Jump to content

Logo2.jpg.df467c50602ed1173e41130f1129f825.jpg   XXXI. REDOVNO SAVJETOVANJE " AKTUALNOSTI KAZNENOG PRAVA U SVJETLU ODLUKA USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE"

Hrvatsko udruženje za kaznene znanosti i praksu od 6. do 8. prosinca 2018. održava svoje 31. redovno savjetovanje pod nazivom "Aktualnosti kaznenog prava u svjetlu odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske". Savjetovanje će se ove godine održati u Remisens Premium Hotelu Kvarner.

Program savjetovanja, prijavnicu, kontakte, kao i druge detalje vezane uz Savjetovanje, možete preuzeti u dokumentu: Program - Opatija 2018.

Mrshed975

Oštećenik

Preporučene objave

DOBAR DAN ! NISAM ZNAO U KOJE POGLAVLJE DA UPIŠEM OVU TEMU PA SE NADAM DA ĆU KROZ OVO DOBITI BAREM NEŠTO OD ODGOVORA ?

2015.G. U GRADU KARLOVCU . U POLA 7h UVEČER KRENUO U ŠETNJU SA PSOM I NA KRAJU ULICE SUSREO DRUŠTVO IZA DUČANA KOJA SAM DJELOMIČNO POZNAVAO TAKO DA SAM BIO PITAN JESAM LI ZA JEDNO PIVO U TOM TRENU SAM SE DVOUMIO TE DA NEISPADNEM DA SE KLONIM NEKOGA PRIHVATIO TU MALU KONZERVU I ČUĆNUO UZA ZID , ZAPALIO CIGARETU I SRKNUO MALO PIVA .

U MEĐUVREMENU ULETJELA SU TRI MLAĐA DEČKA SA BORBENIM STAVOM I SAMIM ULETOM GDJE JE JEDAN OD NJIH SKOČIO NA KOCKASTI KAMEN KOJI JE DOSTA POVIŠEN U SVRHU NEČEGA,A NA NJEMU JE SJEDILA JEDNA DJEVOJKA I TAKO SU IZGLEDALI PRIJETEĆE I ZASTRAŠUJUČE DA SAM USTAO KAO SAM BIO U ČUČNJU I PRIBLIŽIO PSA K SEBI . NETKO JE BIO VIKNUO "ej Purger" TAKO DA SE JE TAJ S KAMENA ZAGLEDAO U MENE TE SKOČIO S KAMENA PREDA MENE A JA SAM MU U EFEKTU BIO DAO SAMO JEDAN RODITELJSKI ŠAMAR I REKAO MU DA SE MAKNE OD MENE LAGANO GA GURKKAJUČI KAKO BIH GA ODMAKNUO.

NISAM USPIO U NAMJERI TE DRUGA DVA NJEGOVA PRIJATELJA IZRAZITO VOLJNI ZA TUČOM TE 99% DROGIRANI NEKOM JAČOM DROGOM IZUDARALI SU ME S LEĐA S VOJNIM ČIZMAMA PO GLAVI GDJE SAM ZADOBIO HEMATOME I NAPUKNUT NOS KOJI MI JE BIO ZAKRPAN U BOLNICI KARLOVAC GDJE ME JE ODVELA HITNA , A POLICIJI NISAM DAO IZVJEŠTAJ JER SU REKLI HITNOJ DA BI ME TREBALI ŽURNO ODVESTI TAKO DA JE IZJAVU DALA MOJA PARTNERICA S KOJOM SAM U VEZI 7.G.

JUČER SAM IMAO PRVU RASPRAVU KOJA JE ODGOĐENA RADI TRAŽENJA OKRIVLJENOG ZA JOŠ NEKE SVJEDOKE KOJI NISU VJERODOJSTOJNI SVJEDOČITI S OBZIROM PROMILA ALKOHOLA U TADAŠNJEM NJIHOVOM STANJU.

SUDAC JE NALOŽIO VJEŠTAKA KOJI ĆE ME IZVJEŠTAČITI TE DONJETI ODLUKU O KAKVIM SE OZLJEDAMA RADILO.

MOŽETE LI MI POMOĆI KAKO DALJE DJELOVATI KROZ SUDSKI POSTUPAK I DALI SE SITUACIJA PRIKLANJA MOJIM PREKOMJERNIM RAZBIJANJEM I CIPELARENJEM ILI TIMA KOJI SU TO UČINILI ?

         HVALA VAM PROČITANOM TEKSTU ZA KOJI SE NADAM DA STE RAZUMJELI TE UZ DUŽNO POŠTOVANJEM OČEKUJEM ODGOVOR. Hvala !

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

POZIV OŠTEČENIKU S PREDMETOM Tužitelj: Opčinsko državno odjetništvo Okrivljenik : nebih naveo ime ali je samo jedan , a njih troje me udaralo ! Zbog kaznenog djela iz članka 118.stavka 1.KZ Uz poziv stoji ako se npr. neodazovem kao svjedok na raspravu ista če se održati i bez mene (iako sam bio !) , a prijedlog o postavljanju imovinskopravnog zahtijeva pročitati (članak 415.stavak 1. ZKP 

Uz još jedan papir u pozivu s UPOZORENJE ZA ŽRTVU OŠTEČENIKA u kojem je navedeno 12. točaka kao npr. - pravo na pristup službama za potporu žrtvama kaznenih djela 2-pravo na djelotvornu psihološku i drugu stručnu pomoć i potporu tijela,organizacije ili ustanove za pomoć žrtvama kaznenih djela u skladu sa zakonom. 3- Pravo na zaštitu od zastrašivanja i odmazde .. i sve tako dalje što Vam je nadam se več poznato. Dalje stoji - Na temelju članka 43.stavka2. ZKP žrtva kaznenog djela za koje je propisana kazna zatvora teža od pet godina, ako trpi teže posljedice kaznenog djela, ima pravo na stručnu pomoć savjetnika na teret proračunskih sredstava pri podnošenju imovinopravnog zahtjeva. ?? Dalje u pozivu pisma slijedi - Na temelju članka 43. stavka 2. ZKP žrtva kaznenog djela nasilja počinjenog s namjerom ima pravo na novčanu naknadu iz sredstava državnog proračuna u skladu s posebnim zakonom. Ako je žrtva prethodno ostvarila imovinskopravni zahtjev uzet će se u obzir njegova visina pri odmjeravanju novčane naknade, a tako će postupiti i sud pri dosuđivanja imovinskopravnog zahtjeva ako je žrtva prethodno ostvarila novčanu naknadu iz sredstava državnog proračuna.??

Nedugo je bila rasprava na kojoj smo sudjelovali Ja kao oštečenik , okrivljenik , njegov odvjetnik po službenoj dužnosti , državni tužioc , zapisničar i Sudac te je rasprava otkazana pošto je sud odredio vještačenje nadamnom te je okrivljenik sazvao dva svjedoka u njegovu korist koji je jedan dovpratio kuci jer sam bio sav krvav i pri lakšoj nesvjesti , a drugi je nevjerodostojan koliko je i taj bio pijan .

Mogu Vam s ozbiljnošču reči da se bojim tog postupka jer se prvi put nalazim u njemu , kao djete sam bio nstašan te prošao dva doma za odgoj a jedan od njih je na Lošinju , drugi u Turopolju i prisilno lječen dvije godine od ovisnosti opijata u penalnim uvijetima zatvoru Remetinec 2.g.

To je bilo davno , a 2003 sam otišao u komunu Remar u španjolskoj , a vratio se 2006g. Točno sam proveo 3 god i 2 mj. Sada sam na supstitucijskoj terapiji tzv. blokatorima lijeka Buprenoferin a nekom zvan pod opijaton a sve zbog oštečenih receptora u mozgu.

PRVI PUTA SE NALAZIM NA STRANI OŠTEČENOGA te sam proces mi je ko knedla u grlu i neznam kako se postaviti??

što činiti jer nisam kriv,moja partnerica je davala policiji odgovore na pitanja i ja nisam bio prisutan jer sam hitno odveden u bolnicu s prijelomom nosa.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dakle, vodi se kazneni postupak radi TTO (što ukazuje da je prijelom nosa bio s pomakom, jer bez pomaka je to "obična" tjelesna ozljeda).

Ali, čekajte malo - ukoliko ste u poziciji žrtve, čemu strah od postupka? Jeste li svjesni da se ne sudi vama već optuženiku?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kada sam Vam pisao zbunilo me oštečenik i žrtva pa me je to zbunilo kao da sam i ja krivac svoje nezgode. OK SAD SHVAČAM !

U bolnici su konstatirali prijelom nosne kosti koje sam naravno liječio po uputama kirurga te dosta dugo nosio tampone utegnute u obje nosnice te pogled u stranu nije bio uredan itd.

MOŽETE LI MI UKRATKO REČI KAKO SE PONJETI PRED SUDOM TAKVE VRSTE DOGAĐAJA ???? Bio sam pitan koliki iznos štete tražim te kako nisam upoznat tim predmetima Moj odgovor je bio najmanji,pa mi je postavljeno pitanje koliko najmanje gdje sam odgovorio 5 tisuća kuna jer sam se našao ne pripremljen pred takovim sudom , a taj događaj je bio prije tri god.

ČEKAM VJEŠTAČENJE KAKO JE REKLA GĐA.SUDAC I SVE SVJEDOKE GDJE BI ONA TU POKUŠALA PRIVESTI PRIĆU KRAJU !    SADA VAS MOLIM UKOLIKO MI MOŽETE DATI KAKAV SAVJET I KAKO SE PONJETI IZ RAZLOGA SAME SITUACIJE U KOJOJ SAM PRVI PUTA I NISAM KRIV.     U Naprijed Vam hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dakle, nema straha, postupak se ne vodi protiv vas. Što se iznosa naknade štete tiče, to vam ovisi o vještačenju, no ne ovom koje će se sada provesti (ovo vještačenje unutar kaznenog postupka ići će na utvrđivanje okolnosti mehanizma nastanka telesne ozljede te njene kvalifikacije), već bi se moralo provesti zasebno vještačenje gdje bi se utvrdila količina pretrpljenih fizičkih i duševnih boli te straha. Vidite si okvirne vrijednosti u Orijentacijskim kriterijima VSRH-a (mislim da je odšteta čak realno postavljena, no točan iznos je nemoguć bez nalaza vještaka).

Što se tiče ponašanja pred sudom, IP zahtjev ste postavili, s njim će vas uputiti u parnicu (jer je to praksa kaznenog suda gdje god treba provoditi dodatna vještačenja), ostajete kod svoje priče i čekate presudu. Po pravomoćnosti presude, moći ćete podnijeti tužbu parničnome sudu radi naknade štete, a u tom postupku, parnični sud će biti vezan presudom kaznenog suda i jedino će se raspravljati o visini naknade štete, ovisno o nalazu vještaka te mogućem osobnom doprinosu, za koji se naknada proporcionalno umanjuje. To je manje-više to.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

HVALA VAM OD SRCA NA ISCRPNIM PITANJIMA KOJE STE ZAUZELI ZA MENE !

SVE NAJBOLJE I PUNO ZDRAVLJA ŽELIM !

 

ZNATE ŠTO VAM JOŠ ŽELIM NADODATI??

SUDAC JE PITAO DALI TO ŽELIM RIJEŠITI PARNICOM ILI PRED OVIM SUDOM ?

samo bih molio odgovor još taj 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

To je uobičajeno pitanje koje je važno za izreku presude kaznenog suda, i dobro je da ste stavili imovinsko-pravni zahtjev, jer ste njime prekinuli zastarni rok za naknadu štete.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, Mrshed975 je napisao:

HVALA VAM NA SVEMU TJ. NEZNAM KAKO DA ZAHVALIM ✔️

Imam li što za izgubiti u tom parničnom delu postupka ??

Sve OK.

Ako se tužbeni zahtjev realno postavi, nećete izgubiti ništa, jedino ako se pretjera u tome, onda postoji dobra mogućnost da vam troškovi druge strane "pojedu" dosuđenu naknadu štete (jer troškovi se dosuđuju sukladno uspjehu u parnici).

prije 4 sati , Mrshed975 je napisao:

Vikanjem? Primite isprike molim Vas nisam znao , a pisao sam tako radi bolje čitljivosti .

Nema problema ni potrebe za isprikom, Drot vam je samo ukazao da se u ovakvoj vrsti komunikacije pisanje velikim slovima uobičajeno percipira kao vikanje, pa ga je bolje izbjegavati. Sve OK. :palac:

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nema problema, hvala Vama na čestitci, Vama također sve najbolje za blagdane, a zdravlja na prvom mjestu!

Uvijek se možete javiti, netko će biti ovdje spreman za pomoć.

Lp

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×