Jump to content

Upis vlasnistva nekretnine


malapuslica

Preporučene objave

Molim za pravni savjet sto mi je ciniti.

Naime od pokojnog oca nasljedila sam kucu koja nije upisana gruntovno , vec samo u katastar pa je prema tome moj otac bio korisnik nekretnine , a ne vlasnik,takodjer kupoprodajni ugovor nije ovjeren izmedju kupca ( mog oca ) i prodavatelja. Prema ostavinskoj raspravi ,pripala mi je ta cestica kao moje vlasnistvo ,ali se kao vlasnik ne mogu upisati. Takodjer sam podnjela zahtjev,koji mi je odbijen jer ugovor nije ovjeren iz 80.ih godina kad je kuca kupljena. Imam jos zivuceg svjedoka koji zivi u drugom dijelu kuce, da li on moze posvjedociti tabularnom izjavom da je kuca kupljena ili postoji pravni nacin da se rijesi ta situacija?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svjedok vam ne može izdati tabularnu izjavu za uknjižbu, ali može svjedočiti u sudskom postupku. 

Moguće opcije su tužba radi utvrđenja prava vlasništva protiv osoba upisanih u zemljišnu knjigu (odnosno nasljednika tih osoba ako su umrle) ili pojedinačni zemljišnoknjižni ispravni postupak. 

Teško je išta opširnije napisati bez uvida u dokumentaciju, a svakako vam savjetujem da angažirate odvjetnika radi pregleda dokumentacije kojom raspolažete i stanja u katastru i zemljišnoj knjizi te vođenja postupka. 

Budući da je vaš otac upisan u katastru (i da se vi možete upisati u katastar), imate uvjete za pokretanje pojedinačnog ispravnog postupka (koji se pokreće kada nemate valjane isprave za redovnu uknjižbu). Ovaj postupak će vjerojatno trajati nekoliko godina, pa se u pojedinim slučajevima isplati umjesto ovoga podnijeti tužbu radi utvrđenja prava vlasništva, pogotovo ako ne očekujete da će vam itko osporavati pravo vlasništva. 

U svakom slučaju, ako je vaš otac u posjedu te nekretnine još od 80-ih godina i ako mu pravo vlasništva nitko nikada nije osporavao, trebali biste riješiti zemljišnoknjižno stanje i upisati se kao vlasnik, ali nema razloga za strah da ćete ostati bez te nekretnine. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija