Jump to content
kukac123

Student ozljeda na radu

Preporučene objave

Kao prvo sve najbolje Vam želim za blagdane i novu godinu!

Prije nekih mjesec dana imao sam ozljedu na radu gdje radim putem student servisa kao redovan student. Ozljeda se dogodila za radno vrijeme gdje je viličar (kojim je upravljao radnik bez dozvole) pomaknuo/bio na metalnoj šipki koju sam ja držao u ruci te je moja ruka bila prikliještena između šipke i poda (dio težine  viličara bio je na metalnoj šipki). Time sam zadobio "frakturu baze 4. metakarpalne kosti, bez značajnog pomaka ulomaka" (doktorska dijagnoza).
Cijelo vrijeme od ozljede nosim longetu i nosit ću je još tjedan dana nakon nove godine a nakon toga možda ću morati i na terapije ovisno o stanju ruke. U pitanju je desna ruka i ja sam dešnjak te nije da samo ne mogu raditi nego i svakodnevni život mi je teži, sviranje gitare , završni rad, nemoguća vožnja auta, programiranje i modeliranje na računalu (te puno ostalih stvari koje radim na računalu budući da pohađam tehnološki fakultet) i još puno drugih stvari svakodnevnog života je zaista teško ili nemoguće raditi.

Problem je u tome što poslodavac ne bi htio ići preko osiguranja budući da od radnika nitko nema dozvolu za viličara te su ga svi radnici prisiljeni voziti jer bez njega ne možemo obavljati posao te je poslodavca strah inspekcije.

Zbog toga prvo sam se htio sa njima dogovoriti osobno i nisam htio ugroziti firmu ali sam se neugodno iznenadio s njihovom bezobraznošću ( vlasnici firme su stranci i valjda nas Hrvate doživljavaju kao bezvrijedne ljude niže klase te se tako odnose prema meni i ostalim stalnim radnicima) te je njihova novčana ponuda manja od one koju bih dobio od osiguranja.

Zanima me da li ima smisla tužiti firmu te ih prijaviti inspekciji budući da je do ozljede došlo isključivo zbog njihove škrtosti/nepoštivanja zaštite na radu jer osoba koja je vozila kao ni nitko drugi nema dozvolu za viličar te je taj jedini viličar predviđen za manipuliranje po ravnom podu skladišta a ne za van gdje je asfalt neravan ( ozljeda se dogodila jer je viličar zapeo na neravnom vanjskom asfaltu a ja sam ga po mraku morao šipkom podizati kako bi se isti oslobodio).

Kada bih tužio firmu  koliku svotu bih mogao očekivati te kakva bi kazna bila za firmu zbog nepoštivanja zaštite na radu.

Hvala vam na čitanju! :)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Sukladno Zakonu o zaštiti na radu, poslodavac je za ozljede na radu objektivno odgovoran, što predstavlja veći stupanj odgovornosti. Drugim riječima, veoma mala je vjerojatnost da bi se poslodavac u sudskom postupku uspio izvući od plaćanja naknade štete.

Što se tiče same svote koju bi mogli očekivati, veoma je teško dati procjenu. Postoje orijentacijski kriteriji Vrhovnog suda RH u kojima se spominju iznosi za pojedine slučajeve i intenzitetu povrede. Njima se služe medicinski u sudskim postupcima.

Što je najbolje, upravo gledam Zakon o zaštiti na radu i ne vidim da je propisana prekršajna kazna za neispunjavanje obveza iz osposobljavanja na rad na siguran način. Molio bih kolege da me isprave.

Osobno, prijavio bih inspekciji kako se ne bi nekom drugom ista stvar dogodila, ali preporučam da angažirate odvjetnika pa da s njim prodiskutirate sljedeće akcije. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Puno vam hvala na odgovoru! Pogotovo na pdf- u sa okvirnim cijenama.

Zanima me u slučaju da podnesem tužbu protiv firme da li svejedno odlazim u osiguranje to jest dali imam pravo na naknadu od osiguranja plus tužba.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ako poslodavac ima osiguratelja, lakše Vam je tužiti osiguratelja, pa neka se on onda regresno namiruje od poslodavca. Prekršajni postupak koji bi se vodio zbog povrede odredaba zaštite na radu je zaseban, i tu biste bili svjedok, tj. oštećenik.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×