Jump to content

Jednaka plaća za isto radno mjesto


plaća

Preporučene objave

Da li poslodavac smije ugovoriti različitu bruto plaću u ugovoru o radu za isto radno mjesto?  

Da li poslodavac smije pravilnikom o radu odrediti različite plaće za isto radno mjesto s obzirom na Zakon o radu čl. 91 koji propisuje jednaku plaću za jednak rad?

U konkretnom slučaju radi se o radnom mjestu koje ima isti naziv, ima isti opis poslova,  zahtjeva istu odgovornost, zahtjeva iste rezultate, zahtjeva istu stručnu spremu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 91. Zakona o radu se odnosi na jednaku plaću za jednak rad žena i muškaraca. Radi li se o takvoj situaciji? Radi li se o državnom ili privatnom poslodavcu?

Po čl. 91. st. 4. Zakona o radu, poslodavac može ugraditi takvu odredbu o nejednakoj plaći za jednak rad žena i muškaraca (prema kriterijima iz čl. 91. o tome što se smatra jednakim radom), ali ta odredba se smatra ništetnom, odnosno pravilnik o radu se ima primjenjivati kao da ta odredba ne postoji.

Naravno, to se ne odnosi na stimulaciju ili bonus za posebno zalaganje radnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po mom mišljenju, kod privatnog poslodavca može, ako postoji opravdanje za to: svatko ugovara onoliku plaću za koju postoji suglasnost da radnik toliko vrijedi.

Primjerice, uzmimo da poslodavac zapošljava dva prodavača: prvi je početnik, a drugi će prijeći dovodeći pedeset-sto novih klijenata. Naravno da će prvi moći ugovoriti manju plaću nego drugi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija