Jump to content
dankodan

Udarac u glavu od strane navijača

Preporučene objave

Poštovani molim savjet

Naime 12.11.2018. doživio sam napad od strane navijača (nogometni sudac sam) prilikom izlaska s terena za igru. Navijač mi je prišao i udario šakom u područje ustiju i razbio mi usnicu. Pozvana je policija i učinjen je zapisnik , te su popisani svjedoci događaja. Napadač je identificiran i prekršajno prijavljen od strane policije. Ja sam otišao na hitnu da mi se evidentiraju ozljede. Sad sam dobio poziv za glavnu raspravu na sudu na kojoj je počinitelj prijavljen po članku 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Zanima me naknada štete (odšteta) za zadobivnenu ozljedu, pretrpljeni strah, strah od ponovnog dolaska na teren za igru (kada igra ta momčad, jer je isti vrlo blizak klubu), povredu ugleda i časti. Također zanima me trebam li što na toj raspravi ja zahtjevati u smislu zabrane prilaska? Za sve navedeno postoji policijski zapisnik, dopunsko izvješće od stane službenih osoba utakmice, disciplinska mjera od disciplinskog suca nogometnog saveza.

Hvala unaprijed

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

U sklopu prekršajnog postupka, možete staviti prijedlog za ostvarivanje imovinsko-pravnog zahtjeva usmjerenog na naknadu neimovinske štete, no s istim ćete biti upućeni u parnicu, jer je to praksa sudova. Glede visine naknade štete, vidite Orijentacijske kriterije VSRH-a, da znate okvirno koju cifru tražiti (napomena : točna cifra ovisi o nalazu vještaka liječnika).

Zaštitna mjera koju vi spominjete nije predviđena niti Prekršajnim zakonom niti Zakonom o prekršajima protiv JRM-a, već ju je moguće odrediti kao posebnu obvezu u sklopu uvjetne osude. No, možete istaknuti sudu svoju bojazan od ponovnog napada, pa će sud to vrednovati u sklopu postupka i prilikom odlučivanja o sankciji.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani

danas je održana glavna rasprava u mojem predmetu o kojem sam Vam već pisao u prethodnom postu.

Ima par zanimljivih činjenica.

Na zakazanu raspravu pristigli smo ja kao oštećenik i svjedok, svjedok i okrivljenik uz pratnju odvjetnika.

Odvjetnik je ušao u sobu sutkinje prije nego je počela rasprava i nešto s njom razgovarao, nisam mogao čuti previše ali nešto u kontekstu da bi htjeli da se to danas završi, da se njegov klijent ispričao za učinjeno te da radi u Austriji pa ne bi htio da se to odugovlači. Nakon toga izlazi iz prostorije te nas zapisničarka poziva unutra. Slijedi provjera prisutnih osoba (bez ikakve identifikacije putem dokumenta). Potpom sutkinja šalje van iz prostorije mene i svjedoka dok je okrivljenik iznosio svoju obranu (što mi je malo čudno jer ja ne mogu biti prisutan dok on iznosi svoju obranu a čuo sam da iskrivljuje navedeni događaj i govori da je bio gurnut te da je onda došlo do kontakta između njega i mene), nadalje poziva mene te moj iskaz sluša okrivljenik i njegov odvjetnik. Prilikom jednog navoda okrivljenik mi upada u riječ i govori kako taj navod nije točan a njegov odvjetnik ga utišava i govori mu da pusti mene da govorim. Nadalje mene sutkinja šalje van i poziva svjedoka. Po završetku iskaza svjedoka poziva mene u prostoriju, zapisničarka mi daje da potpišem zapisnik (bez da mi kaže ili pita želim li pročitati ili imam li pravo pročitati što piše u zapisniku) i samo kaže do viđenja , slobodni ste. Na moje inzistiranje nakon završene rasprave mi govori da će ona donijeti presudu u kojoj okrivljenik neće dobiti kaznu zatvora jer to nije bilo huliganstvo, te da se za to nema prakse određivati kazna zatvora, već je jedan eto tako čin ali da će kazna biti veća nego uobičajena za takve prekršaje. Potom zahtijevam da mi se presuda dostavi na kućnu adresu, te tek onda kaže da mogu zahtijevati naknadu za nematerijalnu štetu.

Zanima me jel to sve bilo baš kako treba biti , budući da nisam pravno obrazovan ali kao laiku mi je to bilo u najmanju ruku neobično.

Zahvaljujem unaprijed

lp

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nije u redu da odvjetnik ulazi ranije radi dogovora, ali  je uobičajeno (ulazi i policija ranije, u sličnim situacijama, a nekad i žrtva).

Normalno je da nisi prisutan dok drugi daju iskaz dok ga i ti nisi dao, a okrivljenik se može braniti kako god želi, tako da može i besramno lagati.

Zapisnik si imao pravo pročitati, rekla ti ona ili ne i nisi ga bio dužan potpisati bez da ga pročitaš.

Što se tiče kazne, o kojem mjestu se radi? Neki sudovi su blaži, ali zatvor se najčešće ne izriče radi nedostatka mjesta. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×