Jump to content

Porez i razvrgnuće vlasništva između onih koji nisu suvlasnici


DrAnte

Preporučene objave

Imam jedan porezni problem koji je djelomično opisan na slijedećoj stranici: https://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Lists/mislenje33/Display.aspx?id=19539 , ali radi se o dodatno specifičnoj situaciji za koju nisam našao odgovor na stranicama Porezne uprave pa ako mi možete pomoći.

Naime, suvlasnik sam jednog zemljišta. Drugi suvlasnik je tetak moje supruge.

Nadalje, moja supruga je suvlasnik jedne kuće, a drugi suvlasnik je tetak moje supruge.

Ja i supruga bismo htjeli sa tetkom potpisati ugovor o razvrgnuću suvlasničke zajednice jer on je suvlasnik predmetnog zemljišta i suvlasnik predmetne kuće. Problem je u tome što moja supruga nije suvlasnik obje nekretnine, nego je suvlasnik kuće, a ja sam suvlasnik zemljišta.

Da li je u ovom slučaju moguće biti oslobođen plaćanja poreza ukoliko tetak prebaci svoj dio zemljišta na moju suprugu (ili na mene, nama je svejedno), a moja supruga prebaci svoj dio kuće na tetka? Da li tada važi ovo što je napisano na gore navedenoj stranici, da smo svi oslobođeni plaćanja poreza ili se u ovom slučaju porez na promet nekretnina mora platiti?

Također me zanima što ako vrijednost tih udjela nije ista? Recimo da je vrijednost tetkovog dijela zemljišta veća, nego što je vrijednost udjela u kući. Da li se tada plaća porez na razliku u vrijednosti?

uređeno: od DrAnte
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Darujte suvlasnicki dio zemljista supruzi i nakon toga supruga s tetkom potpisuje ugovor o razvrgnucu na nacin da njoj pripadne zemljiste u cijelosti, a njemu kuca u cijelosti. U tom slucaju ne bi bilo poreza.

U situaciji da tetak prebaci pola zemljista na vasu suprugu, a ona pola kuce na njega u biti se sadrzajno radi o zamjeni nekretnina, na koju se placa porez.

U situaciji da tetak prebaci pola zemljista na vas, a vasa supruga pola zemljista na tetka, sadrzajno se radi o dva darovanja, na koja se placa porez.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija