Jump to content

FINA - prekršajni nalog zbog nepredavanja GFI


Danchi.d

Preporučene objave

Imam firmu koja u zadnjih 5 godina nije poslovala i nema imovine. Zadnje tri godine nismo predavali GIF (zadnji je predan za 2014.) Nadala sam se da će me obrisati iz sudskog registra po službenoj dužnosti jer tri godine zaredom izvještaji nisu predani no, umjesto toga, u ponedjeljak je stigao prekršajni nalog iz FINE zbog nepredavnja GIF!! (ukupno 15.000 kn, firma i direktor).

Ima li netko iskustva s ovom situacijom? 

Rok za žalbu je 8 dana... Molim pomoć ako imate primjer žalbe ili bar ideju što napisati.

 

uređeno: od Danchi.d
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, FINA je počela izdavati prekršajne naloge zbog ove situacije; nažalost, ovo nećete moći izbjeći i morat ćete platiti (žaliti se možete eventualno zbog visine kazne i zato što niste poslovali, ali ne znam hoće li Vam to biti uvaženo jer nekakvog povratnog iskustva o ukinutim kaznama nema), a predlažem i da, da izbjegnete ovakvu situaciju dogodine, odmah pokrenete i likvidaciju trgovačkog društva koje ne posluje, jer nema garancije da će biti brisano po službenoj dužnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Imam istu situaciju... Prvo sam dobila kaznu 10.000kn za firmu i 5.000kn za direktora. Nakon zalbe, umanjiti su mi kaznu na 6.000 za firmu i 600kn za direktora, s placa njem u 60dana.

Kaznu za direktora, naravno, mislim platiti, ali sto ako ne platim kaznu za firmu? Hoce li me to docekat kod likvidacije firme ili slicno? Firma nema nikakve imovine, niti dugova. Ne posluje vec 5-6 godina.. Mislim uskoro pokrenuti postupak likvidacije. 

Hvala! 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neće se ništa posebno dogoditi, ako vi na neki način Svjesno,izbjegava te platiti Kaznu - mislim,na Firmu.

Firma ako nema nikakvu Imovinu, kad pokrene te Likvidacijski postupak, Dug će otići sa Firmom,

u prijevodu, Firma se Briše, a Vjerovnik, u ovom Slučaju MF. Briše svoje Potraživanje, jer mu je

Dužnik - Likvidiran.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slična sitacija i kod mene - poduzeće ne posluje skoro 3 godine, dobio sam kaznu za nepredavanje GFI ali za 2016. Kazna je umanjena "zbog dotadašnjeg urednog predavanja dokumentacije" , ali sada vjerojatno slijedi i kazna za 2017. koja će poznavajući način razmišljanja naših institucija biti mnogo veća. S danom prestanka poslovanja i prestanka radnog odnosa napisao sam i ostavku na mjesto direktora, može li mi to ikako pomoći, budući da se kazna odnosi na odgovornu osobu, a ja sebe više ne smatram istom?          Ako itko ima kakav savjet, molim za pomoć jer imam samo 8 dana za nešto poduzeti. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a) Ostavu na Funkciju Odgovorne Osobe - Direktora u Trg, Društvu, može te napisati i predati na trg. Sud,

Ali če vam ista biti - Odbijena ili če vam (što ne vjerujem ) trg. sud poslati dopis, da vi, kao osnivač, mora te

postavi ti - novu osobu na tu - funkciju - Takve - Pisane Ostavke, se Prihvačaju, samo ako je Osnivač -

Vlasnik Firme - neka druga osoba - tad, oni obavijeste , tog osnivača, da to mora regulirati.

-------------

b) Ako niste imali prometa po računu - od 2016.g. - napiši te -Izjavu,na obični papir a4 - da firma nije

poslovala - niti imala prometa po računu za tu poslovnu godinu - 

To uradi te za svaku >propuštenu< godinu, u 2 primjerka - ovjerite pečatom i potpišite.

U, donjem dijelu - se malo pravdaj te - da niste nigdje pročitali u Javnim glasilima, da je to postala obaveza,

a i da ste računali, da - Knjigovostveni servis o tome vodi računa - malo izvinjenja, i nadat se da če sve biti- ok.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. U međuvremenu sam malo čačkao po prekršajnom zakonu, i nigdje ne mogu naći obavezu ili pravo FINE da pokrene prekršajni nalog, a kamoli da isti nakon osam dana postane pravomoćan. Možda sam ja malo naivan, ali čini mi se da prekršajni postupak ipak ide malo drukčije - nakon utvrđivanja prekršaja obavijest okrivljeniku i naravno nekakva mogućnost da se čovjek obrani ili opravda.... Ispada da su oni prekršaj počinjen 2017. krajem 4. mjeseca procesuirali 2018. u 11. mjesecu, i odmah je stvar gotova, kriv sam, i po onome što piše u nalogu mogu se žaliti jedino FINI. E sad..da li nakon odbijene žalbe cijela stvar ide na prekršajni sud pa se tamo može nešto učiniti, ili je bolje ne petljati sud u to, tko bi ga znao. Ne mogu si oprostiti što nisam studirao pravo  :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad ste dobili Prekršajni nalog od Fine? 

Meni je stigao u 11.mj. Kazna 10.000firmi  + 5.000 direktoru. Ako se plati u roku 15 dana, smanjuje se na 2/3 iznosa kazne. Ja sam se zalila, te sam od Prekrsajnog suda dobila rješenje na kaznu 6000+600kn, rok 60dana.

Svakako se žalite, ako ste u roku... 

Odvjetnici su me savjetovali i da je to povreda Ustava, jer prijašnji prekrsitelji nisu kaznjeni...  Ja nisam isla na to, nego na socijalnu situaciju... 

uređeno: od Addy555
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nalog od Fine sam dobio danas, kazna je 300 meni, 3000 poduzeću. Iskreno, odmah bih to platio, nije strašno, ali ne brine me ta kazna, nego ona slijedeća za 2017. koju će mi sigurno poslati ako već nisu. Inače, zakon je stupio na snagu 1.1.2016. barem tako piše u Zakonu o računovodstvu, kao primjenjuje se od tad, ali izglasan je par mjeseci prije. Jbga, kad sam odlučio prekinuti agoniju mog poslovanja, nisam imao love za odraditi sve što je trebalo, a kako nisam bio dužan ni porez, ni doprinose a ni dobavljačima, knjigovođa mi je rekla da će ona riješiti papire za poreznu, a ako u Finu ne odnesem 3 godine ništa, poduzeće se briše iz registra automatizmom. Žena sigurno nije znala za ove promjene u zakonu jer je bila par mjeseci pred mirovinu, a ni ja nisam baš raspoložen za čitati sve te stavke i članke. Danas sam je zvao i veli da nikad nije čula da je Fina nekog oderala, a brisalo se gubitaše i dužnike sve u šesnaest. Kao i uvijek, nadrapat će male firmice i ljudi koji su probali pošteno nešto napraviti, ali nije išlo. Inače, selektivna primjena propisa nije baš nešto što ide u prilog Fini, nije loša ideja pozvati se i na to, ali je teško dokazivo.

Ma to je zanimljiv paradoks u našim zakonima - ako hoćeš zatvoriti firmu, treba ti lova za bilježnike i odvjetnike, a uglavnom zatvaraš firmu jer nemaš novaca. Ja sam za zadnje 2 plaće i doprinose bukvalno nakucao račune koji nisu postojali i dao svoju lovu da sve podmirim. Jedina opcija koja se nudila- likvidacija za 3 godine se sada ili ne provodi ili je Fina sankcionira žestoko. Uglavnom, ne vidim kako izaći van iz toga. Ja bi se rado ispisal, al ne daju mi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mi smo zadnju Izvjavu o neaktivnosti predali za 2014.g. Nadala sam se da je to dovoljno vremena da brisu firmu.. Medutim kaznu sam dobila za 2016. Očekujem i za 2017., ali sam predala tek prosli mjesec tu Izjavu za 2017. Tako su me uputili u Fini, da ce to biti olakotna okolnost...  Tako sam bila ljuta, da sam im napomenula da su preskočili 2016.g..

Strasno, bitno da su brisani oni koji su trebali biti brisani, sa dugovima i sl. 

A mi, plaćamo.. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , Addy555 je napisao:

Mi smo zadnju Izvjavu o neaktivnosti predali za 2014.g. Nadala sam se da je to dovoljno vremena da brisu firmu.. Medutim kaznu sam dobila za 2016. Očekujem i za 2017., ali sam predala tek prosli mjesec tu Izjavu za 2017. Tako su me uputili u Fini, da ce to biti olakotna okolnost...  Tako sam bila ljuta, da sam im napomenula da su preskočili 2016.g..

Strasno, bitno da su brisani oni koji su trebali biti brisani, sa dugovima i sl. 

A mi, plaćamo.. 

Da, došlo je vrijeme - da je firmu puno skuplje zatvori ti - nego -otvoriti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Također i ja kao i korisnica Addy555 svakako preporučam da se žalite protiv prekršajnih naloga koje stižu iz Fine.

U prigovoru napišite da istog osporavate u cijelosti iz svih razloga navedenih u članku 237. st.1. prekršajnog zakona. Nadalje navedite da nisu uzete u obzir sve okolnosti slučaja ponajprije vaša dosadašnja nekažnjavanost za koju kao dokaz predlažete uvid u prekršajne evidencije. Dodajte i neke svoje razloge za koje smatrate da su relevantni (lošu poslovnu situaciju, loše imovinske prilike i sl.). Na kraju predložite sudu da izrečenu kaznu ublaži primjenom članka 43. Prekršajnog zakona za primjenu kojeg su se u vašem konkretnom slučaju ispunile zakonske pretpostavke.

MarijanV, podnošenje ostavke na mjesto direktora je najbrilijantijna ideja koju ste mogli imati u ovom slučaju! Upravo ta činjenica Vas u potpunosti oslobađa bilo kakve kazne i odgovornosti od dana podnošenja ostavke, te ne možete biti pozvan na odgovornost niti kažnjen za bilo što nakon dana podnošenja ostavke (!). Naravno, sve pod uvjetom da je Vaš potpis na ostavci ovjeren kod javnog bilježnika i dostavljen osnivaču (skupštini) na znanje putem pošte preporučeno s povratnicom.

Podnošenje ostavke u ovakvim i sličnim situacijama svima preporučam!!! :-D

Naime, sukladno članku 424.a. st.1. Zakona o trgovačkim društvima (NN NN 111/93, 34/99, 121/99, 52/00, 118/03, 107/07, 146/08, 137/09, 125/11, 152/11, 111/12, 68/13, 110/15), predsjednik i član uprave mogu dati ostavku, za njihovu ostavku nije potrebna odluka u društvu, te ta odluka djeluje od dana kada je izjavljena društvu.

Sukladno stavku 2. istog članka ostavka iz stavka 1. ovoga članka izjavljuje se u pisanom obliku skupštini društva.

Sukladno članku 425. st. 4. istog zakona upis promjene člana uprave u sudski registar deklaratorne je naravi.

Znači uopće nisu potrebne nikakve promjene u sudskom registru nakon podnošenja ostavke, jer je konstitutivan trenutak podnošenja ostavke, a ne upis u registar! :-D

Upravo zbog toga, smatram da niste počinili prekršajno djelo koje Vam se stavlja na teret, jer od dana podnošenja ostavke više ne obnašte dužnost člana uprave tj. odgovorne osobe trgovačkog društva, pa time nakon navedenog dana ne snosite više prava, obveze ni odgovornosti povezane s tom funkcijom.

Time su se ispunile pretpostavke za donošenje presude kojim se oslobađate krivnje u prekršajnom postupku.

Glede brisanja društva po službenoj dužnosti nakon što 3 godine ne predaje izvješća, iz osobnog iskustva mogu reći da taj sustav funkcionira, no treba imati ipak malo strpljenja, jer to ne ide odmah nakon 20.04. treće godine. Naime, trgovačkom sudu ipak treba malo vremena da to obradi, jer takvih društava ima desetke tisuća na svakom trgovačkom sudu. Ako su istekle 3 godine, vrlo je vjerojatno da će društvo biti brisano uskoro, možda čak i dok ovaj prekršajni postupak bude u tijeku. Stoga svakako provjeravajte sudski registar.

Glede likvidacije društva, nju ne preporučam nikome, već upućujem na link o toj temi:

http://legalis.hr/topic/99056-zatvaranje-jdoo-bez-poslovnog-računa/

Evo, nadam se da sam Vam barem malo pomogao.

Lp.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

i ja imam isti problem prekršajni nalog iz FINE zbog nepredavnja GIF. Moje je društvo u likvidaciji od 5. mj. 2013. god. do sada nije obrisano, a GIF je zadnji predan za 2013. god.:vrti:

Nemam imovine, nemam duga, nije bilo poslovanja!!!!

Šokiralo me kad sam neki dan dobila poštu 10.000,00 firma, a meni 5.000,00 kn. Smanjeni iznos firmi 6.800,00, a meni 3.500,00 kao lokvidatoru.

U 12. mj. sam kod bilježnika napravila papire za brisanje, čekam knjigovođu da napravi završno izvješće pa pa da odnesem na sud. Što mi je sad pametno? Može li mi tko dati savjet?

Pisati žalbu? Tražiti da sudski registar briše bez obzira na moje papire?

A što nakon zatvaranja, da li meni ostaje kazna kao likvidatoru??

Postoji li ikakav način da se izbavim iz ove noćne more? :ideja:

Bit ću vam neizmjerno zahvalna, ako mi pomognete savjetom :klanja:

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tvrtka j.d.o.o. osnovana u veljači 2015. godine. Poslovni račun nikada nije otvoren. U veljači 2019. stiže prekršajni nalog Fine zbog ne predaje podataka za javnu objavu. Za tvrtku 10.000 kn a odgovornu osobu 5.000 kn te smanjenje na 2/3 ako se plati u roku 8 dana.

Budući da je prekršaj očit ima li smisla pisati prigovor i postoji li način za osobođenje ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, frenki zg je napisao:

a) Ostavu na Funkciju Odgovorne Osobe - Direktora u Trg, Društvu, može te napisati i predati na trg. Sud,

Ali če vam ista biti - Odbijena ili če vam (što ne vjerujem ) trg. sud poslati dopis, da vi, kao osnivač, mora te

postavi ti - novu osobu na tu - funkciju - Takve - Pisane Ostavke, se Prihvačaju, samo ako je Osnivač -

Vlasnik Firme - neka druga osoba - tad, oni obavijeste , tog osnivača, da to mora regulirati.

-------------

b) Ako niste imali prometa po računu - od 2016.g. - napiši te -Izjavu,na obični papir a4 - da firma nije

poslovala - niti imala prometa po računu za tu poslovnu godinu - 

To uradi te za svaku >propuštenu< godinu, u 2 primjerka - ovjerite pečatom i potpišite.

U, donjem dijelu - se malo pravdaj te - da niste nigdje pročitali u Javnim glasilima, da je to postala obaveza,

a i da ste računali, da - Knjigovostveni servis o tome vodi računa - malo izvinjenja, i nadat se da če sve biti- ok.

Poštovani, pod b) ste napisali da se preda izjava s opravdanjem. Ja sam bio na Fini i pokušao predati za 2017. ali nisu željeli primiti jer navodno su primali do kraja 2018. i sada to više nije moguće. Svakako ću pokušati još jednom. U međuvremenu sam pronašao da je Fina objavila i popis tvrtki koje nisu predavale izvješća posebno za 2016. i posebno za 2017.

https://www.fina.hr/-/u-skladu-sa-zakonom-o-racunovodstvu-objavljen-popis-obveznika-koji-nisu-dostavili-godisnji-financijski-izvjestaj-za-statisticke-i-dr-potrebe-za-2017-g

 

Za 2017. se nalazi čak 19000 tvrtki. Osobno, svakako mi je jasno da sam u prekršaju da sam se trebao informirati međutim smatram da su kazne previsoke za nepredavanje obične izjave. Potpuni nonsense jer za odgovornu osobu ljudi će platiti ali za tvrtku nitko neće jer ne mora što je zakonodavac mogao lako pretpostaviti. Samim tim uvodi se nova komplikacija i radi još veći nered. Nije ni fer da se to šalje s zakašnjenjem od dvije godine.

Zanimljivo je i to da mi je porezna poslala opomenu da nisam predavao obračune poreza te da ih dostavim s napomenom da ako nisam radio dostavim izjavu o neaktivnosti.

hvala za odgovore

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A što je sa firmom koja je dobila prekršaj a u medjuvremenu je izbrisana 

 

Kad se izvještaj ne preda.u poreznu dobije s poziv da se preda. Problem s GFI izvještajima za potrebe statistike je taj da ako se ne preda na vrijeme Fina zatvori bazu i ne možeš više predati dok za predaju u poreznu to nije problem. Sada su našli načina da drakonski kažnjavaju. 

Kako se s pravne strane gleda da ako je firma izbrisana iz trgovačkog suda 2018. A sada dolazi kazna da nije predan izvještaj za 2016 a doći će i za 2017

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

Ako je firma u međuvremenu izbrisana, tada se prekršajni postupak protiv firme obustavlja, no nastavlja se protiv odgovorne osobe (direktora, člana uprave).

Ne vjerujem da će doći prekršaj i za 2017. ako isti nije podnesen do trenutka brisanja firme iz sudskog registra, jer firma više ne postoji, pa se ista više ne pojavljuje u službenim evidencijama.

Evo, nadam se da sam još malo pomogao.

Lp.

uređeno: od sevo
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

:-?:-? poduzeće je ugašeno 2018 godine i brisano iz sudskog registra, sada je stigao prekršajni nalog odgovornoj osobi za nepodnošenje GFI  FIN-i za 2016 godinu, prekršaj određen 5 000,00 kn za odgovornu osobu, a ako se plati u roku od 8 dana onda 2/3 vrijednosti..  kako je to uopće moguće, kada firma više ne postoji i brisana je, a radi se o D.O.O. -u (društvu s ograničenom odgovornošću)... ???  prekršajni nalog je  na ime i OIB direktora kao odgovorne osobe??? otkud sada prekršajna odgovornost za nešto što više ne postoji?? molim pomoć!!!!!! :-?:-?

uređeno: od trozubac
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • drot13 je promijenio naziv u FINA - prekršajni nalog zbog nepredavanja GFI
prije 1 sat, drot13 je napisao:

Upit ti je prebačen u srodnu temu, pa baci pogled.

Ovako na prvi pogled, ako je firma ugašena 2018. god., onda još postoji odgovornost za nešto iz 2016. god., s obzirom da je tada poslovala.

nejasno mi kako netko može odgovarati za prekršaj ako taj više ne postoji, prekršajni nalog pisan 26.02.2019. godine i zaprimljen 01.03.2019., a tvrtka brisana iz sudskog registra u 9 mjesecu 2018 godine, neaktivna od 2014 godine, nema imovine, račun u FINI zatvoren 2016/17 godine. Čudi me i nejasno mi kako može biti odgovornost odgovorne osobe (direktora koji je ujedno i jedini član društva) za tvrtku koja ne postoji, i to prekršaj nakon brisane firme, zdrava logika i razum mi govori ako nema pravne osobe D.o.o. -a onda nema niti odgovornosti odgovorne osobe!!!  Laički rečeno tvrtka je mrtva, a ako je netko mrtav ne proizvodi pravne učinke. Po tome je moguće da i fizička osoba koja je mrtva, pokopana dobi kaznu za prebrzu vožnju, jer je nekada prebrzo vozila. Odgovornost mrtvih za prekršaj, pa to je protuustavno... :( uh...uh..

uređeno: od trozubac
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se o firmi, ne o čovjeku i usporedba sa smrću nije baš najbolja (a i smrt osobe npr. ne briše dugove, nego se oni podmiruju iz ostavine i sl.)...

Ako su osobe za vrijeme rada u firmi počinile prekršaj ili kazneno djelo, i dalje su odgovorne, bez obzira što je firma ugašena. Za ilustraciju, otvorim firmu i napravim pronevjeru, prijevare i još svašta nešto, pa brzo zatvorim firmu i time izbjegnem odgovornost. Ne bi išlo, zar ne?

Netko je tada u toj firmi tada bio odgovoran za ovu obavezu, nije ju tada ispoštovao i time je tada počinio prekršaj. Jasno je da je blesavo da tek sada pokreću prekršajni postupak, ali zastara još nije nastupila (4 godine od počinjenja) i to mogu napraviti, jer gašenjem firme nije prestala odgovornost vezanih osoba za tada počinjene prekršaje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po Zakonu o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela (a onda i za prekršaje), odgovornost pravnih osoba se izvodi iz odgovornosti odgovornih fizičkih osoba, ne obrnuto. Pa onda, ako je društvo brisano i kazneni ili prekršajni postupak se protiv te pravne osobe više ne može voditi (jer je, kao što kažete, mrtva, brisana), to ne sprječava nadležne institucije da vode prekršajne i kaznene postupke protiv tih osoba, jer se smatra da su upravo one, kao odgovorne osobe tih društava, bile odgovorne što je društvo počinilo kazneno djelo ili prekršaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

I ja sam danas dobio prekrsajni nalog.

Samo me zanima da li nakon plaćanja kazne imam(o) i dalje obavezu slanja GFI za tu godinu (u mom slučaju 2016.) ili plaćanje kazne znači da ne trebamo slati obrazac?

Jer nakon tri godine niti znam gdje mi je knjigovođa niti imam digitalbi certifikat niti program računovodstveni.

 

Hvala!

uređeno: od Il cattivo
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanje,

jdoo sam osnovao u listopadu 2016.te, a u veljači 2018.te je bilo brisano putem stečaja.

GIF sam predao 2016.te sa zakašnjenjem, i dobio sam neki dan kaznu od 300kn za sebe, a firma ništa pošto je brisana. Sutra ću to platiti.

No nisam predao GIF niti za 2017-tu niti 2018-tu (iako ovu zadnju još mogu).

Fora je što se sve to raspalo još na početku 2017.te, razišao sam se sa knjigovođom, prijavio firmu u mirovanje, a pojma nisam imao za predavanje papira GIF na FINU.

Zanima me - jel ja sad moram naknadno predati GIF za 2017-tu? Čuo sam (i tu pročitao čak) da FINA više ne prima u ovoj godini GIF-ove za 2017-tu godinu.

A pošto je subjekt brisan 20.02.2018. - jel ću uopće biti u kazni za nepredavanje GIF-a za 2017?

I jel moram predati GIF za 2018.tu? Zakon kaže da nisam obavezan, tj tako mi je jedan knjigovođa rekao pošto sam brisan u toj godini.

Ono - strah me da ne dobijem veću kaznu za 2017-tu ako uopće nisam predao GIF, pa bi ga predao naknadno poštom, pošto u poslovnici ne primaju.

Nisam pametan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

imam jedno pitanje, moje poduzeće ne radi od 2003. godine, s obzirom da sam imao velikog dužnika (jedno poduzeće je kupilo veliku količinu robe od mog poduzeća, ali nikad nije platilo i time je mene financijski upropastilo). Odvjetnički ured mi je savjetovao da ne likvidiram poduzeće jer će oni pokušati na sve moguće načine naplatiti meni barem dio tog dugovanja, no od cca 84.000 kn uspjeli su dosada naplatiti samo 8.600 kn.

Nisam uopće znao da mi je poduzeće obrisano iz sudskog registra, sve dok 28.02.2019. godine nisam od FINE dobio prekršajni nalog zbog toga jer za 2016. godinu nisu u FINU dostavljena financijska izvješća. 

16.08.2017. godine - pokrenut je postupak brisanja iz sudskog registra

17.08.2017. godine - na web stranicama je objavljena nakana Trgovačkog suda o brisanju mog poduzeća iz sudskog registra

28.03.2018. godine - moje poduzeće je brisano iz sudskog registra

 

Dakle, 28.02.2019. godine dobio sam kaznu - prekršajni nalog od FINE  jer za  2016. godinu NIJU DOSTAVLJENA FINANCIJSKA IZVJEŠĆA.

Brine me da li mi  FINA  NE BUDE POSLALA USKORO I KAZNU  ZA  2017. godinu jer ni za tu godinu moje računovodstvo nije dostavilo financijska izvješća.

Što da radim, da li da popunim obrasce financijski izvješća i pošaljem ih na adresu Financijske agencije  u  ZAGREB???

uređeno: od PAGO
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U FINI ne žele zaprimiti niti izjavu o neaktivnosti, niti obrasce za 2017.Bila sam u jučer Vukovarskoj 70 u Zagrebu i tako su rekli, ni osobno ni preporučeno.Kaznu budemo dobili i za 2017.

Dali netko ima drugačije iskustvo?

Dobila sam kaznu za 2016, napravila sam prigovor za smanjenje  kazne. Tvrtka je brisana 11/2017.Registrirana 2014. , nikad aktivna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako mogu sa strane dodati, jedini koji su se na neki način 'izvukli' od problema i troškova sa zatvaranjem firme koja nije poslovala su oni čiji je račun unutar zadnjih par godina bio blokiran preko 3 mjeseca pa su neplaniranim i pomalo čudnim zakonom brisani po službenoj dužnosti. Ako su planirali zatvoriti firmu nažalost oni su prošli bolje pa makar dug firme za blokadu bio 100 Kn od ljudi čija firma nije dugovala nikome.

uređeno: od adriatic
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poz...ovo je luda drzava.. . Dobio sam od fine prekršajni nalog od 5000kn.financiska izvjeće za 2016god...naime firma j.d.o.o je otvorene krajem 2015god..ali nikad nije imala poslovni racun niti je bila u radu, nit je poslovala... Brisana je 10mj.2018. .. Rok zalbe 8 dana. ... Još sam ih pitao imam li kakve obaveze, rekli su mi da ne ako je ne aktiviram i da se sama briše nakon 3god...Je ko imao kakvu ovaku situaciju i sta mi je cinit.... Hvala... 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , Knezdarko22 je napisao:

Mislim nije baš tako.... Po mojim saznanjima i preporukama da obavezno pišem prigovor....moja firma koja je brisana nije nikad imala poslovni racun.... Je malo drukcije od one firme koja je imala racun.... Ja sam pisao prigovor vidjet ce mo

Kao što i rekoh.

prije 22 sati , Ruby_Danderfluff je napisao:

možete prigovarati i tražiti od suda da Vam odredi manju kaznu.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Addy555 je napisao:

Kad ste dobili Prekršajni nalog od Fine? 

Meni je stigao u 11.mj. Kazna 10.000firmi  + 5.000 direktoru. Ako se plati u roku 15 dana, smanjuje se na 2/3 iznosa kazne. Ja sam se zalila, te sam od Prekrsajnog suda dobila rješenje na kaznu 6000+600kn, rok 60dana.

Svakako se žalite, ako ste u roku... 

Odvjetnici su me savjetovali i da je to povreda Ustava, jer prijašnji prekrsitelji nisu kaznjeni...  Ja nisam isla na to, nego na socijalnu situaciju... 

Pozdrav!

 

Upravo sasatavljam prigovor jer sam dobio 5000kn kazne zbog nepodnošenja GFI-a za 2016.g. kao odgovorna osoba za j.d.o.o. koji nikad nije poslovao, a koji je likvidiran koncem 2018.g.

Zanima me ako možete podjeliti primjer Vašeg prigovora koji je jako dobro prošao?

Ja sam sva izvješća predavao u Poreznu, što ću priložiti uz prigovor.

 

Ako je netko drugi pisao prigivor, bilo bi dobro ako ga može objaviti da se pomogne ostalima.

Hvala svima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Još par stvari vezano za ovu temu.

1. Kaznu sam kao odgovorna osoba platio, po savjetima s ove teme, bila je 365 kn pa ajde.

2. Sada sam u razmišljanju; što će biti sa kaznom za 2017. ? (na popisu sam FINE s onog linka što je netko okačio u temi ranije).

3. S obzirom da je d.o.o. brisan iz sudskog registra 09.02.2018. da li (i kako) da predam GFI za to razdoblje jer još uvijek mogu po zakonu do 30.04.2019.?

3.a. Da li da (ako se ne preda GFI za 2018.) kaznu očekujem i za 2018.?

P.S.

Za info : d.o.o. ne obavlja djelatnost od srpnja 2015. (uredno predan dopis u poreznu).

 

Hvala na odgovorima ako ih bude.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To i mene zanima. Za 2017.-tu i očekujem i neočekujem kaznu (možda ne dobijem pošto je firma brisana 20.02.2018., prije isteka roka za predaju GIF-a za 2017.-tu.)

No zanima me za tu 2018.-tu, vremena još ima za predaju, no po jednom članku nisam obavezan predati za 2018.-tu pošto je brisana tad.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Da se nadovežem na temu... danas i meni stigao prekršajni nalog od FINA-e..

Moj d.o.o. nije poslovao od 2013. i nisu podnošena izvješća, 16.09.2016. je brisan iz registra,a kazna je za 2016. godinu i to samo meni kao odgovornoj osobi u iznosu od 5000 kn,firma ne postoji pa i nije ju moguće kazniti...

8 dana rok za uplatu 2/3 kazne ili prigovor pa na prekršajni sud... 

Što ste vi napravili koji ste također dobili ovaj vid harača??

 

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav, 

i ja imam sličan slučaj pa molim za pomoć. 

Firma je poslovala zadnji put početkom 2013.g. Tada je i bio zadnji promet po računu. 

U 8.mj 2016. brisana je iz Sudskog registra. 

GFI nisu predani za 2014.,2015.,2016. jer nije bilo što za predati, a i knjigovodstvo se nije javilo od 2013.kada su na moju izjavu da više neću poslovati savjetovali da pustim firmu u mirovanju te da će se automatski izbrisati nakon 3 g. Također su izbrisali  firmu sa njihovog spiska (saznala prije 2 dana ). 

Sada, nakon 6 g neaktivnosti dobivam kaznu za nepredavanje GFI za 2016.g.

Zovem knjigovodstvo, a oni brišu ruke jer je to moj problem. Realno i je! 

U poreznoj nema nikakvih dugovanja. 

Rn u banci se automatski ugasio 2015. G. te nema nepodmirenih dugovanja. 

Kriva sam jer sam smatrala da ne trebam pratiti zakonske promjene po neaktivnosti >3g i brisanju iste iz SUR-a. 

Planiram uložiti žalbu. 

Možete li mi pomoći tako da mi savjetujete na što da se točno pozovem. 

Trebam li raditi za dalje neke promjene i baviti se tom firmom koja je brisana 2016.?

Unaprijed hvala. 

Lp

 

uređeno: od Pzone
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete navesti sve ovo što i navodite u postu - da je firma brisana, da nije imala nikakvih dugova, da ste zbog upute računovođe pogrešno smatrali da nemate nikakvih obveza prema tom trgovačkom društvu (iako Vas to neće osloboditi odgovornosti, ali bi istu moglo umanjiti), da je i račun ugašen 2015. godine itd. Vezano uz kaznu reći da je ona prestroga, da je niste u mogućnosti platiti, da predlažete da Vam se izrekne sudska opomena, a ako to nije moguće, da se kazna umanji na najmanju moguću mjeru (možete reći nešto i vezano uz svoje mogućnosti i egzistencijalne potrebe i sl.)

Što se tiče brisane firme, više ništa ne možete raditi vezano uz nju, ona je brisana i od 2016. godine više ne postoji, protiv firme nije niti izjavljen prekršaj, nego samo protiv Vas kao odgovorne osobe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni je cestitka iz Fine stigla u 12.mjesecu.  Napisala prigovor i vrlo brzo sam dobila poziv za sud, vec pocetkom ozujka. Sutkinja srecom vrlo razumna, smanjila kaznu na min. Platila sam 150 kn kao odgovorna osoba ( prvotno 5.000 kn), a kaznu za firmu ne mislim platiti jer firma niti ima sredstava niti imovine. Danas sam vidjela da nam je napokon najavljeno i brisanje po sluzbenoj duznosti.

Dakle, obavezno pisite prigovor! 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Dobio sa uplatnicu za plaćanje prekršajnog naloga i primjetio nešto čudno sa brojem primatelja. Poziv na broj primatelja je HR63 6092-122334-xxxxx. Prema https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2019_02_12_243.html broj 122334 bi trebao predstavljati korisnika iz 'Registra proračunskih i izvanproračunskih korisnika' a takvog tamo nema https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2018_06_51_1011.html

Skeptičan sam oko plaćanja jer mislim da se radi o pokušaju prevare pa vas molim da netko pogleda/napiše taj srednji broj (pri tom ništa ne otkrivate o sebi). Znam da je pitanje više ekonomske prirode... Hvala

uređeno: od Marko S.
Typo fix
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Poštovani.  Muči mi jedno pitanje. Ako sud ugasio tvrtku nakon 3 godine, a u isto vrijeme sam dobio kaznu za direktora i za tvrtku sbog toga da nisam predavao godišnje financijske izvještaje. Nakon žalbe sud smanjio kaznu. I sad kad je firma ugašena je li treba platiti kaznu za tvrtku koja nikad ni poslovala i nema nikakvih obaveza i nekretnine?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 12 sati , 12345IVG je napisao:

Poštovani.  Muči mi jedno pitanje. Ako sud ugasio tvrtku nakon 3 godine, a u isto vrijeme sam dobio kaznu za direktora i za tvrtku sbog toga da nisam predavao godišnje financijske izvještaje. Nakon žalbe sud smanjio kaznu. I sad kad je firma ugašena je li treba platiti kaznu za tvrtku koja nikad ni poslovala i nema nikakvih obaveza i nekretnine?

A hoće li u budućnosti doći do posljedica, na primjer, ako se zaželim osnovati – poduzeće ili obrt?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Postovani, danas sam dobio cestitku od Fine za nepredavanje GFI-a za 2017. godinu. Firma uopce nije poslovala od 2015. godine od kad je osnovana i brisana je 1.11.2019 godine. 

Pretpostavljam da ja kao odgovorna osoba svoju kaznu moram platit ali sto je sa firmom s obzirom da je brisana? Jel moguce izbjeci da se taj bio onda ne plati? I hoce li se Fina javit i za 2018. godinu?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , Antonio1990 je napisao:

Postovani, danas sam dobio cestitku od Fine za nepredavanje GFI-a za 2017. godinu. Firma uopce nije poslovala od 2015. godine od kad je osnovana i brisana je 1.11.2019 godine. 

Pretpostavljam da ja kao odgovorna osoba svoju kaznu moram platit ali sto je sa firmom s obzirom da je brisana? Jel moguce izbjeci da se taj bio onda ne plati? I hoce li se Fina javit i za 2018. godinu?

Hvala!

Vi svoju kaznu morate platiti, ali ovu koja je dobila firma ne morate jer subjekt kao takav više ne postoji niti postoji pravni sljedbenik. Dug d.o.o. je vezan uz njega, a ne vlasnika tako da se nemaju od koga naplatiti. Moguće je da vam se FINA javi za 2018. ali opet ista priča; vi svoj dug platite, a firmin ne.

uređeno: od BRKICA00
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ožujku dobio kaznu za 2016. - žalio se - nakon žalbe nikad dobio nikakvo rješenje niti obavijest nikakvu informaciju

jučer poslali kaznu za 2017. (mada sam tada u ožujku predao za 2017. i 2018. izjavu o neaktivnosti)

ima li još netko iskustvo da se žalio na kaznu za 2016. a još nije dobio nikakav odgovor?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Ruby_Danderfluff je napisao:

Vjerojatno neće, jer dug nije vezan uz Vas, nego uz OIB trgovačkog društva koje ne postoji (osim ako Vas PU ne proglasi poreznim jamcem za to, a u tom slučaju PU provodi upravni postupak na koji imate pravo žalbe, te ćete tada platiti taj dug, ako takvog postupka bude).

Hvala Puno. LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, BRKICA00 je napisao:

Vi svoju kaznu morate platiti, ali ovu koja je dobila firma ne morate jer subjekt kao takav više ne postoji niti postoji pravni sljedbenik. Dug d.o.o. je vezan uz njega, a ne vlasnika tako da se nemaju od koga naplatiti. Moguće je da vam se FINA javi za 2018. ali opet ista priča; vi svoj dug platite, a firmin ne.

Hvala na odgovoru. Još jedno pitanje, da li ja mogu pisati žalbu da mi smanje kaznu? I kako pišem kaznu s obzirom da je firma brisana? Kao fizička osoba ili kao predstavnik firme sa pa se potpišem kao direktor?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Postovani, molim za pomoc ne znam sta cu. Firma je likvidirana ove godine u sijecnju. Prvi gfi od 01.01. do dana prije otvaranja likvidacije smo predali, i sada bi trebali drugi, odnosno gfi u likvidaciji. No medutim u fini zena kaze da smo prvi gfi predali pod krivom oznakom, umjesto 30 trebali smo oznaku 31 a sada sa oznakom 30. Trebali bi ispravljati prvi gfi, platiti javnu objavu opet i predati drugi izvjestaj. Stvar je u tome ako ispravljamo prvi gfi pretpostavljam da cemo dobiti kaznu jer nije predano u roku od 90 dana. Ne znam kako fina funcionira, da li gledaju rjesenja o likvidacijama i sto sada napraviti. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oznaka 31 se predaje u roku od 90 dana od dana otvaranja likvidacije, a mi smo predali sa krivom sifrom 31 kojoj je rok 6 mjesec. Nismo u roku od 90 dana predali jer smo mislili da je rok 30.04. i na listi smo koji nisu predali gfi. Doci ce kazna sigurno, na znam sta u prigovoru uopce napistai. Ne opravdava nas sto nismo znali sifru i da je rok 90 dana a ne 30.04.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Shvačam vas, probajte tražiti savjet u Fini, vjerovatno su u praksi imali sličan slučaj. Teško mi je dati bilo kakav savjet, jer, greška je več počinjena. - a osobno se nisam sreo sa tim problemom dabi vam mogao dati bolji savjet. Možda netko od Kolega, sa Portala  vam da bolji savjet.

uređeno: od frenki zg
ispravak
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 3 tjedna kasnije...

Dobio sam danas cestitku  od fine koja je poslana prije godinu da nisam predao rgfi za 2016. Uglavnom moja firma je izbrisana u 2016 jer nisu predani rgfi od 2011 do 2014. Koliko je zastara za ovo i da platim ili da se zalim ili imate neku drugu ideju?

lp

 

uređeno: od protuha
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S obzirom da se GFI mora predati iduće godine do 30.04. za prethodnu godinu, Vaš je prekršaj ustvari počinjen 01.05.2017. godine. Zastara za prekršaj jest po Prekršajnom zakonu 4 godine, što znači da bi zastara mogla nastupiti 02.05.2021. godine. U tom smislu, ja bih prigovarala i odugovlačila postupak (svime ovime što ste naveli), jer je izvjesno da je kriminalna količina mala (dakle, društvo nije niti postojalo kroz cijelu 2016. godinu jer je brisano, nije predavalo GFI od 2011. godine), i jer je kazna s obzirom na učinjeno zacijelo preteška, kao i s obzirom na Vašu imovinsku situaciju (kako se već uobičajeno navodi u prigovorima protiv prekršajnih naloga). S obzirom da su sudovi praktički obustavili rad zbog koronavirusa, imate dobru šansu da nategnete ovaj postupak prema zastari.

Osim toga, vrijedi preporuka da uvijek treba prigovarati u prekršajnim postupcima, jer će Vam se kazna u 99% slučajeva smanjiti, te ćete prigovorom plaćanje kazne odgoditi.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, Ruby_Danderfluff je napisao:

S obzirom da se GFI mora predati iduće godine do 30.04. za prethodnu godinu, Vaš je prekršaj ustvari počinjen 01.05.2017. godine. Zastara za prekršaj jest po Prekršajnom zakonu 4 godine, što znači da bi zastara mogla nastupiti 02.05.2021. godine. U tom smislu, ja bih prigovarala i odugovlačila postupak (svime ovime što ste naveli), jer je izvjesno da je kriminalna količina mala (dakle, društvo nije niti postojalo kroz cijelu 2016. godinu jer je brisano, nije predavalo GFI od 2011. godine), i jer je kazna s obzirom na učinjeno zacijelo preteška, kao i s obzirom na Vašu imovinsku situaciju (kako se već uobičajeno navodi u prigovorima protiv prekršajnih naloga). S obzirom da su sudovi praktički obustavili rad zbog koronavirusa, imate dobru šansu da nategnete ovaj postupak prema zastari.

Osim toga, vrijedi preporuka da uvijek treba prigovarati u prekršajnim postupcima, jer će Vam se kazna u 99% slučajeva smanjiti, te ćete prigovorom plaćanje kazne odgoditi.

 

Ovo je super ideja. Hvala na ovome. Budem iskoristio ovo sto ste napisali.

lp

t

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pozdrav,

FINA je za moj j.d.o.o. pokrenula stečajni postupak, imenovan je stečajni upravitelj te je sud u konačnici donio rješenje o otvaranju i zatvaranju stečaja jer nije bilo niti imovine za podmirenje troška postupka. Rješenjem suda j.d.o.o. je brisan u 11.mj 2019. godine. Postoje li još moje bilo kakve obveze prema stečajnom upravitelju ili sudu? Ima li obveze podnošenja GFI FINA-i za 2019. i je li to obveza stečajnog upravitelja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , mare1006 je napisao:

Pozdrav,

FINA je za moj j.d.o.o. pokrenula stečajni postupak, imenovan je stečajni upravitelj te je sud u konačnici donio rješenje o otvaranju i zatvaranju stečaja jer nije bilo niti imovine za podmirenje troška postupka. Rješenjem suda j.d.o.o. je brisan u 11.mj 2019. godine. Postoje li još moje bilo kakve obveze prema stečajnom upravitelju ili sudu? Ima li obveze podnošenja GFI FINA-i za 2019. i je li to obveza stečajnog upravitelja?

Stečajni upravitelj radi izvještaje. Finalno i ono na dan otvaranja stečaja. Kada je firma izbirsana vaše obaveze su prestale.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Tvrtka mi je u likvidaciji od 2017, no jednostavno je knjigovotkinja prošle godine zaboravila predati GFI za 2018 koji bi bio 0 (nije bilo poslovanja). Tvrtka nema dugova, račun tvrtke je zatvoren, prostor u kojem je tvrtka radila je otkazan i više ne primam poštu na toj adresi. Mogu li očekivati čestitku od FINA-e za nepredavanje GFI izvješća za tvrtku koja je u procesu likvidacije? Ukoliko mi je stigla čestitka, a nisam je zaprimio jer više nisam na toj adresi dali će me teretiti za plaćanje? Kako provjeriti dali su poslali čestitku, tj, dali sam nešto dužan?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, možete očekivati čestitku na ime firme. Možete očekivati kaznu i na vaše ime jer ste kao odgovorna osoba bili dužni podsjetiti knjigovotkinju da napravi GFI i preda. Najbolje je otići u Finu i pitati.

Inače jedan savjet. S obzirom da ste pokrenuli likvidaciju po starom zakonu savjetujem vam da je prekinete i da pokrenete po novom. Po novom zakonu firma se može zatvoriti odmah (msm ne tako brzo ali unutar 2-3 mjeseca) samo je potrebno doći kod bilježnika sa potvrdom o nepostojećim dugovima (dobijete tu potvrdu u poreznoj) i predati je. Nakon toga pokreće se skraćeni postupak zatvaranja bez likvidacije i potpišete papir da za sve eventualne dugove koji se ukažu odgovarate dvije godine. Ubrzo nakon toga firma će biti zatvorena i spašeni ste od ovakvih situacija.

prije 3 sati , zeko_ma77 je napisao:

Tvrtka mi je u likvidaciji od 2017, no jednostavno je knjigovotkinja prošle godine zaboravila predati GFI za 2018 koji bi bio 0 (nije bilo poslovanja). Tvrtka nema dugova, račun tvrtke je zatvoren, prostor u kojem je tvrtka radila je otkazan i više ne primam poštu na toj adresi. Mogu li očekivati čestitku od FINA-e za nepredavanje GFI izvješća za tvrtku koja je u procesu likvidacije? Ukoliko mi je stigla čestitka, a nisam je zaprimio jer više nisam na toj adresi dali će me teretiti za plaćanje? Kako provjeriti dali su poslali čestitku, tj, dali sam nešto dužan?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Pozdrav, da ne otvaram novu temu firma mi je od ove godine u 3 mjesecu ušla u stečaj i brisana je prije mjesec dana. Stečaj ja nisam otvorio nego je bila blokirana... moram li financijsko izvješće za 2020g znaci sljedeće godine predati da ne dobijem kaznu?  ili je to posao stečajnog upravitelja? 
 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad firma dobije - Stečajnog upravitelja - vaše djelovanje u svojstvu Vlasnika i odgovorne osobe, tu prestaje.
Ali, u praksi je drugačije - ako niste predali godišnje izvješče -Kaznu če poslati, vama,
Moj savjet -kontaktirajte sa stečajnim upraviteljem, koji je vodio stečaj.
Njegove podatke nači če te, u sudskom registru -kod vaše bivše firme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem se puno na odgovoru međutim imam još pitanje. Bio sam direktor i vlasnik j.d.o.o do 3 mjeseca 2019g tada sam prodao firmu. Danas mi je knjigovotkinja dala izvješće za finu i za poreznu, u fini su mi uzeli papire i bez problema međutim u poreznoj nisu htjeli uzeti i rekla je gospođa da to mora predati novi direktor firme. Međutim novog direktora firme nema u Hrvatskoj i vjerojatno neće to predati kome sada kazna slijedi ukoliko se to ne preda meni i njemu ili samo njemu? Ako meni kazna dolazi imam li mogućnost žalbe sa obzirom da u poreznoj nisu htjeli uzeti sto mi je knjogovoda pripremila?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Sud to ima znati, jer je u izvatku iz sudskog registra za svako društvo vidljiv GFI i može se izvršiti uvid u njega. Jest, predaje se FINI, ali FINA dostavlja sudu za svaku godinu, odnosno sustav je povezan, neću tvrditi da znam kako funkcionira razmjena informacija između FINE i sudskog registra.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Pozdrav

Zbog zdravstvenih problema i nedovoljno novca (sezonski poslovi) odlučio sam "zatvoriti" firmu ne predajom GFI (zadnji predan za 2015.).

Prošlo ljeto su mi stigle kazne na moje i firmino ime. Svoju od 350kn sam platio, dok firminu ne.

Danas su mi stigle opet (prekršajni nalog FINA na moje i firmino ime). Kako nisam bio kući, a ukućani i inače ne primaju moju poštu poštar je ostavio obavijest.

Sad mene zanima dali če ih FINA nekako naplatiti (ovrha i sl.) ako nisam dobio rješenje odnosno kaznu. Za firmu me baš i ne zanima jel sam uvidom u sudski registar vidio da su prije mjesec dana pokrenuli postupak likvidacije.

Brine me ona na moje ime kako nisam u dobroj financijskoj situaciji, a sumnjam da će kazna bit minimalnih 350kn kao prva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako Poštar nije ostavio obavjest da podignete pošiljku u vašoj pošti,, ja ne bih čekao da ju ponovo pošalju.
Sačekao bi nekih 7 dana o otišao u vašu poreznu ispostavu, objasnio situaciju, i preuzeo riješenje.
Bez obzira, dali je veća ili ista imate pravo žalbe.
Na kraju će te se sa Sudom dogovoriti, da mjesečno plačate po 100.kn, ako ih uvjeri te, sa dokazima, da ne radite.
Bolje tako, nego ovrha, samo si povećavate troškove.
poz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ostavio je poštar obavijest.

Znači koliko shvaćam i kad ne bih predigao rješenje na pošti ne bih mogao izbjeći naplatu kazne?

Npr. na račun zastare?

Već mi je dva puta stizale takve pošiljke (na mene i firmu) koje ne bih stigao predići jer bi bio na terenu.

Nikad nisu ništa prisilno naplatili u vidu ovrhe.

Ako je tako onda mi nema druge nego podignuti rješenje na pošti i poslati prigovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 12 sati , frenki zg je napisao:

Pametnije je podići pošiljku, i na istu se reagirati, nego se oglušiti, pa vam iznenada , 
dođe riješenje o Ovrsi, gdje su troškovi uvećani, a za žalbu je možda i kasno.

To me najviše i zanimalo, da li postoji zakonska mogućnost ovrhe bez predizanja pošiljke.

Ako je tako onda mi i nema druge opcije do podignuti i poslati žalbu.

Jel koliko vidim iz vlastitih i tuđih iskustava država je sve ažurnija u naplati svojih potraživanja, pa se nije sa "rogatim bost".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 6 sati , Johny33 je napisao:

To me najviše i zanimalo, da li postoji zakonska mogućnost ovrhe bez predizanja pošiljke.

Ako je tako onda mi i nema druge opcije do podignuti i poslati žalbu.

Jel koliko vidim iz vlastitih i tuđih iskustava država je sve ažurnija u naplati svojih potraživanja, pa se nije sa "rogatim bost".

Većina ovrha i proistekne iz razloga ne podizanja i zanemarivanja sudskih riješenja, davanje žalbe ili prigovora na isto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pozz,

Nebi htio otvarati novi topic na slicnu temu, ali opet da me se ne zamijeni sa trolanjem. Moja tvrtka je jos aktivna sluzbeno sa danasnjim datumom. Brza likvidacija je pokrenuta 2020 g Ozujak, zbog pandemije i potresa, rjesenje da se firma zatvara je doneseno krajem Svibnja. Sva dokumentacija je predana u arhiv. U meduvremenu ja predajem zalbu, koja se jos povlaci po trgovackom sudu, sva davanja za direktora uredno podmirujem. Moram li predavati GFI izvjesce sa 30.05.21 nesto se prica o prolongiranju roka i sa kojim datumom kada sam pokrenuo brzu likvidaciju (Ozujak), kada je rjesenje doneseno (Svibanj) ili se gleda i obuhvacena je cijela godina, da izbjegnem batinu od FiNE ako je moguce.

lp, Robin.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovanje! 

Pomno sam proučio ovu temu i imam par pitanja. Prvo ću Vam u kratkim crtama objasniti situaciju.

Godine 2018 u potrazi za sezonskim zaposlenjem javljam se na oglas gospodina iz Zagreba koji traži prodavača u fast-food objektu, sa uvjetom da se taj obrt preciznije j.d.o.o. prepiše na moje ime. U petom mjesecu te godine odlazim u Zg, te s tim poslodavcem i bivšim vlasnikom tog j.d.o.o. potpisujem 5-6 papira nakon čega preuzimam njegov obrt i postajem direktor istog. Račun preuzetog obrta je bio na pozitivnoj nuli i bez dugovanja prema državi. Nakon toga vraćam se doma u ravnu slavoniju i pripremit se za sezonu. Nakon svega par dana doma doživljavam tešku prometnu nesreću, sa teškim ozljedama glave, te nakon duže hospitalizacije i oporavka postajem svjesan da od posla i sezone nema ništa. Poslodavac koji je ujedno i vlasnik objekta u kojem sam trebao raditi te se trebao voditi na taj moj preuzeti j.d.o.o. odustaje od svega, te zbog nepoštivanja koncesiskog ugovora o roku otvaranja objekta koji je u privatnom auto kampu, gubi objekt na način da ga vlasnik kampa demolira bagerom i tu moja priča završava. 

Moj obrt nikad nije zaživio, nije aktiviran niti je imao rashoda ni prihoda od mog preuzimanja, i na tome je ostalo.

Danas, tri godine nakon toga stiže mi "čestitka" kao i svima ovdje. 10 tisuća na obrt i 5 tisuća na moje ime kao direktora obrta zbog ne predavanja financiskih izvještaja za kalendarsku godinu 2018. 

Čitajući sve ove predhodne postove jasno mi je šta mi je činiti, što i planiram. Poslati ću prigovor protiv ovog prekršajnog naloga. Iskreno niti neznam kako bi platio jer od te kobne 2018 godine nisam bio u radnom odnosu, te sam nezaposlen i na grbači roditelja koji su stari, bolesni i sa mizernim mirovinicama naš život se svodi na preživljavanje. 

Kako sam pročitao iz predhodnih postova jasno mi je da bih trebao uz prigovor koji šaljem u FINU zagreb, kako navode u uputi o pravnom lijeku, dati u finu ovdje izjavu o neaktivnosti obrta, te se to uzima kao olakotna okolnost kod ublažavanja kazne. 

Tu sad dolazi do problema. Naime ja ne posjedujem niti jedan papir koji sam potpisao tada kod javnog bilježnika, niti posjedujem pečat mog j.d.o.o. Kolega koji radi u fini mi veli da izjava o neaktivnosti obrta mora biti ovjerena sa tim pečatom. U pokušaju da dođem do tog pečata kontaktirao sam tog svog bivšeg poslodavca koji je pečat negdje zagubio, zajedno sa tim mojim papirima koje sam tada podpisao kod javnog bilježnika pri preuzimanju obrta. Pitanje glasi...

-Postoji li ikakva šansa da mogu predati tu izjavu o neaktivnosti bez da je ovjerena pečatom obrta kojeg nemam?

-Prijatelj mi tvrdi da prigovor šaljem na trgovački sud zagreb, dok mi u uputi o pravnom lijeku piše da se prigovor šalje u FINU Zagreb koja je i izdala prekršajni nalog, u što sam i ja uvjeren. Nadam se da sam u pravu?

Unaprijed zahvaljujem na svakom odgovoru i savijetu, i znam da sam bio naivan i pomalo glup u to doba, što se nisam zamarao papirologijom, pečatom i posljedicama koje su proizašle iz svega ovoga, nego sam ushićen slijepo vjerovao tom poslodavcu koji je rekao da je sve to pro-forme radi :(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovanje,

Kod mene je sljedeći slučaj - tvrtka od 2010 g. u mirovanju (reklo bi se "nasljeđena"), bez poslovnih aktivnosti, bez imovine, bez dugova. Do 2015 g. predavao GFI-POD prazan papir za 350 kuna i izjave o neaktivnosti koje su bile uvažavane. A 2016 g. mi se ta ista izjava vratila putem pošte bez obrazloženja - precrtana.

Bio je "mir" dvije godine no nakon što je FINA dobila mogućnost pokretanja prekršajnog naloga krajem 2017. - počeo sam dobivati  prek. naloge (jedan za pravnu osobu i jedan za odgovornu osobu) za ne-objavu god. izvješća za 2016. čiji je rok za predaju kraj 03 mjeseca u godini na koje sam napisao prigovor no na kraju procesa sud nije uvažio ni jednu od gore navedenih okolnosti i morao sam platiti kaznu - platio sam onu za odgovornu osobu. 

Na početku 2020 stigli su prek. nalozi za ne-objavu gfi izvještaja za statističke potrebe za 2016. čiji rok za predaju je 06 mjesec.  A krajem 2020. stigli su prek. nalozi za ne-objavu iz 2017. i na sve sam napisao prigovor (ovdje se čak mogu pozvati na zastaru, 4 godine su prošle?).

Od jučer me čeka na pošti vjerovatno poziv na sud za ovu drugu rundu prek. naloga pa Vas molim ovdje za savjet kako se postaviti?

Financijski i ovako i onako ne mogu podnijeti te kazne a ova koronakriza me još dodatno pogodila, molim za savjete što učiniti?

Hvala.

 

 

 

 

uređeno: od Brko_
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao 1. niste napisali, dali se radi o jdoo ili Doo, ali predpostavljam (po starosti) da je d.oo
Osnovni problem je u slijedečem :
Što vam je činiti : ? - po meni, nema drugog riješenja (osim plačati kazne) da otvorite Stečaj nad navedenom
firmom  - brisat ili likvidirat ju ne možete, jer ima ne podmirenih obaveza - kazne koje su sjele na račun, za pravnu osobu. Troškove pokretanja stečaja, če te morati snositi - jer ste vi pokretač, istoga.
----------------------
Ne predavanja GFI-a je bilo uzelo toliko maha, pa skoro da se po medijima >pozivalo< vlasnike firmi, a 
posebno one koje su imale velike blokade, a neke i veliku imovinu, da 3 naredne godine ne podnesu GIF -e
i Fina če dostavi ti trg. sudu podatke za - BRISANJE Pravnog subjekta iz sudskog registra.
Riješenja o brisanju  osnivačima se ne šalju  ( u paketu bi se brisalo, desetak i više firmi) več su ista objavljena
na službenim stranicama, trg. suda.
----------------
Ali, dat ću vam moje osobno mišljenje uz navedeno brisanje po ne podnošenju GIF-a, koje ne mora značiti
da sam u pravu - ali, ako pažljivo pročitate do kraja - nešto vam neće - ili će vam sve biti jasno.
---------------
Prije dosta godina, a ja sam prvu firmu osnovao - 96.g.? - i, tada je temeljni kapital bio - 15.000.kn ( tad su bila i S.po. - društva - znači, - sa POSEBNOM ODGOVORNOŠČU OSNIVAČA,,- brzo su - ukinuta - ima veze sa ovim što pišem) -( nakon par godina-?) , došao je ZAKON O POVEČANJU TEMELJNOG KAPITALA - S, 15., na OGROMNIH - 18.000.kn ( ?) - sad se ne mogu točno sjetiti, dali je - prvo došlo,, (opet nakon par godina) (?) do - USKLAĐENJA ZAKONA O TRG. DRUŠTVIMA, ili o PONOVNOM POVEČANJU TEMELJNOG KAPITALA - sa, 18, na - 20.000.kn (?) vjerovatno, da kreatorima zakona o trg. društvima (sva trojica su mi poznati, a posebno, onaj, koji se bacio, u privatni biznis)- i njima samima, i njihovim nadređenim - da , ponovo donesu zakon o povečanju tem, kapitala, ( A, MORALO SE PONOVO REAGIRATI ) - donosi se ( opet, nakon par godina, ne sječam se dobro, ali, svakih - 3 ili 5.g.) Zakon o Usklađenju trg. Društava.(?) - 1 -  Jedan papir se od bilježnika koji mi je radio reg. firme - morao odnijeti na Trg. sud.
Jedna >pojava< koja je pratila, sva povečanja tem. kapitala i usklađenja zakona o trg. društvima - je bila ta - TKO TO NE URADI - FIRMA MU SE, AUTOMATIZMOM BRIŠE IZ SUDSKOG REGISTRA.!- ??.
Dajte mi, Zdrav i logičan odgovor - što je čudno - bajno ili Dragocijeno u te - 3.000, za rad firme, koja već radi ? - Isto pitanje postavljam, na po većanje, od 2.000.kn - ? - i, navedeni Zakon o Usklađenju. ?
-------------------------
Sve navedeno, nije Zakonom doneseno, da bi se taj, Zakon ispoštivao - već suprotno ! Razni - tehno menađeri - Privatizacijski >biseri< i oni, koji spadaju u onu, Rojsovu Grupu -Tko je jamio, jamio je , 3 puta su dobili (božiju milost) - da se na kulturan način riješe, tisuče firmi, koje su ili služile u Privatizacijiske malverzacije - izvlačenje gotovog novca - rasprodaju imovine >kupljenih< firmi, - i,za sve moguče marifetluke - da više ne nabrajam.
------------------
Mišljenja sam, da je i ova >igra< oko ne predavanja GFI - a, smišljena u istu svrhu - ali, kad se prljavi veš kulturno oprao - >nestalo je deterđenta<, i .? - Nema više, >ručka đabe<
------------
Ne tvrdim, da je ovo gore 100% točno - ali, volio bih da mi bar jedan od sukreatora zakona o trg. društvima ( i, taj zakon je prepisan iz evrope, malo, dorađen,,prilagođen ) pokuša objasni ti, koja je razlika
, to jest - svrsihodnost,, dali jedan  Do.o. ima Temeljni kapital - 15 - 18 ili 20.000, Kuna ??.
poz.
-----------------------------------
P.S. - Drugom prilikom ču vam, u detalje razjasniti, ili objasniti, kako bez vlastite Kune, sa Novcima Tvornice koju želite kupiti, to isto i ostvari te. ( šteta što se ne smiju, pisati ničija imena, niti nazivi Tvornica, pokušat ču to nekako, osmisliti, upakovati - da se ne može ni naslutiti, o kojoj Tvornici ili Tvornicama riječ - jer, moramo se držati pravila, a, ne želim žuti, a kamoli crveni karton, od Uredništva Portala.)
poz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija