Jump to content

Nasljedstvo, plaće, kredit - razvod?


robertl

Preporučene objave

Dobar dan, imam tri načelna pitanja:

Koliko znam, ako naslijedim nešto za vrijeme braka, npr. nekretninu, to nije bračna stečevina, te se ne treba dijeliti nakon razvoda?

Spadaju li sami prihodi, npr. plaće zarađene za vrijeme braka i pohranjene u banci, također u bračnu stečevinu, ili samo ono što se za plaće kupi?

Što ako jedan bračni parter za vrijeme braka uzme kredit, koji u trenutku razvoda još nije otpaćen do kraja, spada li ostatak otplate kredita isto u "bračnu stečevinu", ili ostaje obzeva otplate samo onome, tko je uzeo kredit?

Molim, ako se može navesti i izvor. Obiteljski zakon, ili ima još neki prolpis?

Unaprijed hvala i lp

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve što stekne nasljedstvom ili darom jedan od bračnih drugova pripada tom bračnom drugu kao njegova osobna imovina bez obzira na trajanje bračne zajednice (Obiteljski zakon)..

Nadalje, sve što se stekne radom ili proističe iz rada za vrijeme trajanja bračne zajednice (i prava i obveze) spada u bračnu stečevinu, znači i plaće i ostali prihodi bez obzira gdje su pohranjeni ili na što su potrošeni (kupovina nekretnina koja predstavlja bračnu stečevinu isl.) - Obiteljski zakon...

Što se tiče kredita podignutog za vrijeme trajanja bračne zajednice, sve ovisi o vrsti kredita (gotovinski uložen u nekretninu ili za ostale potrebe bračne zajednice, stambeni isl.) također spada u bračnu stečevinu, no dužan ga je otplaćivati onaj ko je potpisao ugovor sa bankom (banku ne interesira postojanje braka i bračne zajednice), a nakon otplate može, od drugog supružnika, tražiti povrat polovice istog, naravno, ako se drugačije ne dogovore..

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Dobar dan,

još sam se jedne sitnice sjetio:

Ako su bračni drugovi kupili nekretninu, a ista se upiše na jednog bračnog druga, znači li to da nekretnina samo njemu pripada? Ili je nekretnina ipak zajednička, pa bi se tako i dijelila u slučaju raskida braka?

Nisu mi baš jasni čl. 36 st. 4 i 5 Obiteljskog zakona?!

(4) Uknjižba prava vlasništva na bračnoj stečevini koja je u naravi nekretnina može se provesti i na temelju prijedloga obaju bračnih drugova koji sadrži izričitu, pisanu i bezuvjetnu izjavu kojom jedan bračni drug pristaje na uknjižbu prava vlasništva drugoga bračnog druga u jednakim dijelovima ili drukčije ako su tako ugovorili.

(5) Na ispravi koja sadrži izričitu, pisanu i bezuvjetnu izjavu iz stavka 4. ovoga članka mora potpis bračnog druga koji pristaje na uknjižbu prava vlasništva drugoga bračnog druga biti ovjeren kod javnog bilježnika.

 

Ili slučaj kupnje auta za trajanja braka: Auto se registrira na jednu osobu - čiji je auto dakle?

Puno hvala i lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tu Vam se radi o dogovornoj podjeli bračne stečevine....izjavi o podjeli bračne stečevine koju potpisuju oba bračna druga i koja je solemizirana (ovjerena) od strane JB, te je, kao takva, temelj za upis vlasništva (suvlasništva) u zemljišnim knjigama...dakle, ako je u pitanju nekretnina kao bračna stečevina, sastave izjavu o podjeli iste i upisu vlasništva (suvlasništva), ovjere je kod JB, te je, zajednički, uz Prijedlog za upis vlasništva, predaju u zk odjel radi upisa vlasništva u zk 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija