Jump to content

Stvarno/rasporedno radno mjesto


Boudica

Preporučene objave

Poštovani,

službenik sam u državnoj službi, SSS (Opća gimnazija).

Molim Vas da mi odgovorite imam li pravni temelj za traženje svojih prava s obzirom da sam prema Sistematizaciji u svoju Službu koja mi je stvarna i rasporedna organizacijska jedinica dobivenim rješenjem stavljena na Rasporedno radno mjesto: stručni referent -Vrsta radnog mjesta:  Radno mjesto III. vrste , a zapravo mi je Stvarno radno mjesto: stručni savjetnik -Vrsta radnog mjesta: Radno mjesto I. vrste. Tako je zavedeno u našem info sustavu -na mom računu, a isto tako i obavljam te složenije poslove, stvarnog radnog mjesta s obzirom na moje znanje stranih jezika, naprednog poznavanja rada na računalu i komunikacijsko organizacijske vještine, a ne samo rasporednog mjesta, iako stvarno radno mjesto uvjetuje završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij. Napominjem kako nisam dobila nikakav nalog za obavljanje složenijih poslova, niti mi je plaćeno to što obavljam i što mi piše kao Stvarno radno mjesto.

Najljepše unaprijed zahvaljujem :-)

Boudica

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koja prava želite zahtijevati? Mislim da možete zahtijevati zaostatke plaće stvarnog radnog mjesta, u vidu naknade, ali ne i postavljenje na stvarno radno mjesto, ako za isto ne udovoljavate formalnim uvjetima stručne spreme. Možete li pojasniti kako to da obavljate poslove stvarnog radnog mjesta ako za iste niste dobili nikakav nalog?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

 

Poštovani, 

odrađujem sve poslove koji su opisani u STVARNOM radnom mjestu, ali sam raspoređena na radno mjesto koje je moguće po mojoj stručnoj spremi. Iste obavljam, jer nadređeni nisu upoznati s tim dijelom rada, a ja sam taj posao preuzela nakon što je kolegica sa VŠS otišla iz HR, ona me je obučila, a s obzirom na mi moja naprednija znanja (strani jezik, pismenost, naprednost u ophođenju sa kolegama iz EU, organizacija sl. putovanja/posjeta) omogućuju to. 

Nemam ni namjeru tražiti da me se rasporedi na stvarno radno mjesto, jer za iste nemam uvjeta sa SSS spremom, ali s obzirom da obavljam poslove stvarnog radnog mjesta, smatram da bi i za isto trebala biti plaćena.

Prijašnja nadređena je otišla u drugo ministarstvo i meni je ostao posao od ove gospođe s VŠS s čime se složio i sam Ravnatelj, za što imam potvrdni mail. Međutim kako je nova nadređena postavljena ona uopće nije bila upućena u taj rad i ja od nje nisam dobivala nikakve potrebne informacije više razine za normalan nastavak rada onoga što mi je dato, već sam dobivala odgovore da ću se snaći i da ja to mogu.

Naime isto samostalno obavljam od rujna prošle godine, s time da sam ipak uspjela (nakon što sam od stresa i prevelike odgovornosti- velika vrijednost EU programa kojim upravljamo i samostalne odluke u ime Uprave RH – završila kod doktora zbog Burnouta i bila na BO mjesec dana) nadređenu da preuzme dio odgovornosti što se tiče stavova Uprave prema Instituciji  EU s kojom surađujemo, a isto tako da ovjerava potpisom financijske izvještaje nakon što budu kompletirani.

Nakon što sam se vratila na posao ujedno i zbog vlastitih financijskih nemogućnosti da ostanem na BO, nastavila sam obavljati sve poslove tog radnog mjesta osim ovog gore opisanog što je preuzela nadređena. Ona je išla na više obuka, seminara i sastanaka tijekom tog vremena – na koje sam trebala ići ja – s obzirom da ja to radim, međutim ja sam nastavila radit bez tih obuka i bez službenog naloga za obavljanje istog .

Situaciju sam navela ukratko, nadam se da je razumljiva, inače bi se moglo poduže o istome pisati.

Zanima me kako makar biti plaćena za to što radim?

 

Najljepše zahvaljujem!

 

Boudica

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, 

znači bez obzira što obavljam posao koji je zahtjevniji i složeniji, od datog mi po rasporedu, ne mogu dobiti nadoknadu za vrijeme u kome to obavljam? 

Kako onda moja nadređena, kad mjenja pomoćnicu ravnatelja dok je na GO može dobiti njenu plaću, a ja koja cijelo vrijeme obavljam poslove više razine od moje, ne mogu?

Najljepše zahvaljujem!

S poštovanjem,

Boudica

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dužna si obavljati samo poslove koji spadaju pod tvoje radno mjesto.

Ako treba obavljati poslove višeg radnog mjesta, nekome se može izdati nalog za obavljanje poslova više složenosti (do 30 dana) ili ga privremeno premjestiti na to radno mjesto, ali mora zadovoljavati formalne uvjete za to radno mjesto (u tvom slučaju trebala bi imati tu stručnu spremu, koju nemaš).

S obzirom da ne zadovoljavaš uvjete za višu složenost ili privremeni premještaj, ispada da dobrovoljno radiš ono što ne bi trebala.

Radi ono za što si plaćena, a ostalo prepusti onome tko je za to plaćen.

Jesi li član sindikata?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svjesna sam ovoga što je vezano za nalog da bi mogao obavljati taj posao, međutim meni nalog nisu dali, samo su rekli da ću se ja snači i da ja to mogu. kada sam im poćela ukazivati na to da se na tom poslu ne zahtjeva samo moja razina kvalificiranosti, već da je za neke odluke potremna najviša razina unutar Uprave, jer se radi o pitanjima kojima se stite interesi RH u EU, a isto tako da s najnnižim koeficijentom ne mogu samostalno biti odgovorna za cijelokupno funkcioniranje programa vrijednosti više stotina tisuća kuna. Oni su se svi ogradili i ostavili me samu s čitavom odgovornosti,  a s obzirom na složenost situacije, ja jednostavno to nisam mogla podnijeti i završila sam na BO. 

Nisam član sindikata, bojim se za radno mjesto i ukoliko krenem odbijati raditi što mi je zadato mogla bih biti premještena na neko mjesto gdje mi je puno udaljenije od posla (što bi strašno utjecalo na moju fin situaciju), pa nastavljam raditi. :-(

Boudica

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo su dvije opcije: nastaviti to neplaćeno raditi ili odbiti raditi, pa što bude.

Nema ti se što drugo pametno reći.

Zbog ovakvih stvari bi bilo dobro biti član sindikata (ako imate povjerenika koji radi).

 

P.S. Dok god ćeš nastaviti to raditi, na štetu svog profesionalnog razvoja i na štetu svog zdravlja, oni će te iskorištavati. Samo se pitaj treba li ti bolovanje radi nečeg takvog?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tu situaciju bi si trebala riješiti što prije, jer je to tebi u interesu, ne poslodavcu. Njima je dobro dok neka budala to radi bez da nekoga moraju platiti... Zašto bi onda uzimali nekoga, kad ćeš ti to napraviti jeftinije?

Strah te da će te preseliti negdje i da će to narušiti tvoju financijsku situaciju? Pa imaš pravo na troškove prijevoza...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemam organiziranog prijevoza, a i nemam svoj vlastiti auto. Teška mi je financijska situacija, više od 2/3 plaće mi ide na kredit za krpanje rupa tijekom 15 godina rada na minimalnoj plaći.. duga priča..

Pokušavam riješiti situaciju već godinu i pol, prozivaju me za to zašto sam uopće pristala na to, ako se sad bunim, a tada nisam znala da će ta nadređena koja je bila upučena u sve poslove otići i da će mi staviti dvoje nesposobnih nadređenih koji o tome nemaju pojma već očekuju da ja njima pojašnjavam i upućujem ih u funkcioniranje istoga. 

Nema veze.. hvala Vam.. ako ne postoji nikakva mogućnost, radije ću otići na rad u inozemstvo, nego ovdje ne obavljajući posao koji mi je zadan i  riskirati premještaj na nepovoljniju lokaciju radnog mjesta (plaća bi mi bila ista).

S poštovanjem, 

Boudica

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo te uvale, pa te prozivaju da si ti kriva što si pristala... A to što si uletjela kad je trebalo i vukla cijelo to vrijeme nije bitno... Je, to je baš onako kako se kod nas radi... Užas...

 

Ako ionako planiraš otići, onda se postavi i radi samo ono što je u opisu tvog posla. Tko će raditi ostalo, nije te briga. Neka šefovi objašnjavaju zašto nije napravljeno...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija