Jump to content

Ugovor o dosmrtnom uzdražvanju/darovni ugovor


castor

Preporučene objave

Poštovani.

Živim sa obitelji (žena i dvoje djece) u kući svojih roditelja, odvojeno, na katu sa posebnim ulazom.

Pošto su roditelji već prilično stari, htio bih da se kuća prepiše na mene, da mogu na miru investirati u kuću, da ako se meni nešto desi da su mi djeca sigurna,  a i da kasnije nebu problema oko vlasništva. Oni žive u prizemlju kuće.

Zanima me nekoliko stvari:

1. Da li se može kat kuće prepisati na mene ,a da se ne provede postupak etažiranja koji košta, a taj novac je pametnije uložiti u adaptaciju

2. Ako se ne može, išao bih na Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, ali se oni boje da ću ih izbaciti na ulicu (što potpiruje sestra koja živi u drugom gradu i koja je btw pravnica i njen suprug odvjetnik), što je van svake pameti, ali ne mogu ih uvjeriti da su na taj način još bolje osigurani što se tiće brige, lijekova, općenito pomoći

   2.1 da li se u slučaju dosmrtnog uzdržavanja plaća kakav porez?

3. Da li je pametnije/bolje ići sa Darovnim ugovorom i sa kojim oblikom Ugovora su roditelji bolje "zaštićeni", jer meni je svejedno kako se ugovor zove samo da oni budu sigurni da ih niko "neće izbaciti na ulicu", jer mi nije na kraj pameti da ih izbacim ili da se ne brinem za njih (što već ionako činim), a da ja mogu mirno spavati?

Moram napomenuti da su prilično staromodnih uvjerenja ("kaj bude onda nama ostalo, a mi smo delali tu hižu..."), otac ne kuži pol stvari oko njega a majka sa sestrom vuku konce (kuća glasi na njega). Odnosi nisu najsjajniji baš zbog tog neriješenog statusa i potpuno različitih pogleda na svijet, za što vjerujem da bi se moglo stabilizirati ako se konačno riješe ti imovinsko-pravni odnosi.

Zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

ugovor o darovanju kao i ugovor o dosmrtnom uzdržavanju su pravni poslovi odnosno ugovori koji imaju različito pravno značenje glede prava i obveza ugovornih strana, ali kod oba dolazi do prijenosa prava vlasništva.

Kako ste spomenuli da su "staromodni" odnosno uplašeni mogućih posljedica, preporuka je oformiti neku služnost u njihovu korist poput prava plodouživanja ili prava stanovanja, a koje se može konstituirati sa oba spomenuta ugovora.

Što se tiče prijenosa prava vlasništva kod nekretnine koja nije etažiranja, moguć je prijenos suvlasničkih dijelova.

Za prijenos prava vlasništva kod krvnih srodnika ravne linije (roditelji-djeca) postoji porezno oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina.

Lp!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija