Jump to content

Ovrha na FINI i kod poslodavca


Lenac

Preporučene objave

Trebam pomoć. 

Naime na FINI imam ovrhu koja datira iz 2012.godine ali se počela naplaćivati tek prije 7 mjeseci. Originalni ovrhovoditelj je bila Raiffaisenbank koja je u međuvremenu ugovorom o cesiji prodala dug EOS-MATRIXU 2017.godine. EOS-MATRIX je tih sedam mjeseci naplaćivao dug preko FINE (nezaštićenog računa) da bi prije 15-ak dana mojem poslodavcu stiglo da su oni otkupili dug i da sa Ovršnom ispravom koju su poslali od njega traže da prestane plaćati ovrhu na račun i da počne plaćati ovrhu na plaću jer oni na to imaju zakonsko pravo i ako se ne odazove na taj zahtjev da će se za svu pretrpljenu štetu njega teretiti. Znači moje je pitanje da li oni imaju na to pravo jer je na Očevidniku vidljivo da se na FINI vrši ovrha po istom kreditu i da ovršeni dio plaće ide na isti broj računa koji oni navode da poslodavac mora ubuduće uplaćivati. Na odgovor poslodavca da već uplaćuje na nezaštićeni račun dio primanja odgovaraju da radi protivno zakonu i da mora ubuduće uplaćivati direktno na njihov račun jer oni imaju Ovršnu ispravu (ne na svoje ime) i ugovor o cesiji. Ovrhu na FINI naravno ne žele prekinuti uz obrazloženje da onda gube red i prednost naplate jednoga dana u slučaju otkaza. Naravno problem je i u tome što će na FINI i dalje biti ovrha i ići će kamate i na FINI i kod EOS-MATRIXA. Može li mi netko dati savjet kako da poslodavac postupi i što da im se odgovori.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Borbena7 ne znam da li ste Vi osoba koja se bavi pravom ili ste samo upućeni u Ovršni zakon. Stavio bi ovdje dopis koji je moj poslodavac dobio, njegov odgovor i što su mu oni poslije poslali ali ne znam smijem li to ovako javno da svi mogu vidjeti. Po njima poslodavac nije niti meni smio dati to na uvid. Apsurd jer se radi o mojoj egzistenciji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 45 minuta, Lenac je napisao:

Borbena7 ne znam da li ste Vi osoba koja se bavi pravom ili ste samo upućeni u Ovršni zakon. 

Evo pa sami procijenite...

Vaše pitanje da bi se na njega dao točan odgovor, traži znatno više informacija. Zašto? Zato jer je Vaš ovršni postupak mogao biti pokrenut za vrijeme trajanja prvog ili drugog Ovršnog zakona. A što u naravi znači, da se na njega nikako ne primjenjuje posljednji trenutno važeći Ovršni zakon, osim u dijelu zakonskih odredbi koje se primjenjuju na sve postupke koji su u tijeku, a ove odredbe su iznimka od pravila. Također, vrijeme pokretanja Vašeg ovršnog postupka je vrijeme kada su nastupile bitne izmjene Zakona o parničnom postupku, a koji se primjenom čl.19. Ovršnog zakona (prvi i drugi Ovršni zakon) primjenjuju u Vašem slučaju, a ove pak odredbe uređuju promjene na stani ovrhovoditelja koje su također kod Vas nastupile. Pa kad Vas pitam datum zaprimanja ovršnog prijedloga, pitam s razlogom, jer o ovom datumu ovisi koji se uopće Ovršni zakon primjenjuje, a imali smo do sada tri Ovršna zakona i više od dvadeset izmjena i dopuna istih. Kako sada kažete da je u pitanju datum 28.8.2012., onda smo bliže odgovoru jer se primjenjuje prvi Ovršni zakon, naime drugi je u primjeni od 15.10.2012.

Prije 47 minuta, Lenac je napisao:

Stavio bi ovdje dopis koji je moj poslodavac dobio, njegov odgovor i što su mu oni poslije poslali ali ne znam smijem li to ovako javno da svi mogu vidjeti. 

Možete objaviti ovdje, na način da uklonite osobne podatke ili ukoliko želite poslati na privatnu poruku osobi za koju smatrate da bi Vam mogla pomoći u postupanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako je ovdje u pitanju primjena prvog Ovršnog zakona, poslodavac slobodno može odgovoriti Eos-u, da neće postupiti po njihovom traženju. I to zato, jer po čl. 178. Ovršnog zakona, zapljena po pristanku ovršenika ima učinak pravomoćnog rješenja, međutim po čl.5. st.3. Ovršnog zakona, novo sredstvo ili novi predmet ovrhe se dozvoljavaju samo ako na prethodnom predmetu ili sredstvu provedba ovrhe nije moguća. Kako se u Vaš slučaju dug namiruje prisilnom naplatom preko novčanih sredstava tj. Fine, da nema prostora za provedbu ovrhe na plaći, jer nema govora o nemogućnosti provedbe ovrhe na novčanim sredstvima, a što je zakonski propisani uvjet po čl.5. st.3. Također, da dostavljenom dokumentacijom nisu sukladno čl. 29. Ovršnog zakona, dokazali da je baš taj dug i tog dužnika prenesen na njih, odnosno da se to iz dostavljenog ugovora uopće ne vide i da kao takvo ostaje sporno. Te da ukoliko smatraju da je ovrha na novčanim sredstvima neprovediva na Fini, da od nadležnog suda traže promjenu predmeta ovrhe na plaći, naravno po dokazivanju prijenosa tražbine i da će on kao poslodavac rado postupiti po sudskom rješenju odnosno kada se utvrde sve navedene sporne činjenice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija