Jump to content

Mirovina-novi zakon


viwi

Preporučene objave

Poštovani, dostavljam info izračun na dan  30.12.2018.- odlazak u prijevremenu mirovinu .

Rođena sam u 10/1958.

Radni staž od 09/1979 godine tj. 39 godina , 3 mjeseca 25 dana,

Majka sam  dvoje djece.

Zanima me da li mi se isplati otići u mirovinu  po starom Zakonu, u mirovinskom mi je rečeno da je najbolje otići od 12.12. do  30.12., a ne 31.12. jer bi se u tom slučaju obračun radio po novom Zakonu koji mi nije jasan.

Da li će mi se penalizacija u slučaju odlaska po novom Zakonu  računati po 0,30 za svaki mjesec ranijeg umirovljenja do starosne mirovine odnosno do navršenih 63 godina života ili do ispunjenja uvjeta 41 godina radnog staža.

Da li se jedna godina radnog staža koju dobivam na račun dvoje djece pribraja i u slučaju prijevremenog umirovljenja te da li umanjuje prosječne vrijednosne bodove. 

Kako sam osigurana i u drugom mirov. stupu da li ću moći sredstva iz drugog stupa  prebaciti u prvi ukoliko bi mi taj obračun bio povoljniji ili ću primati mirovinu iz oba stupa, 

Da li odlaskom u mirovinu sa 30.12. mogu raditi 4 sata ili samo odlaskom u mirovinu nakon 01.01.2019.

Koliko dugo mogu raditi 4 sata te da li  mi rad, odnosno manja primanja mogu  utjecati na mirovinu na način da mi se mirovina umanji 

Kada se u mom slučaju  ostvaruje pravo na bonifikaciju od 0,30 zbog duljeg ostanka u svijetu rada,

Ukoliko možete, molim vas za projekciju mirovine uz pretpostavku da će mi vrijednosni bod iznositi po 0,855 za 2018., 2019. i 2020. godinu.

U obračunu su mi nejasne točke 1 i 2. ... najpovoljije obračunsko razdoblje i staž u najpovoljnijem obračunskom razdoblju koji se ne poklapa sa ukupnim staže,.

 

Bit ću Vam jako zahvalna na odgovorima i savjetu kada je najbolje da odem u mirovinu.

 

S poštovanjem.

Screenshot.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana Viwi,

Prvi nadnevak koji predlažem za umirovljenje je  01.07.2020.g.   ili kasnije kad, navršavate  41.g.  efektivnog radnog staža.

Iznos starosne miriovine  samo iz I stupa iznosio bi   4.675,50  kn  uz trenutni  AVM od 65.60.

Sve drugo je za raspravu, lijep pozdrav

Viwi 42.g.jpg

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana viwi, uf puno pitanja:

- Visina prijevremene starosne mirovine trajno se smanjuje za svaki mjesec ranijeg ostvarivanja prava na mirovinu prije navršenih godina života osiguranika propisanih za stjecanje prava na starosnu mirovinu po prijelaznom periodu za zene u 2018.god to je 62 godine, u 2019.god to je 62 godine i 4 mjeseca i tako svaku godinu dodatno 4 mjeseca.

- Od 01.01.2019.god. penalizacija je za svaki prijevremeni mjesec 0,30%

- dodatni staza koji dobivate na racun dvoje djece pribraja se i u slucaju prijevremenog umirovljenja i ne umanjuje prosjecne vrijednosne bodove jer se dodaje dodatno tek kod izracuna mirovine.

- od 01.01.2019.god. svi umirovljenici (prijevremeni, dugogodisnji i starosni) ce moci raditi do 4 sata dnevno i primati punu mirovinu, mozete tako raditi dok vas poslodavac zeli u radnom odnosu a mirovina vam se nece umanjivati

- u staz u najpovoljnijem obracunskom razdoblju ne ulazi zadnja godina, godina u kojoj ste zatrazili mirovinu, ona se u izracun mirovine dodaje na drugi nacin.

- pravo na bonifikaciju - dodatak od 0,34% po mjesecu daljeg rada zapocet ce vam kad navrsite 63 godine zivota, od 10 mjeseca 2021.god.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 22 minuta, prof je napisao:

Poštovana Viwi,

Mala pogreška, nadnevak kad punite 41.g. mirovinskog staž u 9. mjesecu 2020.g.je najpovoljniji za Vaš odlazak u starosnu mirovinu.

 

Poštovana Viwi,

Izračun koji ste pokazali je izračun starosne mirovine (bruto iznos 4.361.13 kn).

Odlaskom u prijevremenu starosnu mirovinu na nadnevak 30.12.2018.g. bila bi umanjena, penalizirana – smanjena.

Mogli bi raditi 4. sata odlaskom u prijevremenu mirovinu 30.12.2018.g. i primati mirovinu ali je šteta to raditi prije ostvarenog uvjeta za starosnu mirovinu u 2020.g.

Jedna godina mirovinskog staža za dvoje djece može Vam se pribrajati tek pri umirovljenju nakon 01.01.2019.g. – novi Zakon.

Kako je trenutno regulirano možete doživotno raditi 4. sata i primati punu mirovinu. Mirovina Vam se zbog toga ne može smanjivati, već samo rasti ali u rijetkim slučajevima.

Bonifikaciju od 0,34 % po mjesecu rada na iznos mirovine ostvarujete kad ostvarite pravo po prijelaznom razdoblju na starosnu mirovinu, svake godine to je 4. mjeseca više.

Projekcija Vašeg PVB u 2020.g. je napravljena kako ste napisali.

Lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana viwi, evo i izracuna mirovine na datum 30.12.2018.god i 30.12.2020.god.

U 2020. godini u 9 mjesecu punite pravo na "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika" to je mirovina bez penalizacije, uracunao sam vam vrijednosne bodove kako ste trazili za 2020. godinu.

Ako ste zdravi i mozete raditi, ako vam nije tesko na radu, ako redovno primate placu i uplacuju vam se doprinosi, radite sto duze.

U projekciji za 2020 godina, racunato je sa sada vazecim AVM - 65,60 kn, koji ce se za 2 godine sigurno nesto povecati.

 

 

Izračun mirovine_viwi_2018_2020.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani prof i malicovjek,

puno vam hvala, ni u mirovinskom nisam dobila tako detaljne odgovore. Poslušati ću vaše savjete i ostati raditi do 9/2020 kada punim 41 godinu staža jer me u tom slučaju ne koči penalizacija za skoro 13 mjeseci ranijeg odlaska u mirovinu zbog starosne dobi.   Zahvaljujem još jednom uz dobre želje za nadolazeće blagdane.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 38 minuta, viwi je napisao:

Poštovani prof i malicovjek,

puno vam hvala, ni u mirovinskom nisam dobila tako detaljne odgovore. Poslušati ću vaše savjete i ostati raditi do 9/2020 kada punim 41 godinu staža jer me u tom slučaju ne koči penalizacija za skoro 13 mjeseci ranijeg odlaska u mirovinu zbog starosne dobi.   Zahvaljujem još jednom uz dobre želje za nadolazeće blagdane.

Postovana, rijetko ko u mirovinskom dobije prave odgovore a ponajmanje detaljne, nazalost, postovani prof i moja malenkost se trudimo pomoci forumasima koji ovdje postave pitanja vezana za mirovine koliko umijemo i znamo.

Svako dobro i Vama i Vasoj familiji za nadolazece blagdane.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija