vam predlažem da odmah pođete u nadležni centar za socijalnu skrb radi obveznog savjetovanja prije donošenja odluke o dobrobiti djeteta, i da Vas djelatnici centra tamo upute što i kako dalje...

A drugo pitanje je pitanje bračne stečevine. U ovom slučaju je nema. Ako on nije sudjelovao u plaćanju kredita niti režija, što je njegovo, ili što je njegovo u polovici? Dio namještaja i bijele tehnike? Vidite prvi odlomak ovog odgovora: pokušajte se dogovoriti. Ako se radi samo o stambenom kreditu za stan koji je Vaša vlastita imovina, onda ste ga Vi sami i bili dužni plaćati, i smatram da ne biste imali osnovu za potraživanje polovice dosad uplaćenih rata kredita, to bi se odnosilo samo na kredite za stanove koji predstavljaju bračnu stečevinu, a Vaš je vlastita imovina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • drot13 je promijenio naziv u Raskid vanbračne veze s djetetom

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija