Jump to content
Mario1980

Povrat pologa u slučaju otkaza ugovora o najmu

Preporučene objave

Poštovani,

nedavno smo iznajmili stan mladiću i potpisali s njime Ugovor o najmu na godinu dana, s mogućnošću produljenja, te najam prijavili Poreznoj upravi. Pristali smo da u stanu boravi i njegov brat. Nakon mjesec i pol dana su počeli problemi, na način da su rekli da moraju iseliti iz stana zbog privatnih razloga. Potom je najmoprimac rekao da bi on ipak ostao u stanu, ali bi trazio cimera/cimericu, oko čega je bio moguć dogovor uz izričitu napomenu da mi odlučujemo tko i kada će ući u stan. Nakon par dana smo, zbog nepredvidivog i neobičnog ponašanja našeg podstanara, tu mogućnost odbacili te mu javili da ne pristajemo na podnajam.

Nakon 10-ak dana saznajemo da je isti bez našeg znanja već uselio nama nepoznatu ženu u stan. Upozoren je da je prekršio dogovor i Ugovor o najmu, i izgubio naše povjerenje. Oni skupa mole da ih ostavimo u stanu dok ne nađu drugi smještaj, na što smo pristali. S obzirom da su podmirili obveze za taj mjesec, ostavili smo otvorenom opciju njihovog zajedničkog ostanka u stanu te proširenja Ugovora, uz uvjet ozbiljnog i odgovornog ponašanja. Nedugo zatim zaprimamo telefonski poziv te žene, u kojemu ona prijavljuje našeg najmoprimca za neodržavanje stana, konzumiranje opojnih sredstava te konstantno dovođenje većeg broja ljudi u kasnim satima. Odmah nakon tog poziva, kontaktiramo podstanara s upitom o čemu se radi. On demantira optužbe, očigledno zbunjen i zatečen. Podsjećamo ga da je konzumiranje droga u našem stanu nedopustivo i da razmišljamo o pozivu policije. Upućujemo ga da zbog kršenja više stavaka Ugovora o najmu pokuša čim prije naći drugi smještaj, bez navođenja roka iseljenja. Drugo jutro nam žena koja je s njime u stanu javlja da je podstanar iselio iz stana preko noći, bez da se ikome javio. Ista predlaže svoj ostanak u stanu odnosno sastavljanje novog Ugovora o najmu, nakon čega više ne odgovara na naše pozive i poruke radi daljnjeg dogovora. Nakon nekoliko dana pokušaja stupanja u kontakt s njome, šaljemo joj poruku da ćemo doći u stan. Na tu poruku odgovara pokušavajući odgoditi naš izvid.

Dolazimo u stan. U stanu ne zatičemo nikoga, a očigledno je iseljenje u žurbi. Stan je u neopisivom neredu, prepun smeća i zaostalih ostataka hrane, opušaka i prljavog donjeg rublja po podu, začepljenih odvoda, uništenog namještaja. Ključ nam nije vraćen. Plaćamoi hitnu intervenciju promjene brave na protuprovalnim vratima. Idući dan započinjemo s čišćenjem stana i vodoinstalaterskim radovima. Od podstanara i žene nema glasa. Obveze za mjesec koji su boravili u stanu + 10 dana boravka u novom mjesecu nisu podmirili.

2 dana nakon promjene brave, javlja se podstanar s kojim smo potpisali Ugovor o najmu i prijetećim tonom traži povrat pologa za stan.

U ugovoru o najmu nalazi se članak koji kaže da u slučaju izlaska iz stana 6 mj. prije roka najmodavac ima pravo zadržati polog koji iznosi dvije mjesečne rate., također članak u kojem piše da nije dozvoljeno davati stan ili sobu u podnajam, te ostali članci koji govore da nije dozvoljeno konzumiranje opojna sredstva ili bilo kakave druge ilegalne radnje te točka o održavanju stana.

S obzirom na navedeno, molio bih Vas cijenjene odgovore na pitanja:

1. Jesmo li dužni vratiti polog?
2. Što trebamo napraviti kako bi na poreznoj otkazali prihod od najma u slučaju kad nema sporazumnog raskida Ugovora?
3. Možemo li se pravno zaštiti od prijetnji?

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Preporučenom poštanskom pošiljkom pošaljite najmoprimcu s kojim imate sklopljen ugovor na adresu iz ugovora jednostrani otkaz ugovora o najmu stana u kojem ćete navesti sve što ste ovdje napisali (neplaćena najamnina, šteta na stanu, povreda odredbi ugovora o podnajmu i nemoralno ponašanje u stanu) te u otkazu ugovora napišite da zadržavate polog u iznosu 2 mjesečne najamnine radi namirenja dugovane najamnine i naknade štete nastale u stanu, ali da se zadržavanjem pologa ne odričete naknade cjelokupne štete koja vam je nastala (jer je sigurno veća od primljenog pologa). 

Otkaz ugovora o najmu stana s potvrdom da ste isti poslali preporučenom poštanskom pošiljkom dostavite Poreznoj upravi. 

Bilo kakve ozbiljnije prijetnje (pri čemu smatram bilo kakvu izričito izgovorenu prijetnju, a ne samo prijeteći ton prilikom potraživanja povrata pologa) prijavite policiji. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×