Jump to content

Tužba zbog buke


Batistuta

Preporučene objave

Poštovani,

U prizemlju zgrade na čijem prvom katu stanujem, otvoren je caffe bar - u kojem se više puta tjedno održavaju koncerti, što rezultira prevelikom bukom u mom stanu. S obzirom da smo više puta problem prijavljivali policiji i sanitarnoj inspekciji koja nije baš ništa poduzela, smatram da je vrijeme da razmislimo o tužbi.

Na stranici http://www.udruga-stanara.hr/hr/pitanja,76 sam pronašao zanimljivo pitanje/odgovor

Citiraj

Pitanje: Vlasnik sam stambeno poslovnog objekta u kojem se nalazi kafić. Lokal je u najmu i ja ne upravljam sa istim. Imam  ugovor sa drugom stranom koja 
uredno poštiva sve ugovorne obaveze. Problem je u susjedu koji tuži mene (vlasnika kuće) zbog prekomjerne buke u lokalu koji sam iznajmio i kojim ne upravljam. Sud je dobio i sada sam ja odgovoran za buku, rad kafića, pijane goste i sve što ima veze sa lokalom. Kako ja mogu biti odgovoran za rad i ponašanje bilo koga?
Odgovor: Teško je komentirati sudsku praksu, ali temeljno načelo zakonitosti je da je svaki suvlasnik odgovorana za korištenje svog posebniog dijela. Vi sa najmoprimcem morate regulirati posebne odnose. Ako ne ispunjava uvjete i štetno djeluje na ostale, vi to morate rješiti (oduzeti pravo najma i sl).

 

Dakle, suvlasnici su tužili najmodavca odnosno vlasnika poslovnog prostora u kojem je kafić, a ne najmoprimca tj. vlasnika kafića. 

Zanima me ima li netko iskustva, kojim je putem bolje ići - tužbom na vlasnika kafića ili vlasnika prostora? I imate li neku preporuku za odvjetnika sa iskustvom u ovakvim slučajevima?

Hvala

uređeno: od Zagabria
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po mom mišljenju, samo na vlasnika kafića, jer što se tiče ZV-a, najmoprimac nije pomoćnik u posjedovanju ili nesamostalni posjednik, njemu je poslovni prostor predan u samostalni posjed i on ne vrši faktičnu vlast nikoga drugoga, već svoju vlastitu, u tom smislu mislim da nema odgovornosti vlasnika prostora. 

U tom smislu govori i članak u privitku ovog posta - dakle, tužba je radi prestanka uznemiravanja i naknade štete (vjerojatno), onda se mora usmjeriti prema onome tko uznemirava. 

Vrlo mi je nategnuta teza da i vlasnik prostora odgovara za štetu samo zbog toga što nije raskinuo ugovor o najmu, čini mi se bi tu dokazivanje bilo vrlo problematično, no možete bilo podnijeti posebnu tužbu za naknadu štete, ili ih obojicu obuhvatiti istom tužbom.

ojelcic-tuzbe_radi_zastite_prava_vlasnistva.doc

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija