Jump to content

Podzakup/podnajam


jhsq

Preporučene objave

Pozdrav, da li je moguće da pravna osoba koja je u zakupu poslovnog prostora (i koristi ga kao sjedište Društva) da dio prostora u podzakup?

Ugovor o zakupu izrijekom to dopušta, ali društvo nije registirano za obavljanje takve djelatnosti. Da li je to problem, odnosno mora li društvo biti registirano za pružanje takvih usluga da bi moglo dati prostor koji je zakupilo u podzakup?

Također, koja je razlika između zakupa i najma, nigdje nisam uspjela naći obrazloženje.

Hvala puno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , jhsq je napisao:

da li je moguće da pravna osoba koja je u zakupu poslovnog prostora (i koristi ga kao sjedište Društva) da dio prostora u podzakup?

Ugovor o zakupu izrijekom to dopušta

Moguće je temeljem ugovora i odredbi Zakona o obveznim odnosima u čl.537-540.

Ukoliko se radi o zakupu poslovnog prostora u vlasništvu RH ili JL(R)S, Zakon o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora određuje slično, osim u dijelu čl.19 st.3.

prije 3 sati , jhsq je napisao:

Također, koja je razlika između zakupa i najma, nigdje nisam uspjela naći obrazloženje.

Razlika između zakupa i najma sastoji se u tome što se najam odnosi samo na uporabu tuđe stvari, npr. najam stana, tj. ako se stvar dana na uporabu može uporabiti a da se dalje ne obrađuje. Može li se stvar dana na uporabu uživati uz marljivost i trud, onda se radi o zakupu, tj. zakup se odnosi i na uporabu i na korištenje koje je širi pojam od uporabe jer osim uporabe razumijeva i uživanje stvari te uključuje i ubiranje plodova, npr. zakup poljoprivrednog zemljišta kao i poslovnog prostora za obavljanje nekakove djelatnosti. Kod ovoga potonjeg, plodovi su prinosi koje stvar ili pravo zakupa daje posredovanjem nekog pravnog odnosa.

Kako su  zakup i najam bliski ugovori, ostalu materiju pretežito uređuju na isti način.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče dijela Vašeg upita koji se odnosi na to može li se pravna osoba baviti davanjem u podzakup ako joj to nije registrirana djelatnost, moje je mišljenje da može, jer sukladno Zakonu o sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, ne smatra se obavljanjem neregistrirane djelatnosti ako je to u službi registrirane djelatnosti i ako se obavlja u manjem opsegu ili se uobičajeno obavlja uz registriranu djelatnost, odnosno ako se obavlja povremeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija