Jump to content
vuk vucko

otpremnina

Preporučene objave

dobio sam otkaz kao tehnoloski visak , nedostatak sirovine, firma ide u stecaj , radio sam11 godina , dali po zakonu imam pravo na otpremninu  i koliko?poslodavac je ostao duzan jednu placu minimalac dok su zadnje dve isplacene kao minimalac 2850 kuna. zadnja placa nije isplacena jer se vodi predstecajni postupak

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Imali biste pravo na otpremninu, ali je pitanje biste li je mogli ostvariti. Pretpostavljam da su minimalci koji su uplaćeni, uplaćeni ustvari od Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca (AORT), pa je vjerojatno da će i nadalje AORT plaćati minimalce prema Vama. Međutim, ako je predstečajni postupak neuspješno okončan (a očigledno jest kad firma ide u stečaj), tada ćete svoju tražbinu moći ostvarivati isključivo prijavom u stečajni postupak, prema stečajnom upravitelju.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kad bude otvoren stečaj, trgovački sud će donijeti rješenje o otvaranju stečaja, koje će biti objavljeno na stečajnim objavama na e-oglasnoj ploči. U rješenju će sve pisati kome i u kojem roku morate podnijeti prijavu tražbina (stečajnom upravitelju, obično u roku od 2 mjeseca ili 3 mjeseca od otvaranja stečaja). Podnosi se pisano, preporučeno poštom.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


 • Similar Content

  • objavio ptica0605
   Poštovani, 
   Naime našu firmu kupila je druga firma koja želi premjestiti sjedište firme iz ZG u ST. Zato jer imamo tamo naše urede. Dakle gasi se ured centrale u Zagrebu, a naziv firme ostaje. Nama se nudi premještaj u Split. No svi mi imamo obitelji i premještaj u Split naravno nikome ne dolazi u obzir. Kako nama u ugovorima stoji da je sjedište poslodavca Zagreb i radno mjesto u Zagrebu, a povremeno možemo biti raspoređeni na drugu lokaciju poslodavaca ( Split). Dakle povremeno može biti zbog nečeg što traje kreće vrijeme u drugom uredu u Splitu, a ne stalno. U tom smislu nama više sjedište firme nije u Zagrebu već Splitu te bi mi kao radnici iz Zagreba trebali biti višak za koje bi trebala biti isplaćena Otpremnina. No poslodavac ne želi isplatiti otpremninu jer kao što on kaže mi Vas trebamo, a dobro zna da svi imamo obitelji. 
   Pitanje je slijedeće da li imamo pravo biti tehnološki višak jer je nama stalno mjesto zaposlenja Zagreb, a ne Split i da li imamo pravo na otpremninu po našem kolektivnom ugovoru. Ovo je način da na se želi maknuti bez otpremnina.
   Lijepi pozdrav 
    
  • objavio Dijana31
   Zanima me da li mi netko može reći koji je zakonski rok za isplatu otpremnine? U zakonu o radu to nigdje ne mogu naći. Riječ je o poslovno uvjetovanom otkazu zbog organizacijskih razloga. U otkazu je navedeno da radnik ima pravo na otpremninu, ali nije navedeno kada će biti isplaćena. Zadnja plaća je bila 3.09.2018. 
    
   Unaprijed hvala na odgovoru 
  • objavio naravno
   Pozdrav,
   radila sam 7 god. u jednoj kompaniji, zatim 6 godina u drugoj kompaniji, istog vlasnika i zadnjih 6 mjeseci sam opet u prvoj (vratila se). Obje kompanije imaju istog vlasnika (austrijska firma), ali nisu pravno ista firma. 
   Sada zbog poslovnih razloga vjerojatano zatvaraju kompaniju ili smanjuju broj zaposlenih. Kada sam se vraćala u prvu firmu (prije 6 mj.) tražila sam od direktora da mi potpiše da će mi biti priznata sva radnička prava od početka rada za obje firme (znači od 2003. godine). On mi je to potpisao, ali: 
   1) postoji li način da se firma izvuče od plaćanja pune otpremnine za svih 14/15 godina rada -tj. obvezuje li ih taj potpis
   2) hoće li država priznati otpremninu ili ću morati platiti porez  jer sam formalno tek 6 mjeseci u ovoj firmi
   Hvala
   N
 • Online korisnici×