Jump to content

kućanstvo i usluga smještaja u domaćinstvu - RTV prostojba


bigtimerush

Preporučene objave

Pozdrav, ne znam da li je već bilo riječi o slijedećem, pa bih molila za pomoć.

Radi se o kući na dvije etaže gdje žive muž i žena. Suprug redovno plaća HRT pristojbu za tu adresu. Dakle, on i supruga se smatraju kućanstvom, čl.34. Zakona o HRT-u. (Kućanstvom se u smislu ovoga Zakona smatra svaka obiteljska ili druga zajednica osoba koje zajedno stanuju i zajednički troše svoje prihode za podmirenje osnovnih životnih potreba (stanovanja, prehrane i sl.).

Nakon što je kontrolor haračio po susjedstvu, stigla je redovnom poštom obavijest o pokretaju prekršajnog postupka, koja je ostavljena u poštanskom sandučiću. Kontrolor je supruzi zaprijetio s ceste preko ograde, nije ulazio u dvorište, ništa nije potpisano. U zapisniku koji je zatim tražen i poslan sa HRT-a e-mailom, stoji da je kontrolor utvrdio postojanje apratmana putem booking.coma i još jednog servisa, tvrdi da se za tu adresu ne plaća pristojba, da je ustanovljeno postojanje tv prijemnika, i da se odbija potpisati zapisnik.

Obavijest o pokretanju prekršajnog postupka na ime je supruge.

Naišla sam na ovaj članak http://hrturizam.hr/saznajte-kako-postupiti-s-hrt-pristojbom-u-obiteljskom-smjestaju/ gdje, Nedo Pinezić predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja i turizama pri HGK, kaže ovako:

„Plaćanjem jedne RTV pretplate domaćinstva stječu pravo na korištenje još tri RTV prijamnika bez plaćanja dodatne naknade. Veći broj RTV prijamnika od četiri treba odjaviti po isteku sezone iznajmljivanja i prijaviti ih sa datumom početka iznajmljivanja smještaja. Dodatnu pristojbu (jednu za svaka 4 nova RTV prijamnika) treba plaćati samo u periodu za koji ste prijavili dodatne RTV prijamnike."

HGK tumači da je kućanstvo = domaćinstvo i da u tom slučaju samo ako imate peti tv prijemnik trebate ga prijaviti i za njega plaćati pristojbu po ljeti (prijaviti prije sezone, odjaviti poslije sezone). U ovom slučaju su supružnici definitivno kućanstvo i u svom kućanstvu, odnosno domaćinstvu pružaju se usluga smještaja, ne može se odvojiti zajednička infrastruktura (terasa, vrt, priključak vode, priključak struje, komunalije) pa ako su svi sadržaji u sklopu kućanstva - domaćinstva, onda bi se to tebalo odnosti i na RTV prijemnike. Što mislite i tome?

Da li da se zanemari obavijest (jer nije došla preporučeno i nije potpisano da je preuzeta) ili da se odgovori na tu obavijest? Hvala,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija