Jump to content
Sign in to follow this  
Mrvac123

Kupnja stana - nakon ovrhe

Preporučene objave

Pozdrav, zamolio bih Vas informaciju o slijedećem:

Razmatram o kupnji stana čije je vlasništovo čisto, tj. u teretovnici (više) nema nikakve zabilježbe i stan glasi na jednu fizičku osobu.

Međutim sadašnji vlasnik je došao u posijed stana na dražbi koja je uslijedila nakon ovrhe banke prvog vlasnika.

Sadašnji vlasnik je uknjižio pravo vlasništva pravomoćnim rješenjem o dosudi nad ovhrom, tj. u povijesti vlastovnice je vidljivo da je postojala zabilježba (riešenje o dosudi broj ovrhe ...), te nakon toga brisanje zabilježbe (dosuda, zaključak broj ...).

Brisanje zabilježbe (ovrhe) je dosuđeno krajem 2016. godine.

Mene konkretno zanima, u slučaju da se odlućim za kupnju tog stana i upišem se kao vlasnik, da li je moguće da prvobitni vlasnik nekada ponovno pokrene pitanje te ovrhe, ispravnosti presude ili nešto treće.

Unaprijed hvala na odogovrima.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Što se toga tiče. nemate straha. Ako je sadašnji vlasnik stan kupio u ovrsi, stan je stekao izvornim stjecanjem (da sad ne ulazim u pravno teoretiziranje, to u biti znači da se ne može postaviti pitanje svega što je bilo prije nego je on stekao stan). Dakle, ako je sadašnje stanje u gruntovnici ''čisto'', to je jedino što je vama bitno. 

Ako bi se naknadno i postavilo pitanje zakonitosti te ovrhe, to ni na koji način ne dira niti vas, niti sadašnjeg vlasnika stana (prodavatelja). 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 1 sat , LjuboZG je napisao:

Ako bi se naknadno i postavilo pitanje zakonitosti te ovrhe, to ni na koji način ne dira niti vas, niti sadašnjeg vlasnika stana (prodavatelja). 

mene sad zanima nešto,onako hipotetski (a možda ima i takvih slučajeva)...

šta ako se dogodi da se ispostavi da ovrha nije ni smjela biti provedena iz bilokojeg razloga (prevara,greška suda i slično)....

tko će namiriti štetu tom prvom vlasniku koji je ovršen....ovrhovoditelj koji je prodao stan?....po kojoj cijeni?...

s druge strane poznata je činjenica da npr ako kupite ukradenu stvar ,da vam bude oduzeta i vraćena vlasniku,a vi se ganjajte sa prodavaćem......zašto je ovdje drugačije?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ovdje je drugačije prvenstveno iz razloga što se radi o nekretnini te se ova situacija ne može poistovjetiti s krađom pokretne stvari, a dodatno i iz razloga jer sadašnji vlasnik nekretninu nije kupio od prijašnjeg vlasnika, nego ju je kupio u ovršnom postupku na javnoj dražbi i pravo vlasništva je stekao pravomoćnošću rješenja o dosudi izvornim stjecanjem. Kod klasične kupoprodaje vlasništvo se stječe derivativno, odnosno kupčevo pravo vlasništva proizlazi iz ranijeg prava vlasništva prodavatelja. Kod kupnje na dražbi toga nema, već je temelj stjecanja prava vlasništva kupca sudska odluka (rješenje o dosudi). Dakle, kupac koji je nekretninu kupio na dražbi s ovršenikom nema nikakve veze i njegovo pravo vlasništva ne proizlazi iz ranijeg prava vlasništva ovršenika. 

Što se tiče pitanja vezanog za slučaj da se ispostavi da ovrha nije niti smjela biti provedena, prvenstveno treba imati na umu da je od donošenja rješenja o ovrsi do prodaje na dražbi vrlo vjerojatno prošlo i više od godinu dana, da je ovršenik imao pravo žalbe na rješenje o ovrsi, da je imao pravo predlagati odgodu ovrhe te da je vrlo vjerojatno sva ta prava neuspješno koristio. 

Ukoliko bi se slučajno ispostavilo da je ovrha nezakonito provedena, bilo bi potrebno utvrditi koji je razlog nezakonite provedbe ovrhe te bi za štetu odgovarali ovrhovoditelj i/ili Republika Hrvatska (ukoliko se radi o pogrešci suda, što je malo vjerojatno). Stava sam da bi u tom slučaju ovršenik imao pravo na naknadu štete u visini tržišne vrijednosti nekretnine, budući da je to šteta koja mu je uistinu nastala. 

Moram napomenuti da pravo žalbe postoji i protiv rješenja o dosudi te da je i to rješenje moralo postati pravomoćno prije nego se sadašnji vlasnik upisao u zemljišnu knjigu. 

Ukoliko u ovom trenutku u gruntovnici nema na tom izvatku evidentiranih nikakvih plombi, zabilježbi spora, zabilježbi postupaka ili sl, dakle ako je sada zemljišnoknjižni izvadak ''čist'' i ako je sadašnji vlasnik (prodavatelj) u posjedu tog stana koji prodaje, za kupca ne postoji nikakva opasnost zbog toga što je sadašnji vlasnik nekretninu prije više od dvije godine kupio na javnoj dražbi u ovršnom postupku.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Puno Vam hvala na odgovoru, upravo mi je to trebalo.

Sadašnji vlasnik se upisao 2016. na temelju pravomoćnog rješenja o dosudi i od tada u povijesnom prikazu izvadka iz BZP-a ne postoji niti jedna zabilježba u teretovnici niti je zabilježen niti jedan prigovor od strane prijašnjeg vlasnika koji je ovršen. Mene je također zanimalo koji su to rokovi u kojima se prijašnji vlasnik mogao žaliti (čak i ako bi se naknadno ustanovilo da je presuda (ovrha) iz nekog razloga bila nezakonita).

Tj. bitna mi je informacija da nakon što se upišem kao vlasnik sad već u 2019. godini (a moguće je jer su teretovnica i vlastovnica u potpunosti čiste), da danas-sutra ne bude nekakvih potraživanja prema meni kao vlasniku zbog nekakvih retroaktivnih žalbi.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 22 sati , LjuboZG je napisao:

Ukoliko bi se slučajno ispostavilo da je ovrha nezakonito provedena, bilo bi potrebno utvrditi koji je razlog nezakonite provedbe ovrhe te bi za štetu odgovarali ovrhovoditelj i/ili Republika Hrvatska (ukoliko se radi o pogrešci suda, što je malo vjerojatno).

malo vjerojatno,ali ima i takvih slučajeva..poznat je i jedan slučaje jednog grada koji je trebao,a i bio ovršen (nekretnine,zemljišta) jer sud nije htio odgoditi ovrhu...pa čak sud nije htio ni sačekati par dana dok ne dođe rješenje vrhovnog suda,koji je uvažio zahtjev za zaštitom zakonitosti...te nakraju slučaj završio da grad uopče nije trebao biti ovršen...

prije 22 sati , LjuboZG je napisao:

Stava sam da bi u tom slučaju ovršenik imao pravo na naknadu štete u visini tržišne vrijednosti nekretnine, budući da je to šteta koja mu je uistinu nastala

ja sam ipak blize stava,kad bi se ovako nešto dogodilo da odšteta treba biti veća jer se ne radi o dobrovoljnoj prodaji nekretnine uz sve posljedice i traume ovrhe nad kućom/stanom...

prije 15 sati , Mrvac123 je napisao:

Tj. bitna mi je informacija da nakon što se upišem kao vlasnik sad već u 2019. godini

kao što je @ljubozg već odgovorio....ti se ne bi trebao brinuti oko toga jer ako bi i došlo do tog rijetkog slučaja ,ne bi ti imao posljedice već ovrhovoditelj/sud (država).....

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  

 • Similar Content

  • objavio pudlica77
   Dali je ova situacija zakonski dozvoljena:
   Da radi jednog potraživanja koje je osigurano s više založnih prava na  različitim nekretninama  (od kojih je 1  glavno a 2 sporedno založno) vjerovnik pokrene ovrhu nad  obje nekretnine u 2 različita ovršna postupka.Razlika u pokretanju između dvije ovrhe je 3 mjeseca i obje nisu uopće došle u fazu rješenja o ovrsi
   Nadam se da je razumljivo...ako nije do not hesitate to ask me
    
  • objavio Ren11
   Roditelji su mi vlasnici građevinskog terena, te bi ga oni prepisali na mene. Međutim, otac je ovršen (dug oko 150.000,00kn). Vrijednost terena je oko 300.000,00kn. S obzirom da imam želju graditi kuću na navedenom terenu zanima me kako riješiti situaciju. Da li je moguće tražiti cijepanje terena pa da svatko od njih tada bude vlasnik jedne polovice, te da mi tad samo mama prepiše svoj dio. Ili je jedino rješenje prodaja ili nešto treće? Zahvaljujem na pomoći
  • objavio Miamalena
   Placala sam Eosu za tele 2 i prestala jer se iznos nije smanjivao bas puno.Sada su me zvali da ce odvjetnik promjenit da se plijeni imovina koju imam,ne sredstva na racunu nego pokretnine i nekretnine.Nemam nista na sebi.Prijete da uplatim 300 kn do 2 sata i da mi nece ništa.Šta da napravim po tom pitanju?
  • objavio Stark1991
   Pozdrav,
   Zanima me dali se članak 369. ovršnog zakona odnosi na novčana sredstva ili općenito na ovrhe.
   Konkretno ako imam nekretninu pod ovrhom od 2009. i 2016. godine.
   Dali znaci ako ovrhovoditelj ta 3 mjeseca nakon novog ovršnog zakona zakona nije ništa poduzeo ja trebam/mogu poslati zahtjev za obustavu ovrhe ili ne?
   Također zanima me bili mi mogli pojasniti taj člnaka kao "laiku".
   Puno hvala.
  • objavio Drago91
   Poštovanje,
   planiram kupiti stan u zgradi u gotovini ali se trenutno nalazim u inozemstvu stoga neželim dolaziti gledati stanove dok nevidim bar da su osnovni uvijeti uredni, te me zanima slijedeće:
   Što mi je od papira bitno provjeriti ( osim izvatka iz zemljišne knjige gdje mogu vidjeti vlasništvo te terete) tj. tražiti od vlasnika da mi pošalje?
    
   Svakako ću prije kupnje stana angažirati odvjetnika da sve provjeri ali nikako mi nije zgodno doći za hrvatsku i onda tek saznati da nešto elementarno nije uredu što se je moglo odmah primjetiti.
    
   Unaprijed se zahvaljujem
    
 • Online korisnici×