Jump to content

Povrat pologa u slučaju otkaza ugovora o najmu


Mario1980

Preporučene objave

Poštovani,

nedavno smo iznajmili stan mladiću i potpisali s njime Ugovor o najmu na godinu dana, s mogućnošću produljenja, te najam prijavili Poreznoj upravi. Pristali smo da u stanu boravi i njegov brat. Nakon mjesec i pol dana su počeli problemi, na način da su rekli da moraju iseliti iz stana zbog privatnih razloga. Potom je najmoprimac rekao da bi on ipak ostao u stanu, ali bi trazio cimera/cimericu, oko čega je bio moguć dogovor uz izričitu napomenu da mi odlučujemo tko i kada će ući u stan. Nakon par dana smo, zbog nepredvidivog i neobičnog ponašanja našeg podstanara, tu mogućnost odbacili te mu javili da ne pristajemo na podnajam.

Nakon 10-ak dana saznajemo da je isti bez našeg znanja već uselio nama nepoznatu ženu u stan. Upozoren je da je prekršio dogovor i Ugovor o najmu, i izgubio naše povjerenje. Oni skupa mole da ih ostavimo u stanu dok ne nađu drugi smještaj, na što smo pristali. S obzirom da su podmirili obveze za taj mjesec, ostavili smo otvorenom opciju njihovog zajedničkog ostanka u stanu te proširenja Ugovora, uz uvjet ozbiljnog i odgovornog ponašanja. Nedugo zatim zaprimamo telefonski poziv te žene, u kojemu ona prijavljuje našeg najmoprimca za neodržavanje stana, konzumiranje opojnih sredstava te konstantno dovođenje većeg broja ljudi u kasnim satima. Odmah nakon tog poziva, kontaktiramo podstanara s upitom o čemu se radi. On demantira optužbe, očigledno zbunjen i zatečen. Podsjećamo ga da je konzumiranje droga u našem stanu nedopustivo i da razmišljamo o pozivu policije. Upućujemo ga da zbog kršenja više stavaka Ugovora o najmu pokuša čim prije naći drugi smještaj, bez navođenja roka iseljenja. Drugo jutro nam žena koja je s njime u stanu javlja da je podstanar iselio iz stana preko noći, bez da se ikome javio. Ista predlaže svoj ostanak u stanu odnosno sastavljanje novog Ugovora o najmu, nakon čega više ne odgovara na naše pozive i poruke radi daljnjeg dogovora. Nakon nekoliko dana pokušaja stupanja u kontakt s njome, šaljemo joj poruku da ćemo doći u stan. Na tu poruku odgovara pokušavajući odgoditi naš izvid.

Dolazimo u stan. U stanu ne zatičemo nikoga, a očigledno je iseljenje u žurbi. Stan je u neopisivom neredu, prepun smeća i zaostalih ostataka hrane, opušaka i prljavog donjeg rublja po podu, začepljenih odvoda, uništenog namještaja. Ključ nam nije vraćen. Plaćamoi hitnu intervenciju promjene brave na protuprovalnim vratima. Idući dan započinjemo s čišćenjem stana i vodoinstalaterskim radovima. Od podstanara i žene nema glasa. Obveze za mjesec koji su boravili u stanu + 10 dana boravka u novom mjesecu nisu podmirili.

2 dana nakon promjene brave, javlja se podstanar s kojim smo potpisali Ugovor o najmu i prijetećim tonom traži povrat pologa za stan.

U ugovoru o najmu nalazi se članak koji kaže da u slučaju izlaska iz stana 6 mj. prije roka najmodavac ima pravo zadržati polog koji iznosi dvije mjesečne rate., također članak u kojem piše da nije dozvoljeno davati stan ili sobu u podnajam, te ostali članci koji govore da nije dozvoljeno konzumiranje opojna sredstva ili bilo kakave druge ilegalne radnje te točka o održavanju stana.

S obzirom na navedeno, molio bih Vas cijenjene odgovore na pitanja:

1. Jesmo li dužni vratiti polog?
2. Što trebamo napraviti kako bi na poreznoj otkazali prihod od najma u slučaju kad nema sporazumnog raskida Ugovora?
3. Možemo li se pravno zaštiti od prijetnji?

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Preporučenom poštanskom pošiljkom pošaljite najmoprimcu s kojim imate sklopljen ugovor na adresu iz ugovora jednostrani otkaz ugovora o najmu stana u kojem ćete navesti sve što ste ovdje napisali (neplaćena najamnina, šteta na stanu, povreda odredbi ugovora o podnajmu i nemoralno ponašanje u stanu) te u otkazu ugovora napišite da zadržavate polog u iznosu 2 mjesečne najamnine radi namirenja dugovane najamnine i naknade štete nastale u stanu, ali da se zadržavanjem pologa ne odričete naknade cjelokupne štete koja vam je nastala (jer je sigurno veća od primljenog pologa). 

Otkaz ugovora o najmu stana s potvrdom da ste isti poslali preporučenom poštanskom pošiljkom dostavite Poreznoj upravi. 

Bilo kakve ozbiljnije prijetnje (pri čemu smatram bilo kakvu izričito izgovorenu prijetnju, a ne samo prijeteći ton prilikom potraživanja povrata pologa) prijavite policiji. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija