Jump to content

oduzimanje poslovne sposobnosti


inesepic

Preporučene objave

Dobar dan. Moja majka je dementna i doktor joj je ispisao poslovnu nesposobnost. Međutim kada sam se ja interesirala što to znači,ljudi su mi objasnili da će tada centar za socijalno preuzeti brigu o majci(a ja brinem o njoj i već godinama živi kod mene)smjestiti ju u ustanovu i preuzeti novce i nekretnine. Ja sam jedinica i uvijek je dogovor bio da će sve biti na mamu da ja nemam problema vezanih za kuće. Međutim sada nam ponestaje novaca a ja nemogu bez punomoći. Htjela bih prebaciti punomoć bar za novac,ali su mi rekli da nije moguće,jer mama ima 84 godine pa mi treba nalaz psihijatra.Na njemu će pisati demencija i czs skrb krene. Dakle neznam ko mi može iskreno odgovoriti,a centar si previše dozvoljava sa prisvajanjem svega i svačega. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obavijestite Centar za socijalnu skrb o majčinom stanju, a oni će nakon toga pred sudom pokrenutu postupak za lišenje poslovne sposobnosti majke. Sud u ovakvim slučajevima donosi odluku u izvanparničnom postupku. Za vrijeme trajanja postupka na sudu, Centar za socijalnu skrb će majci imenovati posebnog skrbnika. Nakon što sud donese odluku o potpunom ili djelomičnom lišenju poslovne sposobnosti, Centar za socijalnu skrb mora osobu staviti pod skrbništvo i u roku 30 dana joj imenovati skrbnika. Dužnost posebnog skrbnika koji je bio određen za vrijeme trajanja sudskog postupka prestaje kad odluka o stavljanju pod skrbništvo postane konačna. Centar za socijalnu skrb može Vas imenovati za majčinog skrbnika, naravno ukoliko na to pristanete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opet nisam razumijela. Ja ne želim centar o ničemu obavještavati jer ne želim da mi sjednu na imovinu.Rekli ste ...može mene imenovati za skrbnika,a što ako stave sebe kao u primjeru moje susjede,pa su joj djeca ostala bez novaca jer centar sjedi na njima i dava im na kapaljku.Moraju zahtjev poslati centru kada žele kupiti bilo što od svoga novca.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete Vi i sami pred sudom pokrenuti ovaj postupak za lišenje poslovne sposobnosti, ali bez Centra za socijalnu skrb ne možete riješiti ovo pitanje tj. oni imenuju skrbnika. Jasno je određeno tko ne može biti skrbnik (osoba koja je lišena prava na roditeljsku skrb; koja je lišena poslovne sposobnosti; čiji su interesi u suprotnosti s interesima štićenika; od koje se, s obzirom na njezino ponašanje i osobine te odnose sa štićenikom, ne može očekivati da će pravilno obavljati dužnosti skrbnika; s kojom je štićenik sklopio ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju; s čijim je bračnim, odnosno izvanbračnim drugom štićenik sklopio ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju) i to je tako isključivo radi interesa štićenika. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija