Jump to content

Izaslani radnik,bolovanje,godišnji nakon bolovanja


skatana

Preporučene objave

Pozdrav svima !

Trebam za sina neke upute o njegovom daljnjem postupanju prema poduzeću u kojem je zaposlen.

Ove godine u ožujku je počeo raditi u Njemačkoj kao izaslani radnik. Na slobodan dan krajem mjeseca svibnja,pao je i zadobio povrede te je takav poslan u Hrvatsku. Povrede koje je zadobio su sanirane sa dvije operacije. On je na bolovanju sada već 6 mjeseci. Tesar je po zanimanju,i nakon 80 i nešto terapija njegova ruka više nije u funkciji za obavljanje tog posla. Načuo je od svoje liječnice da će ga skinuti sa bolovanja jer oni su napravili što su mogli. Isto tako poduzeće u kojem ima stalni radni odnos namjerava mu po isteku bolovanja dati otkaz.

Zanima nas sljedeće:

Ima li pravo na godišnji odmor jer ga nije koristio u 2018 god.?

Na temelju kojih podataka mu se taj godišnji plaća radi bolovanja?

I da li postoji za otkaz kakav rok koji poduzeće mora poštovati?

Hvala svima koji nešto znaju o takvim situacijama.

L P

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Onda ovako: poslodavac mu ne može uručiti otkaz za vrijeme bolovanja, odnosno mora čekati da se vrati raditi. Tada mu može uručiti otkaz, ali mu može dati samo otkaz zbog poslovno uvjetovanih razloga ili osobno uvjetovanih razloga (nemogućnosti daljnjeg obavljanja posla) - sin se mora protiviti otkazu, neka ne potpisuje sporazumni. Tada bi imao pravo ići na godišnji odmor (ili isplatu neisplaćenog godišnjeg odmora), otkazni rok je najmanje 2 tjedna jer je kod poslodavca proveo manje od godine dana, no to može biti i dulje, ako poslodavac ima pravilnik o radu kojim je to regulirano. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru. Puno ste nam pomogli,jer nije do sada nikada bio u takvoj situaciji. Još samo jedno. Jel bi bilo pametno da on sad već obavijesti svog poslodavca o traženju prava na godišnji po isteku bolovanja,ili tek dok mu zaključe bolovanje. Poduzeće u kojem radi ima isključivo izaslane radnike. Nakon njegove povrede oni su mu nakon par dana poslali na kućnu adresu odluku o izvanrednom otkazu,koju su povukli jer smo im napisali prigovor a i nisu imali razloga za to. Tako da će izgleda biti natezanja sa njima i oko prava na godišnji. S obzirom na takvo ponašanje poslodavca sin da je  i sposoban raditi,otišao bi od njih. No obzirom da je njegovo stanje loše jednostavno želi ostvariti svoja prava koja ima i tražiti drugi posao ili čak prekvalifikaciju . Nakon ove teške dvije operacije nema živaca za još natezanja. Osim toga ima malo bolesno dijete i želi sačuvati zdravlje za njega.

Hvala još jednom 

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija